Compa Sibiu (CMP) anunță că întrerupe procesul de divizare, după ce a primit cereri de lămurire de la acționari și că va a reanaliza operațiunea și elementele de evaluare, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
Compania a transmis: “In temeiul art 234 alin. 1 din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, actionarii si investitorii sunt informati cu privire la decizia Consilului de Administratie nr. 24/11.01.2024, potrivit careia, avand in vedere solicitarile de lamurire primite din partea unor actionari cu privire la proiectul de divizare, se aproba intreruperea procesului de divizare in vederea unei reanalizari a aspectelor ce tin de operatiunea propusa, inclusiv din perspectiva elementelor de evaluare. Se va reveni ulterior cu o decizie cu privire cu oportunitatea parametrilor divizarii si continuarii acestui proces.”
Activele imobiliare, care reprezintă 44% din activul companiei, urmau să treacă pe societatea Compa Sib Imobiliare SA.
Prețul propus pentru acționarii care nu erau de acord cu divizarea și solicitau retragerea din societate era de 0,6001 lei/acțiune. Compania arată că prețul a fost stabilit de evaluatorul Value Management Consult S.R.L.
Compa activează în principal în industria auto, producând piese și componente auto (componente pentru sisteme de injecție, subansamble și componente turbosuflante și injectoare, componente pentru coloane de direcție, arcuri înfășurate la rece, repere ștanțate, confecții metalice, componente pentru instalații de aer condiționat, echipamente industriale, matrițe, scule), având o istorie cumulată de aproximativ 130 de ani, find unul dintre cei mai mari exportatori cu capital privat din România.
Compa deține, în prezent, active precum construcții (e.g., hale metalice, magazi, ateliere, garaje, depozite, clădiri administrative, etc.) și terenuri (împrejmuite sau neîmprejmuite), într-un numär de aproximativ 90 de unitāți, care sunt situate pe rază județului Sibiu.
De asemenea, Compa deține 100% din capitalul social al Arini Hospitality S.R.L., o societate cu răspundere limitată, organizată și funcționând în conformitate cu legile din România, având obiect de activitate principal corespunzător codului CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare („Arini”).
Arini deține, la rândul său, un imobil, teren și construcții, cu privire la care în prezent se dezvoltã un ansamblu compus din douä hoteluri, proiecte care în prezent se aflä în diferite stadii de dezvoltare.
Pe lânga activitatea în zona producției industriale (producerea de componente auto, echipamente industriale, matrițe și scule), Compa desfãșoară, în subsidiar, și activități legate de deținerea, administrarea și valorificarea activelor imobiliare proprii și a celor rezultate din activitatea desfăsurata de Arini conform obiectului sãu de activitate.
Activitatea de Producție se concentreazã pe exploatarea activelor Compa (constând în platforme tennice, hale, linii de producție, ateliere, vopsitorii, magazii, depozite, strunguri, anexe tehnice, etc.) utilizate pentru producția de componente auto și care sunt asamblate (integrate) ulterior în automobile precum Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, GM, Mercedes, Peugeot, Porsche, Renault, Toyota, VW, Kia.
Ramura secundară de activitate, care reprezintă un segment mai restrâns al activității Compa, constă în activitatea de valorificare a bunurilor imobiliare proprii deținute de Societate și care fie deservesc Activitäții de Producție, fie nu sunt direct legate de obiectul principal de activitate. De asemenea, în ramura secundară de activitate a Compa este inclusă și activitatea de administrare și valorificare (în calitate de asociat unic) a activelor deținute de Arini, corespunzător obiectului de activitate al acestei societăți, i.e., exploatare în scop turistic, prin închirierea în scop turistic și punerea în valoare a imobilelor deținute de cätre Arini.
Astfel, ramura secundară de activitate a Compa este formată din toate activele imobiliare (clădiri și terenuri) deținute de Compa, participațiile deținute de Compa în Arini, contractele și autorizatile intrinsec legate de activele imobiliare, precum și anumiți angajați a căror activitate este legată de aceste active (Activitatea Imobiliară).
Compania a încheiat primul semestru din 2023 cu o cifră de afaceri de 404 milioane lei, în creştere cu 7%, şi un profit net de 9,2 milioane lei, dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut. Veniturile totale s-au cifra la 415 milioane lei, iar cheltuielile la 404 milioane lei. La nivel consolidat, afacerile grupului s-au majorat cu 7%, la 406 milioane lei, iar profitul a urcat la 8,3 milioane lei faţă de 4,1 milioane lei în S1 2022, potrivit zf.ro.
Ioan Deac deține 19,44% din Compa, iar Mihaela Dumitrescu, 19,16%.