Update articol:
CONSILIUL CONCURENȚEI ŞI BNR, REACŢII LA AFIRMAŢIILE SENATORULUI ZAMFIR:

CONSILIUL CONCURENȚEI: “Nici o instituţie publică nu ne-a sesizat despre înţelegeri între bănci privind restrângerea creditării companiilor”  

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

Daniel Suciu,BNR: “Domnul senator Zamfir riscă, din nou, să prezinte concluzii pripite sau complet greşite”

 

Consiliul Concurenței susţine, într-un comunicat de presă, nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.

Consiliul Concurenței arată: “În același timp, menționăm că autoritatea de concurență are în derulare două investigații declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.
Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”.

Acum câteva zile, Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat că l-a chemat mâine pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică:  

”CINEVA VA TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ!!!

Așadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt banci straine care operează în România, au avut o strategie sa mentina România în stare de sub-dezvoltare economică!!! E o concluzie de o gravitate extremă! Firesc, se nasc niște întrebări legitime:
1.A fost sau nu înţelegere de tip cartelar între cele opt bănci? În orice variantă, seamănă a subminare a economiei naționale!
2.BNR a constatat acest lucru abia acum? Aceasta strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum?
Dacă a aflat abia acum, înseamnă că trebuie demis întreg Consiliul de administraţie, iar daca au știut și au tăinuit, e și mai grav. Pentru a ne lamuri, l-am invitat pe guvernatorul Isarescu, marți la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!”.

 

Daniel Zamfir a scris pe Facebook: “PREŞEDINTELE CONSILILUI CONCURENȚEI TREBUIE DEMIS!
Bogdan Chiriţoiu a muşamalizat ani de zile această ticăloșie! Opt banci au avut o strategie comună sa nu lase România sa se dezvolte economic, iar Consiliul Concurenței nu numai ca a îngropat raportul de control, dar i-a lăsat în continuare pe bancheri să-i jecmaneasca pe români!
P.S. Cum ne-au minţit ei-BNR, băncile, Consiliul Concurenței- ani de zile că riscul țară e cauza creditării scumpe, când de fapt ei erau înţeleşi să ne sărăcească…”

Ieri, Banca Naţională a reacţionat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, transmiţând: “Domnul senator Daniel Zamfir a facut recent cateva comentarii legate de activitatea BNR raportându-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, apărut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir în declaraţiile sale publice, nu reflectă punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor (BNR afirma că, prin strategiile lor, marile banci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară). BNR nu susţine afirmatiile respective. Considerăm că, dat fiind importanţa subiectului, o abordare responsabilă presupune obligatoriu o raportare directă la documentele oficiale – Raportul de stabilitate financiară, ediţia decembrie 2018, de la care a pornit întreaga dezbatere (http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/RSF/RSF2018_2.pdf), mai ales Tema specială: Eficienţa operaţionala a sectorului bancar şi nivelul intermedierii (pag. 101 din Raport), si nu doar o lectura superficialăa a unui articol de opinie. Altfel, dl senator riscă din nou să prezinte concluzii pripite sau complet greşite. Raportul este public şsi a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament. De altfel, Raportul a fost prezentat în conferinţa de presă luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executivă a BNR. Cu această ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu a susţinut un discurs (http://bnr.ro/Lansarea-Raportului-asupra-stabilitații-financiare-nr.2-din-2018-18894.aspx), iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susținut o prezentare detaliata a raportului (http://bnr.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/2018/R20181210LV.pdf). Toate aceste documente reflectă poziţia BNR în raport cu chestiunile evocate”. 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni