Update articol:

Comercianţii de produse agricole avertizează: Agricultura Romaniei riscă întoarcerea la epoca primitivă a comerţului cu cereale

grau Sursa Pixabay

Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a “OUG calamitate” şi reluarea discuţiilor cu toate părţile implicate, deoarece soluţiile pe care le-a propus nu se regăsesc în noul proiect legislativ, conform unui comunicat de presă.

Membrii Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) au luat act cu îngrijorare de postarea pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în dată de 23 octombrie, a noului Proiect de ORDONANȚă DE URGENȚă privind declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru situații de urgență pentru fenomenul de seceta pedologica.

În context, ARCPA constată că soluțiile propuse de membrii săi pe parcursul discuțiilor purtate cu MADR nu se regăsesc în nouă propunere legislativă – respectiv, asigurările agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situațiilor neprevăzute, la prețuri similare celor din alte state europene, micro și macro – creditarea comercială cu garanții de stat, fondul mutual agricol funcțional și reabilitarea sistemului național de irigații.

ARCPA anunţă: «Demersul MADR este cu atât mai surprinzător, cu cât, în cursul întâlnirilor avute, s-a agreat că reprezentanții legitimi ai lanțului cerealelor, reuniți în Organizația Interprofesională pe Produs „Cereale, Oleaginoase și Produse Derivate“, din care ARCPA face parte, să fie consultați înainte de postarea noii variante a „OUG calamitate” pe site-ul instituției.

Din motive pe care nu le înțelegem, nouă propunere legislativă extinde posibilitatea exonerării debitorilor de răspunderea contractuală și la partenerii comerciali ai producătorilor agricoli: furnizori de input-uri,  comercianți, depozitari și procesatori primari. Ne punem, firesc, următoarea întrebare: cum va funcționa piață agricolă din România, în absența bazei liberale a relațiilor de piață – contractul economic?

ARCPA considerea că adoptarea „OUG calamitate” în nouă varianta propusă de MADR echivalează cu întoarcerea agriculturii românești la epoca primitivă a comerțului cu cereale. Riscul eliminării contractelor de tip forward, principalul efect pe termen mediu și lung al legislației propuse, este semnificativ și va avea că efect eliminarea ofertei de produse de origine română de pe piețele internaționale pentru cea mai mare a parte a anului.

Cele 13 companii membre ale ARCPA consideră inițiativa de repunere în circuitul legislativ a unei variante alterate a „OUG calamitate”  drept un accident regretabil, care nu reflectă bunele relații construite cu între MADR și companiile membre ale ARCPA, care, de peste două decenii, construiesc  parteneriate durabile cu fermierii români».

Prin urmare, fiind în interesul public general evitarea destructurării ireversibile a pieței cerealelor din România, membrii ARCPA solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a „OUG calamitate” și reluarea discuțiilor cu toate părțile implicate, considerând că soluțiile necesare depășirii situațiilor speciale trebuie identificate în interiorul lanțului de aprovizionare cu cereale, și nu în afară acestuia!

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014