Update articol:

Consiliul Fiscal: “Nu am primit nicio solicitare oficială de emitere a unei opinii asupra OUG 114/2018”

Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului fiscal (Foto Linkedin) Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului fiscal (Foto Linkedin)

Consiliul Fiscal nu a primit nicio solicitare oficială de emitere a
unei opinii asupra OUG 114/2018, potrivit unui răspuns al instituţiei transmis www.financialintelligence.ro.

Întrebaţi ulterior care este opinia Consiliului Fiscal asupra OUG 114/2018 şi de ce Guvernul nu a solicitat oficial Consiliului Fiscal o opinie asupra OUG 114/2018, având în vedere implicaţiile majore ale unui asemenea document, reprezentanţii Consiliului Fiscal ne-au transmis: “Aşa cum am menţionat nu există nicio opinie oficială în acest sens. În legătură cu motivaţia pentru care Guvernul nu a apreciat necesar solicitarea unui punct de vedere din partea Consiliului Fiscal, nu ne putem pronunţa”.

Consiliul Fiscal a fost creat în iunie 2010, având are rolul de a consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos, capabil să atragă toate veniturile necesare și să se achite de toate cheltuielile obligatorii. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care își propune să sprijine activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare si să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Economistul – şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a fost ales cu majoritate de voturi preşedinte al Consiliului Fiscal, în 2010. 

Aseară, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, creierul din spatele programului de guvernare al PSD, a atacat, la Antena3, Consiliul Fiscal. Întrebat dacă această creştere a cursului poate fi o formă de presiune a BNR şi a băncilor din cauza OUG 114, Darius Vâlcov a spus: „Dar 30 de ani românii nu au fost nervoşi şi stresați când luau împrumuturi cu 7% şi 10% dobândă și la depozite aveau 1%, când în alte ţări vecine diferenţa era de 1-2 sau 1-4?  Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România. Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc mai mult decât trebuie. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată (…) Va dau un alt exemplu: Consiliul Fiscal, făcut de Băsescu, în 2010. S-au gândit să pună pe cineva acolo pe nouă ani. Pe cine au pus? Pe economistul şef al Raiffeisen din Austria. Doar nu puteau să pună de la CEC să râdă toată lumea. Şi ne dă lecţii  în fiecare zi şi ne-a spus că nu avizează rectificarea bugetară că nu facem veniturile. E vorba de Ionuţ Dumitru. 

De fiecare dată când acest Consiliu Fiscal iese și spune că România nu face veniturile – el a fost de acord doar atunci când s-au tăiat pensiile și salariile -, piețele externe reacționează. (…) Mare atenție, însă,  că România a făcut veniturile. Dar așa spune mereu Consiliul Fiscal când vine PSD la guvernare, că nu face veniturile. Şi le-a făcut. Când a fost Cioloș, n-a zis nimic şi, hop, veniturile au scăzut cu 10 miliarde. Deci Consiliul Fiscal este condus de economistul şef al austriecilor”. 

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat