Update articol:

Consiliul Concurenței: Companiile farmaceutice pot acționa astfel încât să nu existe discontinuități în aprovizionarea cu medicamente

Logo Consiliul Concurentei
  • Cadru legislativ temporar elaborat de Comisia Europeană

Consiliul Concurenței se aliniază politicii Comisiei Europene de relaxare a normelor în domeniul concurenței pentru companiile din domeniul farmaceutic. Astfel, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind un cadru temporar care permite realizarea unor acorduri și schimburi de informații între companiile din domeniul farmaceutic pentru a nu exista discontinuități în aprovizionarea cu medicamente esențiale în tratarea pacienților cu COVID 19.

Consiliul Concurenței precizează: “În actuala situație de criză generată de pandemia de coronavirus, companiile pot fi nevoite să se coordoneze în ceea ce privește producția, gestionarea stocurilor și, eventual, distribuția de medicamente, astfel încât nu toate să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se astfel alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producție. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurență în condiții normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetățenilor. De asemenea, companiile care vor să producă materiale medicale pot apela la schemele de ajutor de stat.

Comunicarea Comisiei Europene privind cadrul temporar pentru aplicarea normelor de concurență în perioada pandemiei de coronavirus poate fi accesată la adresa: https://ec.europa.eu/info/files/framework-communication-addressing-antitrust-issues-related-cooperation-between-competitors-covid-19-related-urgency-situations_en.

Consiliul Concurenței reamintește că, în aceste circumstanțe excepționale, este foarte important ca interesele consumatorilor să fie protejate și, ca urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile pieței pentru a identifica companiile care profită de această situație pentru a se angaja în practici abuzive (cum ar fi practicarea de prețuri excesive) sau de tip cartel.

Companiile au responsabilitatea de a-și evalua singure legalitatea acordurilor încheiate și a practicilor aplicate, iar în cazul în care au îndoieli cu privire la compatibilitatea unor inițiative cu legislația în domeniul concurenței, acestea pot contacta autoritatea de concurență la adresa presedinte@consiliulconcurenței.ro”.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (17/05/2021)

Informatii investitori program rascumparare derulat conform AGEA din 25.03.2020