Update articol:
Cioloş: Să terminăm acest balet al divertismentului politic

Comitet Politic USR – duminică, pentru aprobarea programului de guvernare şi a echipei guvernamentale (vezi listele cu potenţiali miniştri care circulă în USR)

Dacian Ciolos Sursa foto: facebook.com/dacianciolos

Biroul Naţional al USR a decis, miercuri seara, să continue discuţiile cu foştii parteneri de coaliţie – PNL şi UDMR -, în paralel cu redactarea unui program de guvernare şi propunerea unei liste de miniştri, informează un comunicat de presă.

Biroul Naţional USR a discutat miercuri seara toate scenariile, după întâlnirea iniţiată de Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat şi preşedintele al Uniunii, cu liderii PNL şi UDMR şi cu preşedintele grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Potrivit unor surse, liderii USR au decis ca, în cazul în care PNL şi UDMR vor refuza refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR.  Potrivit surselor, o altă decizie luată de BN a fost ca, în cazul în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, atunci USR va susţine alegerile anticipate.

Potrivit comunicatului USR, “în aşteptarea deciziilor din forurile interne ale acestor acestor partide”, Biroul Naţional al USR convoacă pentru duminică, la ora 18,00, Comitetul Politic, “având un singur punct pe ordinea de zi – analiza şi aprobarea programului de guvernare şi a echipei guvernamentale”.

“Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliţia cu PNL şi UDMR şi pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu preşedinţii celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar şi scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament şi asta se va întâmpla şi dacă ajungem la un acord, şi dacă nu. În aceste condiţii, Biroul Naţional al USR a decis să continue discuţiile cu foştii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare şi propunerea unei liste de miniştri. Dorinţa noastră e refacerea coaliţiei, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eşuează e nevoie să oferim o soluţie funcţională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloş, citat în comunicat.

  • Cioloş: Să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul

 

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, spune că va aştepta până vineri un răspuns de la foştii parteneri – PNL şi UDMR – dacă sunt de acord sau nu să reformeze coaliţia de guvernare şi subliniază că şi-ar dori să se termine acest “balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”.

“Foarte multe emoţii în aceste momente, nume peste nume, declaraţii şi întrebări care ţin mai degrabă de un “reality show” decât de o situaţie care implică mult echilibru şi urgenţă. Foştii noştri parteneri m-au rugat să aştept până mâine pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliţia. Am decis să aştept până vineri. Nu avem prea mult timp la dispoziţie, dar am decis să aştept, pentru că un eventual guvern susţinut de coaliţie ar fi cel mai bun lucru acum”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

El subliniază că nu se joacă cu mandatul primit de la şeful statului.

“Situaţia politică este instabilă, situaţia economică se degradează, situaţia medicală este dezastruoasă. Şi, cu toate acestea, primesc întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente. Nu cad pradă disonanţei şi am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize. Mi-aş dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul. Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienţi oameni maturi care să ştie că soluţiile implică renunţare, poate o formă de sacrificiu, dar şi diplomaţie”, afirmă prim-ministrul desemnat.

Dacian Cioloş subliniază că există “un început de negociere” şi îi roagă pe oamenii de presă, analişti sau simpli pasionaţi de jocul politic să înţeleagă că “de rezultatul din aceste zile depinde viaţa multor cetăţeni ai României”.

“Am fost azi întrebat şi dacă am impresia că aş putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele săptămâni şi luni va face un sacrificiu. Partidul care îşi asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru”, reiterează Cioloş.

Publicăm, mai jos, lista cu potenţiali miniştri într-un guvern cu PNL-UDMR, dar şi lista cu potenţiali miniştri într-un guvern USR monocolor, documente care circulă în USR

 

Cum ar vrea USR să împartă ministerele cu PNL și UDMR. Lista cu potențiali miniștri (stiripesurse.ro)

 

Premier: Dacian Cioloș (USR)

Vicepremier: Rareș Bogdan (PNL)

Vicepremier: Kelemen Hunor (UDMR)

Justiție: Stelian Ion (USR) / Cătălin Predoiu (PNL)

Interne: Nicu Fălcoi (USR) / Lucian Bode (PNL)

Dezvoltare: Ionuț Moșteanu (USR) / Florin Roman (PNL) / Lucian Bode (PNL)

Agricultură: Cristina Prună (USR) / Adrian Cozma (PNL) / Tanczos Barna (UDMR)

Apărare: Dragoș Tudorache (USR) / Bogdan Ciucă (PNL)

Economie: Cristian Seidler (USR)

Energie: Cătălin Drulă (USR) / Virgil Popescu (PNL)

Fonduri UE: Cristian Ghinea (USR) / Robert Sighiartău (PNL)

Sănătate: Vlad Voiculescu (USR) / Nelu Tătaru (PNL) / Laszlo Attila (UDMR)

Transporturi + Comunicații: Dragoș Pîslaru (USR)

Muncă: Anca Dragu (USR) / Alina Gorghiu (PNL)

Mediu: Szabo Odon (UDMR) / Mircea Fechet  (PNL)/ Cseke Attila (UDMR)

Cultură: Ștefan Pălărie (USR) / Elena Vijulie (PNL)

Finanțe: Claudiu Năsui (USR) / Dan Vîlceanu (PNL)

Educație: Cosette Chichirău (USR) / Monica Anisie (PNL) / Raluca Turcan (PNL)

Externe: Bogdan Aurescu (PNL)

…………….

Lista miniștrilor pentru guvernul monocolor la USR (Antena 3):

Antena 3 a difuzat miercuri seară o listă cu potențialii miniștri pe care USR îi are pregătiți pentru portofoliile din Guvern:

Premier: Dacian Cioloș

Vicepremier și ministru de Externe: Dan Barna

Sănătate: Vlad Voiculescu sau Ioana Mihăilă

Transporturi: Cătălin Drulă

Fonduri UE: Cristian Ghinea

Economie și energie: Cristina Prună

Justiție: Stelian Ion

Muncă: Dragoș Pîslaru sau Oana Țoiu

Finanțe: Claudiu Năsui sau Anca Dragu

Educație: Ștefan Pălărie

Interne: Dragoș Tudorache

Dezvoltare: Ionuț Moșteanu

Cultură: Iulian Bulai

Agricultură: George Cătean

Mediu: Octavian Berceanu

Tineret și sport: Tudor Pop

Apărare: Nicu Fălcoi

Telecomunicații: Cosette Chichirău sau Radu Panait

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022