Update articol:
Dumitru Luca, președinte ANAT:

Condițiile de călătorie pentru copii în țările preferate de români

Dumitru Luca

Turiștii români care călătoresc înfara țării, în această vară, trebuie să fie atenți și la condițiile de călătorie pentru copii.

De exemplu, pentru destinații precum Grecia sau Turcia, copiii sub 6 ani sunt exceptați de la obligația de a prezenta un test PCR Covid negativ. De asemenea, Bulgaria a anunțat recent că nu mai impune nicio condiție turiștilor români care aleg să-și petreacă concediul acolo.

Dumitru Luca, președinte Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre condițiile de călătorie pentru copii.

***

Care sunt condițiile de călătorie pentru copii în Grecia/Bulgaria/Turcia, în această vară?

Dumitru Luca: Acestea sunt, de ani buni, principalele destinații externe preferate de români, datorită proximității și diversității ofertelor de pe piață, ce acoperă practic nevoile tuturor categoriilor de turiști.

Pe fondul situației epidemiologice în vizibil progres din România, Bulgaria a anunțat recent că nu mai impune nicio condiție turiștilor români care aleg să-și petreacă concediul acolo. Dacă anul trecut spuneam că bulgarii au riscat și au câștigat, acum putem spune că aplică experiența acumulată, au realizat că turismul responsabil nu este factor de risc și au ales să-și salveze turismul local, eliminând condițiile de intrare și creându-și astfel un avantaj evident în competiția cu țările din jur. De menționat că Bulgaria stă foarte bine la cifre, cu o incidență de 0,6 cazuri noi la mia de locuitori în ultimele 14 zile – este așadar o destinație safe.

Grecia și Turcia au plecat de la niște cifre îngrijorătoare în urmă cu ceva timp, situația se îmbunătățește constant; Turcia tocmai a intrat pe lista verde a României iar Grecia este și ea aproape de pragul de 1,5/1000. Aceste state au ales însă mai multă precauție și solicită, la intrare, dovada vaccinarii, test PCR sau dovada imunizării după trecerea prin boala. Turcia acceptă chiar și teste tip antigen și, în plus, ambele state solicită completarea online, înaintea sosirii, a unui “passenger’s location form” cu câteva date de identitate și de identificare a locului de sejur.

Copiii sub 6 ani sunt exceptați de aceste obligații, cei peste 6 ani au aceleași obligații ca și adulții (iar cei peste 12 ani pot prezenta și dovada de vaccinare, după caz).

Trebuie să stea în carantină copiii care revin din Grecia/Bulgaria/Turcia?

Dumitru Luca: Nu mai există obligația carantinării copiilor până în 11 ani la întoarcerea în țară (este necesară o declarație pe proprie răspundere a parintelui).

Ce le recomandați familiilor care călătoresc cu copiii în această vară?

Dumitru Luca: Recomandăm în special părinților/adulților, dar și tinerilor care au împlinit vârsta de 12 ani, să se vaccineze; astfel se vor proteja mai bine, îi vor proteja și pe cei din jur și nu vor mai fi stresați de modificarea periodică a condițiilor de călătorie. În ceea ce privește copiii, să se informeze atât la alegerea destinației cât și periodic, până la data plecării, cu privire la condițiile specifice copiilor ce nu pot fi vaccinați. Tendința generală este de relaxare și de uniformizare a condițiilor; există însă și excepții, chiar dacă tot mai izolate iar printre acestea se mai afla, din păcate, și unele destinații turistice de top.

Ce alte destinații preferate au românii pentru acest an? Care sunt condițiile de călătorie pentru copii în aceste destinații? La întoarcerea în țară, trebuie să stea cei mici în carantină?

Dumitru Luca: În prima parte a anului au excelat câteva destinații exotice, prin prisma faptului că multe dintre celelalte erau închise dar mai ales a condițiilor flexibile. De exemplu, Egiptul care pare să fi gestionat bine problema pandemiei a fost de departe vedeta primei jumătăți de an.

Chiar dacă unele dintre acestea au intrat recent pe “lista roșie”, legislația românească recent revizuită a scos acea carantină caraghioasă impusă copiilor, așa cum am arătat mai sus.

În ce condiții nu se stă în carantină?

Dumitru Luca: În principal, dovadă vaccinarii, a imunizării după boală sau testul PCR constituie excepții de la obligația intrării în carantină dacă vii din zone “roșii” sau “galbene”. Pentru întoarcerea din zone “verzi” nu mai există nicio obligație (n.n. trebuie urmărit actul normativ în vigoare).

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 7-11 iunie 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare

MUNICIPIUL ZALAU (ZAL30) (14/06/2021)

Plata rata cupon 43, rambursare rata principal 43 & calcul rata dobanda pentru cuponul 44

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (14/06/2021)

Prelungirea duratei de oprire planificata U2