Update articol:

Comisia Europeană propune relaxarea normelor privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD)

Stephane Sejourne/ Sursa foto: Facebook
Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere vizând scutirea a 80% dintre companii de la obligaţiile privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD), în speranţa reducerii costurilor cu birocraţia şi pentru a face Europa mai competitivă în raport cu SUA şi Asia, transmite DPA.

Concret, principalele modificări în domeniul raportării privind durabilitatea (Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea – CSRD şi taxonomia UE) vor scoate aproximativ 80% dintre întreprinderi din domeniul de aplicare al CSRD, concentrând obligaţiile de raportare privind durabilitatea asupra celor mai mari întreprinderi, care sunt mai susceptibile de a avea un impact semnificativ asupra oamenilor şi a mediului. De asemenea, vor amâna cu doi ani (până în 2028) cerinţele de raportare pentru întreprinderile care intră în prezent în domeniul de aplicare al CSRD şi care trebuie să raporteze începând din 2026 sau 2027.

Tot miercuri, Comisia Europeană a propus o serie de modificări care vor simplifica cerinţele privind diligenţa necesară în materie de durabilitate, astfel încât întreprinderile care intră în sfera de aplicare să evite complexităţile şi costurile inutile, de exemplu concentrând obligaţiile cerinţelor privind diligenţa necesară în special asupra partenerilor comerciali direcţi şi reducând frecvenţa evaluărilor periodice şi a monitorizării partenerilor lor de la 1 an la 5 ani, cu evaluări ad-hoc, dacă este necesar. În plus, aceste modificări vor acorda întreprinderilor mai mult timp pentru a se pregăti să respecte noile cerinţe, prin amânarea cu un an (până la 26 iulie 2028) a aplicării cerinţelor privind diligenţa necesară în materie de durabilitate pentru cele mai mari întreprinderi, avansând în acelaşi timp cu un an adoptarea orientărilor (până în iulie 2026).

“Luăm măsuri concrete pentru a reduce birocraţia şi pentru a face normele UE mai accesibile şi mai eficace pentru cetăţeni şi întreprinderi. Pachetul de astăzi este primul pas în cadrul eforturilor noastre ample de simplificare în toate sectoarele legislaţiei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru prosperitate şi pentru strategia industrială, Stephane Sejourne, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar şi-a stabilit un obiectiv clar, acela de a realiza, până la sfârşitul acestui mandat, un efort de simplificare fără precedent, printr-o reducere cu cel puţin 25% a sarcinilor administrative şi cu cel puţin 35% a sarcinilor care le revin IMM-urilor. Aceste prime pachete omnibus, care reunesc propuneri din mai multe arii legislative conexe, acoperă o simplificare amplă în domenii precum raportarea privind finanţarea durabilă, obligaţia de diligenţă a întreprinderilor în materie de durabilitate, taxonomia UE, mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră şi programele europene de investiţii.

Potrivit unei estimări prudente, dacă sunt adoptate şi puse în aplicare aşa cum se prezintă astăzi, aceste propuneri ar putea genera economii totale de aproximativ 6,3 miliarde euro la nivelul costurilor anuale şi ar putea mobiliza o capacitate suplimentară de investiţii publice şi private în valoare de 50 de miliarde euro pentru a sprijini priorităţile de politică.

Propunerile legislative urmează să fie trimise Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare. Modificările vor intra în vigoare după ce colegiuitorii vor ajunge la un acord cu privire la propuneri şi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu