Update articol:
DISCUŢII SIMILARE CU ASTRA ZENECA ŞI SANOFI

Comisia Europeană, discuţii avansate cu Johnson & Johnson pentru achiziţia unui vaccin destinat Covid-19

covid pixabay.com

Comisia Europeană se află în discuţii avansate cu gigantul farmaceutic Johnson & Johnson (J&J) pentru rezervarea şi achiziţia în avans a unui vaccin destinat Covid-19, aflat în dezvoltare, au declarat pentru Reuters doi oficiali apropiaţi discuţiilor.

Aceste achiziţii ar fi primele aranjate de Executivul UE de când a fost mandatat de cele 27 de guverne naţionale să folosească un fond de urgenţă de peste 2 miliarde de euro pentru a încheia acorduri cu până la 6 producători de vaccinuri.

Înţelegerea Comisiei cu grupul american Johnson & Johnson este pe cale să se parafeze, a declarat un oficial important din sectorul sănătăţii al unui stat membru al UE, cerând să rămână anonim, deoarece acestea au fost discuții confidențiale. O a doua sursă din UE a spus că Executivul UE a avut marţi o discuţie telefonică cu Johnson & Johnson despre un posibil acord. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters, Johnson & Johnson a arătat că discută cu mai multe guverne şi organizaţii globale, referitor la dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, dar a refuzat alte comentarii. Ne-am angajat să facem vaccinul nostru COVID-19 accesibil la nivel mondial pentru populațiile cu cel mai mare risc și unde ar putea oferi cel mai mare bun rezultat, în funcție de profilul vaccinului nostru”, a spus un purtător de cuvânt al Johnson & Johnson, adăugând:„Ca parte a acestuia, suntem în discuții  cu multe părți interesate, inclusiv cu guvernele naționale și organizații globale.”

Nu este clar dacă acordul ar presupune achiziţia în avans a unui vaccin aflat în faza de testare clinică sau opţiunea de a-l cumpăra.

Johnson & Johnson intenţionează să înceapă luna viitoare un studiu clinic pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 8,36 de milioane de oameni la nivel global şi a provocat 447.985 de decese.

Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat săptămâna trecută că au achiziţionat 400 de milioane de doze ale unui posibil vaccin, în principiu disponibile pentru toate statele membre, de la producătorul britanic de medicamente AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin COVID-19 împreună cu Universitatea Oxford. AstraZeneca a semnat  în luna mai un acord similar cu Statele Unite.

O sursă oficială din domeniul sănătăţii a declarat că acordul UE cu Johnson & Johnson ar putea fi anunţat încă de săptămâna viitoare, dar a avertizat că există şi posibilitatea să dureze ceva mai mult până la finalizare, sau să nu fie încheiat deloc.

Oficialul a adăugat că UE vrea să încheie un acord şi cu producătorul francez de medicamente Sanofi. Un purtător de cuvânt al lui Sanofi nu a avut niciun comentariu imediat.

Procedurile de luare a deciziilor din UE reprezintă un potențial punct de blocare, statele membre fiind încă în discuții cu privire la crearea unui consiliu de direcție pentru negocierile privind vaccinurile cu producătorii de medicamente, au declarat oficialii pentru Reuters.

Ei au spus că, în baza unui proiect elaborat de Comisia UE, care va fi aprobat de guvernele UE, o undă verde din doar patru state membre ar fi suficientă pentru a începe discuțiile formale ale UE cu un producător de medicamente. Dar subliniind urgența asigurării unui vaccin pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai UE, Comisia a început deja discuțiile cu Johnson & Johnson chiar înainte de a fi convenit consiliul de conducere.

Olanda a fost, de asemenea, implicată în aceste discuții inițiale cu Johnson & Johnson, ca reprezentant al alianței celor patru țări din UE care au încheiat acordul AstraZeneca, au declarat oficialii pentru Reuters.

Această alianţă este de aşteptat să oprească negocierile cu producătorii de medicamente, odată ce UE îşi va numi echipa de negociatori, pentru a evita concurenţa între statele UE, au spus oficialii.

”Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson este una dintre iniţiativele promiţătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, refuzând să comenteze discuţiile în curs.

Cumpărând vaccinuri în curs de dezvoltare, UE riscă să obţină vaccinuri care, în cele din urmă, se pot dovedi ineficace împotriva COVID-19. Dar riscul este justificat de nevoia de a asigura suficiente doze pentru populaţia UE, în cursa globală pentru un vaccin eficace, au explicat oficialii UE.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022