Confederația Patronală Concordia (CPC), reprezentativă la nivel național dezaprobă adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 88/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei, în condiții de netransparență și fără o consultare judicioasă și mereu necesară cu mediul de afaceri, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit organizaţiei, mediul de afaceri nu a avut posibilitatea de a evalua potențialele efecte economice și juridice ale acestor modificări, cu atât mai mult cu cât nici Guvernul nu a prezentat un scenariu de impact, deși acesta era obligatoriu conform legii.
“Totodată, Guvernul nu a prezentat situațiile extraordinare legate de domeniul insolvenței și a căror reglementare nu poate fi amânată, ci a dovedit în procesul de adoptare a Ordonanței că pune semnul egalității între urgența reglementării și existența unei situații extraordinare ce justifică o Ordonanță de Urgență. Curtea Constituțională a precizat că o astfel de confuzie nu trebuie făcută și că reglementarea operativă poate fi realizată și pe calea procedurii obișnuite de legiferare”, mai precizează Confederația Patronală Concordia, menţionând: “Dincolo însă de aspectele de procedură, care au făcut din procesul de consultare și dialog social unul pur formal, precum și de cele privind justificarea legală a Ordonanței și care pun sub semnul întrebării consituționalitatea actului, mediul de afaceri a semnalat Guvernului și o serie de probleme de fond ridicate de respectiva Ordonanță, cărora nu li s-a acordat atenția cuvenită și din care menționăm doar câteva:
– se diminuează șansele de reintegrare a companiilor în piață, ceea ce va conduce la reducerea încasărilor din taxe și impozite;
– se impun prevederi discriminatorii, prin care este protejat doar Statul în postura sa de creditor;
– posibilitatea transformării creanţelor bugetare în acţiuni oferă Statului un instrument de intervenție pe piață, putând determina distorsionarea principiilor liberei concurențe”.
În acest context, CPC consideră esențială derularea unui proces de consultare reală, cu seriozitate și profesionalism, cu ocazia dezbaterii viitoarei legi de aprobare a OUG nr. 88/2018, pentru a realiza un act legislativ viabil și eficient. Totodată, CPC reafirmă necesitatea de a se renunța de către Guvern la practica, adesea neconstituțională, a emiterii excesive de ordonanțe de urgență pe probleme fundamentale pentru economia românească, ce afectează sute de mii de companii și milioane de angajați.
CPC își reafirmă disponibilitatea de dialog și cooperare cu autoritățile și cu toți partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluții economice și legislative care să asigure dezvoltarea sustenabilă a României.
Confederația Patronală Concordia (CPC) este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înființată în 2007, reunind cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinzând 7 din primele 10 companii după numărul de angajați și cifra de afaceri.