Update articol:

Consiliul de Supraveghere recomandă ca CEO să intre în competiţia pentru activele CEZ, însă directoratul a decis că nu este momentul unei astfel de acțiuni

Adunarea Generală a Acţionarilor CEO din 14 octombrie, care avea pe ordinea de zi adoptarea de măsuri/decizii ca urmare a celor semnalate în Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei din 19 septembrie 2018, a Raportului Corpului de Control al Primului Ministru din 11 iunie 2019 şi a Raportului Auditorului Independent, nu s-a ţinut       

 

Conducerea CEO pare să nu înţeleagă situaţia dezastruoasă în care se găseşte Complexul Energetic Oltenia, deşi autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru salvarea acestuia, fie prin fuziunea cu Hidroelectrica, fie prin sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, ajutor de stat care trebuie aprobat de Comisia Europeană. 

Recent, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a decis ca CEO să intre în competiţia pentru achiziţionarea activelor CEZ din România, potrivit surselor noastre. 

Contactat de financialintelligence.ro pentru a confirma informaţia, Sorin Boza, preşedintele Directoratului CEO, ne-a declarat: “Este o recomandare a Consiliului de Supraveghere, însă, analizând situația actuala a societății cât și posibilitățile de dezvoltare ale companiei în viitor , directoratul a decis că nu este momentul unei astfel de acțiuni .

E-nergia.ro a scris, recent, că, după Hidroelectrica, alte două companii, la care statul român este acţionar, respectiv Electrica şi SAPE, au trimis scrisori de intenţie pentru achiziţia afacerilor CEZ din România.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat recent că există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat pentru CEO: “Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcţionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creşterea preţului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluţie. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu ştiu încă stadiul discuţiilor de la Ministerul Energiei”.

Surse din sectorul energetic susţin că acest ajutor de stat ar putea fi acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii, după modelul certificatelor verzi.

 

În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de lei de la şase bănci, cu garanţii de stat.

În aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că producătorul de energie pe cărbune ar fi intrat în insolvenţă dacă nu ar fi putut lua creditul pentru plata certificatelor de emisii şi în acest moment compania este foarte vulnerabilă la noi scumpiri ale certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei, astfel că Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru următorii ani.

Componenta Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia:

Stirbu Gheorghe Presedinte   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni
Popa Carmen Gabriela Membru   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni
Dumitru Aura-Gabriela Membru   H CS nr.32 din 19.09.2019  
Manescu Marius Membru   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni
Radu Cristian Eugen Membru   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni
Eftenoiu Madalin Cornel Membru   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni
Georgescu Petre Madalin Membru   HAGOA nr.7 din 01.07.2019 4 luni

       

Adunarea Generală a Acţionarilor CEO din 14 octombrie, care avea pe ordinea de zi adoptarea de măsuri/decizii ca urmare a celor semnalate în Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei din 19 septembrie 2018, a Raportului Corpului de Control al Primului Ministru din 11 iunie 2019 şi a Raportului Auditorului Independent, nu s-a ţinut.       

Raportului Corpulului de Control al Ministrului Energiei a fost prezentat acţionarilor în cadrul AGEA din data de 1 iulie 2019, iar Raportul Corpului de Control al primului ministru a fost suspus spre informare acţionairlor in cadrul AGEA din 16 sept 2019.   

Contactaţi de financialintelligence.ro referitor la rezultatele controlului la Complexul Energetic Oltenia, oficialii Corpului de control al Prim-ministrului ne-au transmis: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Corpul de control al primului-ministru cu nr. 421/05.08.2019, vă comunicăm faptul că actul de control privind verificările efectuate la Complexul Energetic Oltenia a fost înaintat organelor de urmărire penală, situație în care devin incidente dispozițiile art. 277 alin. (2) din Codul Penal și art. 12 alin. (1) lit. e) și lit. f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, pe cale de consecință informațiile solicitate sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

Adevarul.ro a scris că, în raportul Corpului de Control, care a fost finalizat în luna iunie, sunt menţionate o serie de nereguli, cum ar fi: numirea, cu încălcarea legislaţiei, a membrilor Directoratului; angajarea a şase lideri de sindicat pe posturi de inspectori de protecţie socială; raportări ficitive ale stocurilor etc. 

Statul român deţine 77,15% din acţiunile CEO, iar FP – 21,53%.   

 

BVBStiri BVB

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

Erste Group Bank AG (EBS) (20/09/2021)

Notificare - detineri < 4%