Vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a lansat vineri un atac fulgerător la adresa guvernelor europene, reproșându-le că ignoră voința poporului lor, că anulează alegerile, că ignoră libertățile religioase și că nu acționează pentru a stopa migrația ilegală, scrie Politico.
În Marea Britanie și în întreaga Europă, libertatea de exprimare mă tem că este în retragere, a declarat vicepreşedintele JD Vance, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit Reuters.
„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia. Nu este China, nu este niciun alt actor extern. Și ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior”, a declarat vicepreședintele. „Retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii”.
A fost clar că aceasta este o administrație foarte diferită de Casa Albă transatlantică a fostului președinte Joe Biden, scrie Politico.
„Putem să nu fim de acord cu opiniile voastre, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a le oferi în piața publică, de acord sau nu”, a spus Vance, adăugând: „Respingerea oamenilor, respingerea preocupărilor lor … închiderea mass-media, închiderea alegerilor … nu protejează nimic. Este cel mai sigur mod de a distruge democrația … Dacă vă temeți de proprii alegători, America nu poate face nimic pentru voi”.
Comentariile lui Vance au blocat audiența formată din experți în politică și în apărare, potrivit Politico.
Discursul său s-a axat în mare parte pe probleme legate de războiul cultural și populism, Vance acuzând guvernele europene și ceea ce el a numit „comisarii” Uniunii Europene că sunt mai interesați de înăbușirea libertății de exprimare decât de asigurarea securității pentru cetățenii lor.
Într-un caz, el a criticat Marea Britanie, subliniind cazul activistului anti-avort Adam Smith-Connor, care a fost condamnat anul trecut pentru încălcarea unei zone de siguranță pentru că s-a rugat în apropierea unei clinici de avort.
De asemenea, el a criticat instanța supremă din România pentru decizia sa din noiembrie de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce candidatul prezidențial de extremă dreapta Călin Georgescu a fost acuzat că a beneficiat de o campanie ilegală de social media în stil rusesc.
„Când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, a declarat Vance.
El a atacat nivelurile ridicate de migrație, atingând aceleași teme care au animat revenirea lui Trump la putere în Statele Unite. El a spus că se roagă pentru victimele atacului de joi din Munchen, când un migrant a intrat cu mașina în mulțime, rănind 28 de persoane.
„De câte ori trebuie să suferim aceste eșecuri îngrozitoare înainte să ne schimbăm cursul și să ne ducem civilizația într-o direcție diferită?” a spus Vance, adăugând că numărul de imigranți din țări non-UE care au intrat în bloc s-a dublat din 2021 până în 2022.
Acesta a fost „rezultatul unei serii de decizii conștiente luate de politicieni de pe întregul continent”, a spus Vance.
Având o viziune absolutistă asupra libertății de exprimare, Vance a spus: „Cred profund că nu există securitate dacă te temi de vocile, opiniile și conștiința care îți ghidează propriul popor”.
Reacție stupefiată
Discursul a provocat consternare la Munchen, unde publicul se aștepta la unele clarificări cu privire la recentele comentarii confuze ale administrației americane privind ajungerea la un acord de pace în Ucraina, opiniile sale privind Rusia și dacă trupele americane vor fi retrase din Europa.
„O nebunie”, a fost reacția fostului ambasador al Statelor Unite la NATO, Ivo Daalder. „Nu este genul de limbaj la care te-ai aștepta în secolul XXI și cu siguranță nu din partea vicepreședintelui SUA la cea mai importantă conferință de securitate din Europa”, a declarat el pentru POLITICO.
Daalder a declarat că Vance a ratat, de asemenea, o oportunitate de a explica pozițiile echipei Trump cu privire la discuțiile cu Rusia despre Ucraina. „Tot ce a spus este că noi credem că ar trebui să existe o pace la un moment dat și asta este tot. Problema teritoriilor și a frontierelor, problema garanțiilor de securitate, problema sancțiunilor și a viitorului lor, problema sprijinului pentru Ucraina și a viitorului său nu au fost menționate deloc”.
Dar nu toți au găsit discursul atât de dezagreabil.
Elon Musk, consilierul miliardar al lui Trump, a fost extaziat, postând pe X: „Make Europe Great Again! MEGA, MEGA, MEGA”.
Un diplomat european l-a aplaudat pe Vance, numindu-l „un discurs foarte puternic. Multora nu le va plăcea. Mulți vor fi în tăcere de acord cu el, dar vor alege să nu o exprime. Au existat standarde duble în ceea ce privește modul în care instituțiile UE au abordat procesul democratic în diferite țări europene.”
Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a declarat că Vance a diagnosticat greșit problema. El a spus că este greșit să se considere cenzura drept cea mai mare problemă cu care se confruntă Europa. „El crede că este cenzura, eu cred că este Rusia și mulți oameni de aici cred că este Rusia”.
Discursul lui Vance vine la capătul unei săptămâni de confuzie și frustrare în Europa, după ce secretarul Apărării, Pete Hegseth, i-a surprins pe aliați spunând că Ucraina nu poate reveni la granițele de dinainte de invazie și a exclus o viitoare aderare a Ucrainei la NATO.
Anterior, transmițând condoleanțe președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, Vance a declarat că este „foarte trist” în legătură cu atacul cu mașină asupra unui „oraș frumos” pe care îl vizitase anterior pentru muncă și vacanță.