Proiectul Black Sea Oil & Gas (BSOG) este un pas enorm spre reducerea dependenţei de importurile de gaze, a spus, azi, Gabriel Comănescu, CEO al Grup Servicii Petroliere, compania care a construit proiectul, la ceremonia prilejuită de începerea producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD).
Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) a început, pe 15 iunie, producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD).
Gabriel Comănescu, CEO al Grup Servicii Petroliere, a arătat că acesta este cel mai mare proiect de infrastructură realizat în România în ultimii 30 de ani.
“A fost un proiect complicat. Prima inginerie a început în 2019, amplasarea conductei terestre şi prin mare a durat 90 de zile, iar pregătirea a început cu un an înainte. Platforma de pe mare nu are operatori umani, se face doar mentenanţă sau intervenţie la necesitate”, a spus Comănescu.
Potrivit acestuia, proiectul BSOG este un pas enorm spre reducerea dependenţei de importurile de gaze.
“Este un proiect făcut 95% de GSP. Din punctul meu de vedere, este cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani, făcut tailor-made (personalizat – n.r.), nou-nouţ. Este făcut pe forţele noastre, făcut de o companie românească. Am plecat de la un trabant şi am ajuns la un Mercedes S Class”, a adăugat Comănescu, potrivit Agerpres.
În februarie 2019, BSOG, companie controlată de fondul american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde a spus că va investi 400 de milioane de dolari.
În prezent, producția la MGD s-a stabilizat la 3 milioane, 3,1 milioane de metri cubi/ zi, ceea ce înseamnă un miliard de metri cubi anual, deci practic a ajuns în platoul de producţie în parametri normali, potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu.
Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.