Update articol:
Între 2000 și 2017, datoriile altor țări datorate Chinei au crescut de zece ori, potrivit unui studiu realizat anul trecut

CNBC: China se află sub presiunea ştergerii împrumuturilor, deoarece țările se luptă pentru rambursarea datoriilor, din cauza crizei coronavirusului

china Yuanul chinez

China ar putea să fie obligată să anuleze împrumuturi masive, deoarece țările care datorează bani Beijingului, în cadrul proiectului său de infrastructură masivă -Belt and Road Initiative (BRI),  se luptă cu creșterea datoriilor din cauza coronavirus, spun analiștii, citaţi de CNBC.

Planul mamut al Chinei de investiții în infrastructură – cunoscut și sub denumirea de Belt and Road Initiative (BRI) – este extrem de controversat și criticat îndelung pentru că a îndatorat multe țări.

Este un proiect ambițios care își propune să construiască o rețea complexă de rute feroviare, rutiere și maritime care se întind din China până în Asia Centrală, Africa și Europa. De asemenea, are ca scop stimularea comerțului. Instituțiile financiare chineze au oferit sute de miliarde de finanțări țărilor implicate în proiectele BRI.

„Multe țări din cadrul inițiativei BRI s-au împrumutat foarte mult din China pentru a investi în proiecte noi, dar pandemia perturbă economiile și va complica planurile de rambursare”, a declarat pentru CNB Kaho Yu, analist senior Asia la Verisk Maplecroft.

Pandemia coronavirusului s-a răspândit pe mai mult de 180 de teritorii și țări din lume și a infectat peste 4,1 milioane de oameni până în prezent, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Cel puțin 282.694 de decese legate de Covid-19 au fost raportate de când a apărut pentru prima dată, la sfârșitul anului trecut în China.

Mai multe proiecte majore ale BRI – cum ar fi cele din Indonezia, Malaezia, Cambodgia, Sri Lanka și Pakistan – au fost blocate de perioada de izolare din cauza COVID 19, potrivit lui Simon Leung, partener bancar și financiar la firma de avocatură Baker McKenzie.

„Scăderea veniturilor din export, însoțită de creșterea cheltuielilor interne ca urmare a izbucnirii COVID 19, au dus la deprecierea semnificativă a monedei locale și, la rândul său, a afectat capacitatea debitorilor de a face față datoriilor în valută datorate băncilor chineze”, a spus Leung , referindu-ne la creșterea cheltuielilor în ceea ce privește pachetele de stimulare. O cerere mai mică pentru bunurile unei țări înseamnă de obicei o cerere mai mică pentru moneda sa, ceea ce o determină să slăbească.

Toate acestea au afectat capacitatea țărilor debitoare de a-și rambursa împrumuturile denominate în dolari din China.

Peste 130 de țări se află sub inițiativa BRI, potrivit companiei de cercetare de la Beijing, Centrul de Inițiativă pentru Drumuri. Multe dintre aceste țări se află în Europa, Africa și Asia Centrală. Potrivit lui Yu, țările cu venituri mici din Belt and Road Initiative (BRI) solicită deja Chinei scutirea de datorii. Aceasta ar putea fi sub formă de renunțări la dobândă, prelungirea perioadelor de plată sau suspendarea completă a plăților pe termen mediu. Pakistanul și Sri Lanka ar putea fi printre cele mai neperformante și s-ar putea să nu-și poată îndeplini obligațiile generale de datorie în acest an ca urmare a pandemiei, au spus analiștii.

Țările au semnat, de asemenea, așa-numitele „acorduri de barter” cu China sunt „într-o poziție și mai dificilă”, a spus Yu. Se pare că unele împrumuturi chineze s-au făcut  în barili de petrol – o practică pe care Banca Mondială a anunţat-o ca fiind  opacă, deoarece maschează adevăratele sume de plată. „Deoarece pandemia a afectat prețurile petrolului, ţările vor trebui să producă mai mult petrol pentru a rambursa împrumuturile. Cu toate acestea, pandemia a perturbat felul de activități industriale, ceea ce a făcut imposibil ca aceste țări să îndeplinească nivelul necesar de producție”, a spus Yu, adăugând:  „Ca rezultat, companiile chineze vor primi probabil controlul asupra societăților mixte sau vor fi rambursate active.”

China a avut un palmares de preluare a activelor atunci când țările nu își pot rambursa împrumuturile. Un exemplu este Sri Lanka, care a trebuit să predea un port strategic la Beijing în 2017, după ce nu și-a putut achita datoria către companiile chineze. În conformitate cu rapoartele, împrumuturile chineze către țări au fost învăluite în secret, Beijingul solicitând deseori activele din sectorul public drept garanție.

Între 2000 și 2017, datoriile altor țări datorate Chinei au crescut de zece ori, potrivit unui studiu realizat anul trecut.

Presiune” pentru a şterge împrumuturile

China va fi „sub presiune” să extindă acele împrumuturi sau chiar să le şteargă, potrivit companiei de cercetare Economist Intelligence Unit. A declarat deja „o anumită disponibilitate” de a oferi programe de scutire de datorie pentru anumite țări cu venituri mici, a declarat EIU. „Cu toate acestea, există o probabilitate din ce în ce mai mare ca unii creditori chinezi să fie obligați la o anulare mai mare a datoriilor, din cauza unor clauze de forță-majoră sau a altor aranjamente”, a declarat EIU.

Un eveniment de forță majoră apare atunci când există circumstanțe neprevăzute – cum ar fi catastrofele naturale sau, în acest caz, o pandemie – acesta împiedică o parte să își îndeplinească îndatoririle contractuale, absolvindu-le de sancțiuni.

“Ştergerile de datorie pe scară largă ar putea genera un ciclu de feedback negativ care ar descuraja activitatea viitoare de creditare chineză pe restul anului 2020 (și în 2021)”, a declarat firma de cercetare.

O mare parte din împrumuturi se realizează prin intermediul a două bănci – Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import din China, ambele fiind „strâns legate” de guvernul chinez, a spus Leung, de la Baker McKenzie. „Aceste bănci beneficiază de sprijin guvernamental și, prin urmare, renegocierile datoriei pot implica dialog politic”, a spus el.

Mai important, Beijingul ar putea fi motivat să şteargă din datorii din cauza  importanței BRI pentru China. „Bănuim că China va ajunge în cele din urmă la amânarea și iertarea datoriilor unor ţări, în special pentru proiectele care sunt importante din punct de vedere strategic”, a spus Homin Lee, macro-strategul asiatic al băncii private elvețiene, Lombard Odier.

“Problemele datoriei vor fi extrem de sensibile, mai ales că China are mize strategice în multe dintre proiectele transnaționale și, de asemenea, interesul economic în asigurarea succesului pe termen lung al programului”, a declarat el pentru CNBC într-un e-mail.

În China, băncile chineze se pregătesc deja pentru o grămadă tot mai mare de împrumuturi neperformante, deoarece consumatorii și companiile deopotrivă suferă din cauza pandemiei. La începutul acestui an, banca centrală a Chinei a declarat că creditorii de stat vor trebui să tolereze niveluri mai mari de împrumuturi necorespunzătoare pentru a sprijini firmele afectate de coronavirus.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022