Update articol:

Comisia Europeană acceptă angajamentele asumate de Mastercard și Visa de a reduce comisioanele inter-regionale interbancare

pixabay.com pixabay.com

Comisia Europeană (CE) a făcut obligatorii din punct de vedere juridic angajamentele oferite de Mastercard și Visa conform normelor UE privind practicile anticoncurențiale, potrivit unui comunicat al CE . Astfel, companiile vor reduce în mod semnificativ (în jur de 40% în medie) comisioanele interbancare multilaterale ale plăților efectuate în Spațiul Economic European (SEE), prin intermediul cardurilor de consum emise în afara SEE.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: “Mastercard și Visa s-au angajat să reducă semnificativ comisioanele interbancare aplicate plăților efectuate în Europa cu carduri emise în afara SEE. Angajamentele, care sunt acum obligatorii pentru Visa și Mastercard, vor reduce costurile suportate de comercianții cu amănuntul care acceptă plățile efectuate cu carduri emise în afara SEE. Această măsură, împreună cu decizia noastră din ianuarie 2019 privind serviciile de plată a cardurilor transfrontaliere de la Mastercard, vor duce la prețuri mai mici pentru comercianții cu amănuntul din Europa, de care vor beneficia în cele din urmă toţi consumatorii”.  

Atunci când un consumator utilizează un card de debit sau un card de credit într-un magazin normal sau on-line, banca comerciantului („banca acceptantă“) plăteşte un comision numit „comision interbancar multilateral“ ( „MIF“) la banca titularului cardului („banca emitentă„). Banca acceptantă transferă comisionul interbancar asupra comerciantului cu amănuntul, care, la rândul său, îl include, ca pe orice alt cost, în prețul final pe care îl percepe consumatorilor pentru produsele sau serviciile sale. Comisioanele interbancare se repercutează astfel asupra tuturor consumatorilor, chiar și asupra celor care nu folosesc carduri, ci plătesc în numerar.

Comisioanele interbancare inter-regionale (denumite în continuare „MIF inter-regionale“) sunt aplicate plăților efectuate în Spațiul Economic European (SEE) cu carduri de debit și de credit de consum emise în afara SEE. Acestea se aplică, de exemplu, atunci când un turist american utilizează un card Mastercard sau Visa pentru a plăti o factură de restaurant în Belgia.

Rețelele Mastercard și Visa au stabilit nivelul MIF (inclusiv MIF inter-regionale) aplicate între ele de către băncile licenţiate. În absența unor acorduri bilaterale între bănci, nivelul MIF-urilor fixat de Mastercard şi Visa se aplică implicit. Comercianții cu amănuntul și consumatorii nu au niciun mijloc de a influența nivelul MIF-urilor, potrivit Comisiei Europene.  

Atât Mastercard, cât și Visa s-au angajat acum să își reducă MIF-urile interregionale respective. Aceste angajamente, care vor reduce MIF-urile interregionale cu o medie de 40%, vor diminua semnificativ costurile pentru comercianții cu amănuntul din SEE, atunci când acceptă plățile efectuate cu carduri emise în afara SEE. Este de așteptat ca acest lucru să conducă la scăderea prețurilor în beneficiul tuturor consumatorilor europeni.

Comisia este prima autoritate de concurență din lume care intervine în cadrul MIF-urilor interregionale, potrivit comunicatului.

Pe 9 iulie 2015, Comisia Europeană a trimis Mastercard opinia preliminară potrivit căreia regulile MasterCard împiedică băncile să ofere comisioane interbancare mai scăzute comercianților cu amănuntul din alt stat membru al Spațiului Economic European (SEE) în care comisioanele interbancare pot fi mai mari. În consecință, comercianții cu amănuntul nu pot beneficia de comisioane mai mici în alte state și este posibil să existe o restrângere a concurenței transfrontaliere între bănci, încălcându-se astfel normele antitrust europene. În comunicarea privind obiecțiunile se afirmă, de asemenea, că, prin perceperea de comisioane interbancare pentru tranzacțiile efectuate în UE cu ajutorul cardurilor MasterCard emise în alte regiuni ale lumii, MasterCard încalcă normele antitrust europene prin fixarea unui preț minim ridicat în mod artificial pentru procesarea acestor tranzacții. 

 

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (27/06/2022)

Vimetco Extrusion prima bara extrudata intr-o noua linie automata

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat