Update articol:

CNBC: Europa anuntă un nou pachet de stimulare care ar putea influenţa piețele

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta astăzi propunerea, pe baza planului franco-german
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta astăzi propunerea, pe baza planului franco-german
  • Un nou pachet de stimulare ar putea influenţa piețele din toată Europa
  • Euro s-ar putea consolida pe fondul unui nou stimul european

Comisia Europeană va prezenta astăzi un nou pachet de stimulare pentru a contracara efectele coronavirusului  și așteptările sunt că ar putea influenţa  piețele din toată Europa, conform CNBC.

În ceea ce a fost descris ca un „moment hamiltonian” pentru Europa, Germania și Franța au propus săptămâna trecută să crească datoriile europene comune într-un efort care să sprijine redresarea economică a regiunii după criza coronavirusului. Anunțul a fost deosebit de semnificativ, deoarece Germania fusese un adversar aprig la ideea datoriei europene – schimbarea sugerând că UE ar putea să se apropie mai mult de o uniune fiscală, un factor important de stabilitate.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri propria propunere, pe baza planului franco-german. „După cum a fost propus, noul fond de recuperare al UE ar marca un moment de cotitură important și ar duce la o primă mai mică de risc în toată regiunea”, au spus analiștii Morgan Stanley într-o notă, după anunțul franco-german.

Acest lucru ar avea impact asupra obligațiunilor guvernamentale, deoarece riscul mai mic înseamnă că investitorii ar deveni mai încrezători în împrumuturi către națiuni îndatorate, precum Italia și Spania, care la rândul lor ar putea reduce costurile împrumutului.

Randamentele obligațiunilor periferice s-au redus în luna mai, pe măsură ce investitorii au digerat posibilitatea datoriei europene comune. Marți, obligaţiunile italiene la 10 ani au scăzut la cea mai mică valoare din ultimele șapte săptămâni.

Între timp, euro – moneda comună folosită în 19 țări europene – s-ar putea consolida în urma unui nou stimul european.

„Propunerea Fondului de Recuperare ar trebui să ușureze presiunea asupra UEM (Uniunea Monetară Europeană), de acum, și să limiteze presiunea de depreciere imediată asupra Euro”, au spus analiștii Goldman Sachs în weekend.

Ei au adăugat că, dacă UE va da un nou stimul pe baza propunerilor franco-germane, acest lucru „ar putea reprezenta un pas major spre o mai mare coordonare a politicilor în regiune” și ar face euro mai competitiv față de dolarul american.

Piețele de capital ar putea de asemenea să beneficieze, deoarece este de așteptat ca stimulentul viitor să sprijine întreprinderile afectate de virus, precum și să ajute la digitalizarea și tranziția de mediu.

Mesajul contează

Nu se știe cât de mare va fi pachetul de stimulare propus de Comisia Europeană, dar instrumentul propus de Berlin și Paris este atât de ambițios, încât analiștii consideră că, dacă este pus în aplicare, ar reduce presiunea asupra Băncii Centrale Europene (BCE), precum și asupra guvernelor individuale.

„Considerăm acest lucru ca o atenuare a riscului unei crize sudice și o creștere a perspectivei unei recuperări sincronizate în Europa. De-a lungul timpului, credem că aceasta reduce presiunea asupra bugetelor naționale și BCE și crește probabilitatea măririi capacității fiscale europene ”, au spus analiștii Morgan Stanley.

Franța și Germania au sugerat ca Comisia Europeană să strângă 500 de miliarde de euro (550 de miliarde de dolari) de pe piețele publice și să acorde acești bani ca subvenții pentru sectoarele cele mai afectate de pandemie. Alocarea acestor fonduri s-ar face prin bugetul european – un coș comun care primește contribuții din toate cele 27 de țări membre și care finanțează proiecte în toată regiunea.

Jucătorii de pe piață vor urmări dimensiunea, compoziția și condiționalitatea atașate la propunerea lui von der Leyen.

Va avea nevoie de consens

Deși majoritatea țărilor din Europa și-au exprimat sprijinul pentru planul franco-german, patru state membre au nevoie de argumente mai puternice. Austria, Olanda, Suedia și Danemarca au declarat sâmbătă, într-un document văzut de CNBC, că un nou stimul ar trebui făcut prin împrumuturi, nu prin subvenții. De asemenea, au spus că aceste împrumuturi ar trebui să aibă condiţionalităţi, cum ar fi „un angajament puternic pentru reforme și cadrul fiscal” și „respectarea statului de drept”.

Vorbind la CNBC marți, Thomas Weiser, fost oficial european, a declarat „în final vor trebui să se alăture”.

Cele 27 de națiuni trebuie să discute propunerea Comisiei la jumătatea lunii iunie.

Weiser, care a fost președinte al grupului de lucru al Eurogrupului, a declarat, de asemenea, că ar fi „o politică economică proastă” să favorizeze o propunere care să creeze mai multe împrumuturi decât subvenții. Dezbaterea dintre împrumuturi și subvenții a împărțit țările europene, cu națiunile din sud, care datorii mai mari, care pun presiune pentru subvenţii, întrucât acestea nu ar avea impact asupra finanțelor lor.

Propunerea de miercuri este o altă măsură de stimulare convenită la nivelul UE. BCE cumpără deja obligațiuni guvernamentale și stimulează împrumuturile, iar guvernele europene au acceptat anterior un pachet de ajutor în valoare de 540 miliarde de euro pentru a ajuta la gestionarea nivelului ridicat al șomajului, îmbunătățirea activității de afaceri și acordarea de împrumuturi guvernelor.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere