Update articol:

Companii americane din domeniul apărării, cybersecurity, energie sau aerospaţial participă, zilele acestea, la o misiune economică la București

  • “Aerospace and Defense Trade Mission to Romania” – o inițiativă strategică de consolidare a parteneriatului bilateral SUA – România 
  • La Misiunea economică mai participă și Small Business Consulting Corporation, un fond de investitii pentru IMM-uri de inovatie si US Oil and Gas Association (USOGA) –  mandatată să identifice oportunități comerciale și de investiții în sectorul energetic din România

Companii americane din statul Utah din domeniul apărării, cybersecurity, energie sau domeniul aerospaţial sunt prezente între 3 și 6 martie, la București, la discuții cu firme românești din industria de apărare românească, dar și cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, MApN, Ministerului de Interne,  Cancelariei premierului și DNSC.

Misiunea comercială Aerospace and Defense Trade Mission to Romania, organizată de 47G – Asociația contractorilor din industria de apărare din Utah, cu sprijinul Biroului Comercial al Ambasadei Statelor Unite și al companiei românești de consultanță Black Sea Strategies, reprezintă o inițiativă strategică de consolidare a parteneriatului bilateral SUA – România. Potrivit organizatorilor, circa 40 de companii românești și-au exprimat intenția să discute cu firmele americane.

Cătălin Mihalache, general (r), CEO şi fondator al Black Sea Strategies, a declarat: “Evenimentul are ca obiectiv dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea rolului României în securitatea regiunii Mării Negre. Pentru companiile românești din industria de apărare și energie, atât de stat, cât și private, acest schimb de experiență deschide accesul la tehnologie avansată, investiții americane și oportunități pe piața din SUA.

Parteneriatele cu firme din Utah pot stimula inovarea și crearea de locuri de muncă, iar infuzia de capital străin ar putea moderniza infrastructura strategică, sporind atractivitatea României ca destinație de investiții în Uniunea Europeană. Din perspectiva Statelor Unite, România este un punct-cheie în Europa de Est, nu doar din rațiuni comerciale, ci și geostrategice.

Regiunea Mării Negre devine tot mai importantă pentru NATO, în contextul tensiunilor globale și al competiției pentru resurse critice, precum pământurile rare esențiale pentru tehnologiile de vârf. Prin această misiune, SUA întăresc poziția României ca aliat de încredere și contrabalansează influențele rusești și chineze în regiune. Pe termen lung, această inițiativă promite o relație reciproc avantajoasă: companiile românești beneficiază de expertiza americană, în timp ce partenerii din Utah găsesc în România o poartă către o piață regională de peste 200 de milioane de consumatori.

Totodată, prezența firmelor americane transmite un mesaj clar de solidaritate și angajament al Statelor Unite față de aliații săi NATO, consolidând arhitectura de securitate colectivă. Misiunea 47G în România nu este doar o acțiune comercială, ci un pas strategic major în politica și economia regională, promițând dezvoltare economică, securitate sporită și un parteneriat durabil între SUA și România”.

Asociația 47G, cu sediul în Utah, reprezintă cel mai dinamic ecosistem de afaceri din industriile de apărare, aerospațială și cibernetică din Statele Unite, numărând peste 250 de companii membre, inclusiv mari producători de tehnologie avansată, furnizori de servicii, entități guvernamentale și institutii academice.

Potrivit organizatorilor, companiile americane ar putea aduce plus valoare producției aerospațiale din România. Obiectivele principale ale României sunt de a-și dezvolta forțele aeriene pentru a fi capabile să îndeplinească un spectru larg de sarcini, cum ar fi transportul, căutarea și salvarea (SAR), operațiunile de evacuare a necombatanților (NEO), gestionarea traficului aerian, recunoașterea și, cel mai important, protecția spațiului aerian al României în cadrul sistemului integrat NATO de apărare antiaeriană și antirachetă (NATINAMDS). În continuare, țara va continua să își sporească capacitățile operaționale prin programul de achiziții de avioane de luptă multirol, care include achiziționarea de avioane F-35 de generația a 5-a.

De asemenea, companiile americane pot contribui la dezvoltarea tehnologiilor de apărare. Industria de apărare a României este în curs de modernizare, determinată de creșterea cheltuielilor de apărare (2,5%) și de obligațiile NATO. Sectorul de apărare al țării cuprinde o gamă largă de capacități, inclusiv producția de muniție pentru arme individuale, muniție de artilerie (în mare parte 155 mm), pulberi și explozivi, producția de vehicule blindate, construcția de nave militare, UAV-uri și sisteme de rachete.

Companiile americane pot explora oportunități de colaborare cu firme românești de securitate cibernetică. România a devenit un centru de expertiză în domeniul securității cibernetice, beneficiind de o forță de muncă calificată în domeniul IT și de un accent puternic pe educația tehnică. România găzduiește numeroase companii de securitate cibernetică, instituții de cercetare și centre de formare, poziționând-o ca lider în inovarea în domeniul securității cibernetice.

Delegația este condusă de Aaron Starks, directorul executiv al 47G. Președintele 47G este congresmanul Chris Stewart, politician, autor și om de afaceri care a fost reprezentant al SUA pentru districtul 2 al Congresului din Utah din 2013 până în 2023.

La Misiunea economică mai participă și US Oil and Gas Association (USOGA) –  mandatată să identifice oportunități comerciale și de investiții în sectorul energetic din România. USOGA, în ansamblul său, reprezintă peste 5000 de membri, cu interese diverse și numeroase identități corporative, de la cei mai mici producători la cei mai mari, de la companii publice la întreprinderi individuale sau familiale și are patru asociații afiliate:  Texas Oil & Gas Association în Austin, Texas – The Petroleum Alliance of Oklahoma în Oklahoma City, Oklahoma – Southeast Oil & Gas Association în Jackson, Mississippi – Louisiana Mid-Continent Oil & Gas Association în Baton Rouge, Louisiana.

La evenimentul din această săptămână este prezentă și Small Business Consulting Corporation (SBCC) care gestionează active care depășesc 2,5 miliarde de dolari.
Misiunea sa se concentrează pe încorporarea și transferul rapid de soluții comerciale de top pentru consolidarea capabilitatilor fortelor armate americane. În calitate de partener consultativ și resursă, SBCC sprijină Departamentul Apărării în inițiativele sale de a integra tehnologii comerciale de ultimă oră, de a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor ale liderilor și de a oferi soluții.

Abilitățile acestor profesioniști implică identificarea materialelor esențiale sau a deficiențelor de competențe în cadrul unei organizații și obținerea de rezultate. Sub conducerea CEO companiei, generalului Gerald Goodfellow (rezervă), s-a cultivat o relație solidă și de durată cu sectorul industrial comercial, compania a înrolat formatori și mentori renumiți pentru expertiza lor și a dezvoltat instrumente de analiză extinse menite să sporească eficiența. SBCC este alcătuit în principal din experți operaționali și consultativi, inclusiv veterani, educatori și fondatori de startupuri tehnologice, care numara peste 650 de ani de experiență militară. Aceștia posedă o perspectivă distinctă asupra priorităților și proceselor sistemului de achiziții militare, adesea datorită serviciului lor de colaborare în Forțele Aeriene.

La eveniment mai participă și Universitatea Utah Tech, interesată de explorarea programelor cu dublă diplomă, precum și de înțelegerea nevoilor internaționale.

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/06/2025)

Hotarari AGA E 19.06.2025

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025