Update articol:

Comisia Europeană propune prima strategie a UE privind combaterea antisemitismului

sursa Facebook. Comisia Europeana CE

Executivul comunitar a prezentat miercuri prima strategie a UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti, care stabileşte o serie de măsuri axate pe trei piloni – prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea şi promovarea vieţii evreieşti şi respectiv promovarea memoriei istorice şi a educaţiei cu privire la Holocaust, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Strategia propune măsuri de intensificare a cooperării cu întreprinderile online pentru a pune capăt antisemitismului online, pentru a proteja mai bine locurile publice şi lăcaşurile de cult, pentru a crea un hub european de cercetare privind antisemitismul contemporan şi o reţea de situri care au cunoscut Holocaustul. Aceste măsuri ar urma să fie consolidate prin eforturile pe care UE le face la nivel internaţional pentru a fi în primele rânduri în lupta împotriva antisemitismului pe plan mondial.

“Astăzi ne angajăm să promovăm viaţa evreiască în Europa în toată diversitatea sa. Dorim ca viaţa evreiască să prospere din nou în centrul comunităţilor noastre. Aşa e normal să fie. Strategia pe care o prezentăm astăzi reprezintă o schimbare radicală în modul în care reacţionăm la antisemitism. Europa poate prospera numai atunci când comunităţile sale evreieşti se simt sigure şi înfloritoare”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

“Antisemitismul este incompatibil cu valorile UE şi cu modul nostru de viaţă european. Această strategie – prima de acest tip – este angajamentul nostru de a combate antisemitismul în toate formele sale şi de a asigura un viitor pentru viaţa evreiască în Europa şi dincolo de graniţele acesteia. Le datorăm acest lucru celor care au murit în Holocaust, celor care au supravieţuit şi generaţiilor viitoare”, a spus vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Agerpres.

În condiţiile în care nouă din zece evrei consideră că în ţara lor antisemitismul a crescut, iar 85% cred că aceasta este o problemă gravă, Comisia Europeană va mobiliza fonduri UE şi va sprijini statele membre în elaborarea şi punerea în aplicare a propriilor strategii naţionale. Comisia va sprijini crearea, la nivel european, a unei reţele de notificatori de încredere şi de organizaţii evreieşti pentru a elimina discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online.

Aceasta va sprijini, de asemenea, elaborarea de discursuri care să combată conţinutul antisemit online. În plus, Comisia va coopera cu industria şi cu companiile IT pentru a preveni afişarea şi vânzarea ilegală online a simbolurilor, a obiectelor şi a literaturii legate de nazism.

În al doilea rând, pentru a se asigura că evreii se simt în siguranţă şi pot participa pe deplin la viaţa europeană, CE va oferi finanţare din partea UE pentru o mai bună protecţie a spaţiilor publice şi a lăcaşurilor de cult. Următoarea cerere de propuneri va fi publicată în 2022, fiind astfel puse la dispoziţie 24 de milioane de euro. Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să recurgă la sprijinul Europol în ceea ce priveşte activităţile de combatere a terorismului, atât online, cât şi offline. Pentru a promova viaţa evreiască, Comisia va lua măsuri de protejare a patrimoniului evreilor şi de sensibilizare cu privire la viaţa, cultura şi tradiţiile evreieşti.

În contextul în care, în prezent, un european din 20 nu a auzit niciodată de Holocaust, Comisia va sprijini crearea unei reţele de locuri în care a avut loc Holocaustul, dar care nu sunt neapărat cunoscute, de exemplu ascunzători şi locuri de execuţie.

CE va sprijini, de asemenea, o nouă reţea de tineri ambasadori europeni care să promoveze memoria Holocaustului. Cu finanţare din partea UE, Comisia va sprijini crearea unui hub european de cercetare privind antisemitismul contemporan şi viaţa evreiască, în cooperare cu statele membre şi cu comunitatea de cercetare. Pentru a pune în valoare patrimoniul evreiesc, Comisia va invita oraşele care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii să abordeze istoria minorităţilor lor, inclusiv istoria comunităţii evreieşti.

UE va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a invita ţările implicate în procesul de extindere, ţările din vecinătate şi ţările din afara UE să combată antisemitismul, inclusiv prin cooperarea cu organizaţiile internaţionale. De asemenea, aceasta va garanta că fondurile externe ale UE nu pot fi alocate în mod eronat activităţilor care incită la ură şi violenţă, inclusiv împotriva evreilor, mai menţionează strategia.

Nu în ultimul rând, UE va consolida cooperarea UE-Israel în lupta împotriva antisemitismului şi va promova revitalizarea patrimoniului evreiesc la nivel mondial.

Strategia va fi pusă în aplicare în perioada 2021-2030, iar Comisia invită Parlamentul European şi Consiliul UE să sprijine punerea în aplicare a strategiei şi va publica rapoarte cuprinzătoare de punere în aplicare în 2024 şi în 2029. Statele membre s-au angajat deja să prevină şi să combată toate formele de antisemitism prin adoptarea de noi strategii sau măsuri naţionale în cadrul strategiilor naţionale şi al planurilor de acţiune existente privind prevenirea rasismului, a xenofobiei, a radicalizării şi a extremismului violent. Strategiile naţionale ar trebui adoptate până la sfârşitul anului 2022, urmând ca acestea să fie evaluate de Comisie până la sfârşitul anului 2023.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021