Update articol:

CNN prezintă ţările unde sunt desfășurate forțele Alianței în Europa de Est

https://edition.cnn.com/

Amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei a dus la o importanță sporită a apărării Statelor Unite și a NATO în Europa de Est, care timp de decenii au acționat ca un tampon între Rusia și Occident, potrivit CNN.

NATO are patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care funcționează pe bază de rotație. Fiecare este condus de Marea Britanie, Canada, Germania sau SUA și conține trupe din mai multe țări membre. Alianța a declarat luna trecută că toate cele patru grupuri sunt „forțe robuste și pregătite pentru luptă”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianţa este pregătită să consolideze rapid această prezență în continuare prin trimiterea de forțe și capacități suplimentare în zonă. Iar desfășurarile NATO sunt sprijinite de trupele americane.

SUA au propriile baze în Lituania și România, împreună cu mai multe în Polonia. Președintele Joe Biden a aprobat săptămâna trecută în mod oficial desfășurarea a încă 3.000 de militari americani în Polonia, Germania și România, iar alți 8.500 de membri ai personalului sunt în alertă intensă.

NATO nu are trupe în Ucraina și nu au fost anunțate planuri de a trimite trupe din alianță în țară. Dar, deși Ucraina nu este membră NATO, alianța oferă consiliere la nivel strategic țării și a descris relația ca fiind „unul dintre cele mai substanțiale parteneriate ale NATO”.

BVB | Știri BVB