Update articol:

Consilier din Ministerul Mediului: Sectorul forestier în ţara noastră este unul controversat

Stacks of cut wood by the forest path

Sectorul forestier în momentul de faţă în ţara noastră este un sector controversat şi sunt multe opinii şi multe lucruri care nu se înţeleg, a declarat, miercuri, Porzsolt Levente, consilierul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, la evenimentul listării obligaţiunilor Alser Forest pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

“Când s-a înfiinţat această societate, lucrând în sectorul forestier am văzut ceva nou. Făcea ceva ce nu mai făcea altcineva în acest sector. Primul lucru a fost să vedem dacă poate să aibă succes. În timp, acest lucru s-a dovedit ca o perspectivă bună. A fost o chestie de pionierat şi în momentul de faţă asistăm iarăşi în sectorul forestier tot aşa la ceva nou. Sectorul forestier în momentul de faţă în ţara noastră este un sector controversat şi sunt multe opinii şi multe lucruri care nu se înţeleg. Prin listarea la Bursă se face o transparentizare a unei societăţi, eu zic că e bine şi pentru sectorul forestier şi aduce ceva nou şi un lucru de urmat pentru mai multe societăţi ca să arătăm că în România se mai practică şi o silvicultură bazată pe nişte experienţe şi o silvicultură care asigură o gestionare durabilă a pădurilor. Eu spun că nu putem să renunţăm la această resursă regenerabilă ca şi ţară. Trebuie să venim cu idei noi”, a spus Porzsolt Levente, potrivit Agerpres.

El a mai declarat că această listare la bursă reprezintă “o acţiune de curaj”.

Alser Forest, companie care activează în sectorul forestier din România din 2008, a listat miercuri, 30 iunie, obligaţiunile companiei pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Anterior debutului obligaţiunilor la bursă, compania a derulat un plasament privat de obligaţiuni în valoare de 1,5 milioane de euro, fonduri pe care le utilizează în consolidarea afacerii.

Potrivit unui comunicat al BVB, obligaţiunile se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ALS24E. Alser Forest oferă servicii pe mai multe direcţii: furnizarea şi întreţinerea de echipamente automatizate specifice sectorului forestier, furnizarea de echipamente pentru întreg lanţul de producţie forestieră, pentru horticultură, construcţii şi silvicultură.

“Alser Forest a ales să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital pentru a-şi creşte stocurile de echipamente şi utilaje moderne destinate sectorului forestier. Această infuzie de capital a avut efecte imediate în creşterea vânzărilor şi în profitabilitatea firmei. Astfel, la 30 iunie 2021, avem o cifră de afaceri egală cu cea din 2020, iar rezultatul net al firmei în prima jumătate a anului 2021 depăşeşte cu 26% rezultatul net din întreg anul 2020. Anul 2021 a devenit astfel cel mai bun din istoria de 13 ani a firmei noastre în România. Vrem să devenim liderii de piaţă în sectorul forestier în privinţa vânzărilor de echipamente şi utilaje modern de import şi să participăm în acelaşi timp la procesul de dezvoltare a sectorului de producţie de puieţi forestieri utilizând tehnologie modernă suedeză”, a spus, în comunicat, Albert Şerban, preşedintele Alser Forest.

Compania a încheiat în aprilie 2021 un plasament privat de obligaţiuni în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Oferta include 15.000 de obligaţiuni corporative, cu o valoare nominală de 100 euro fiecare şi o rată a dobânzii de 8% pe an, plătibilă semestrial, cu scadenţa în 30 aprilie 2024. În cadrul ofertei au subscris 64 de investitori, iar suma minimă de subscriere a fost de 5.000 euro. Listarea obligaţiunilor Alser Forest a fost realizată cu sprijinul Intercapital Invest, în calitate de Consultant Autorizat.

“Intercapital Invest susţine finanţarea companiilor prin intermediul pieţei de capital şi asigură sprijin în pregătirea acestora pentru listarea la bursă. Avantajele listării sunt multiple. În afară de accesul la finanţare, atât de necesară pentru dezvoltarea oricărei companii, prin adoptarea principiilor de guvernanţă corporativă companiile beneficiază de o creştere a vizibilităţii pe termen mediu şi lung, precum şi de o evaluare a valorii de piaţă necesară pentru orice antreprenor care îşi doreşte să îşi crească afacerea. Listarea oferă acces şi la investitori, cei fără de care acest proces nu se poate desfăşura. Alser Forest a dovedit viziune, ambiţie şi model de afaceri autentic, elemente cheie pentru companiile care îşi doresc să crească prin intermediul bursei”, a arătat, la rândul său, Mihaela Stoica, director general Intercapital Invest.

Alser Forest a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 14,9 milioane de lei, în scădere faţă de 2019 când a înregistrat afaceri de 20,2 milioane de lei. Scăderea a fost un efect al pandemiei Covid-19, clienţii fiind mai precauţi în ceea ce priveşte investiţiile şi modernizarea flotei de utilaje. În ciuda acestui fapt, profitul companiei aferent anului 2020 a crescut semnificativ, de la 90.499 lei în 2019, la 960.190 lei în 2020.

Pentru 2021, Alser Forest estimează o creştere a cifrei de afaceri şi implicit a profitului. Conform calculelor companiei, la finalul anului curent compania va depăşi 20 milioane de lei cifră de afaceri, iar profitul estimat este de peste 1,6 milioane de lei. Creşterile estimate se bazează pe optimizarea cheltuielilor de exploatare şi pe concentrarea vânzărilor pe produsele cu marjă mare de profit. De asemenea, Alser Forest înregistrează un trend de creştere pentru noile sectoare de activitate pe care a intrat în decursul anului 2020, piaţa echipamentelor pentru horticultură şi construcţii, precum şi în domeniul silviculturii. Compania a iniţiat deja demersurile de extindere a activităţii şi în Republica Moldova, anul acesta urmând să intre în funcţiune prima pepinieră Alser Forest de peste Prut.

Strategia companiei pentru perioada următoare include dezvoltarea celor 6 centre de vânzare din ţară (Săcele, Piteşti, Bacău, Vatra Dornei, Cluj, Deva) şi oferirea de finanţări directe pentru achiziţia de echipamente şi utilaje. Alser Forest ia în calcul şi deschiderea de noi centre de vânzare teritoriale.

Acţionarii principali ai companiei sunt Albert Şerban (60%), Dia Skogen SRL (20%) şi Anapurna Capital SRL (20%). Dia Skogen SRL şi Anapurna Capital SRL sunt deţinute în proporţie de 50% – 50% de Albert Şerban şi Irina Şerban.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023