Update articol:

Construcţia celor două reactoare de la Cernavodă de către chinezi, subiect de îngrijorare în Congresul american (vezi video)

Sunt îngrijorat că aliații noștri europeni şi din NATO – România – iau serios în calcul să facă afacerea cu firma chineză de stat China General Nuclear Power Corporation, a declarat, recent, congresmanul de Illinois Adam Kinzinger, în casdrul unei interpelări a secretarului american al Energiei Rick Perry. 

Adam Kinzinger a spus:  “Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”.

Rick Perry  a răspuns ”Da”.

vezi video, minutul 1.44.00

 

Congresmanul american i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: ”Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”, potrivit G4 media.

Secretarul american al Energiei a spus că va merge în România în prima săptămână din iunie, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României Ana Birchall.

Perry a mai spus că guvernul SUA este într-un ”dialog activ cu prietenii şi aliaţii noștri pe câteva proiecte nucleare”:  “Este incredibil de important pentru viitorul  industriei nucleare americane să fim acolo, să fim parteneri cu ei, să dezvoltăm noi tehnologii”.   

 

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022