Update articol:

CNBC: Trump i-a sunat pe directorii generali ai celor mai mari bănci americane, pe fondul scăderilor bursiere

Președintele american Donald Trump a organizat, miercuri, o convorbire telefonică, cu directorii celor mai mari trei bănci din SUA, după ce piața bursieră a înregistrat scăderi, potrivit CNBC.

Trump a susținut apelul cu CEO-ul J.P. Morgan Chase, Jamie Dimon, Brian Moynihan de la Bank of America și Michael Corbat, de la Citigroup, potrivit unor surse familiare cu situația, citate de CNBC. Indicele Dow Jones a pierdut, miercuri, 800 de puncte, sau 3%, în cea mai proastă zi a anului, pe fondul unui semnal de recesiune din piața obligațiunilor.

Președintele le-a cerut celor trei directori să-i dea o informare despre sănătatea consumatorului american, potrivit unei surse. Executivii au răspuns că acesta se descurcă bine, dar că s-ar putea descurca și mai bine dacă s-ar rezolva anumite probleme, inclusiv războiul comercial China-SUA, a spus această persoană.

Directorii băncilor i-au mai spus lui Trump că disputa comercială dăunează perspectivei cheltuielilor de capital din partea corporațiilor, potrivit unei alte persoane. Președintele a fost receptiv la ideea că incertitudinea asupra comerțului afectează încrederea corporațiilor, a spus această persoană.
Aceștia au vorbit și despre Rezerva Federală și încetinirea creșterii economice globale care face ca băncile centrale din întreaga lume să relaxeze condițiile monetare, a spus această persoană. O opinie a fost discutată intens în timpul apelului: Reducerea dobânzii Fed cu 25 puncte de bază nu va schimba probabil fluxurile de capital pe piețe.

Apelul, care a durat aproximativ 20 de minute, a avut loc după ce directorii băncilor au încheiat o întâlnire programată anterior cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, la Washington. Trump voia să vorbească cu cei trei directori, aceștia au fost informați, iar el i-a sunat din proprietatea sa din New Jersey. Bloomberg a raportat pentru prima dată despre apelul telefonic.

Acțiunile bancare au fost printre cele mai marcate, după ce curba randamentelor obligațiunilor s-a inversat miercuri, un eveniment neobișnuit în care randamentele obligațiunilor pe termen mai lung scad sub cele ale celor pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că ratele dobânzilor în scădere presionează marjele de profit ale industriei și, de asemenea, sunt un semnal că vine o recesiune, ceea ce ar duce la creșterea împrumuturilor neperformante.