Update articol:

Contabilii și economiștii protestează, luni, împotriva măsurilor fiscale opresive recente; ”Fără haos în legislația fiscală”

Mediul de afaceri din România, reprezentat de contabili, economiști și contribuabili, se va reuni pe 8 iulie în București pentru a protesta împotriva abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive recente, arată un comunicat transmis de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.

Protestul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală” , dorește să atragă atenția asupra eșecului continuu al statului român în relația cu contribuabilul și să solicite schimbări urgente și reale în politicile fiscale.

În ultimele luni, companiile românești au fost supuse unor schimbări fiscale frecvente și imprevizibile, care au generat incertitudine și dificultăți majore în gestionarea afacerilor. Realitatea este că modificările fiscale au loc, în medie, la fiecare două zile lucrătoare iar această frecvență face imposibilă adaptarea corespunzătoare a planurilor financiare ale firmelor, se arată în comunicat.

Principalele probleme identificate de contabili sunt:

Birocrația excesivă: Peste 60 de instituții au atribuții de control asupra companiilor, însă acestea nu oferă îndrumare și consiliere, ceea ce creează un mediu de afaceri ostil și dificil de navigat.

Digitalizarea ineficientă: Studii recente arată că 72% dintre companii consideră că cerințele de raportare digitală sunt excesive și neclare, îngreunând activitatea zilnică și împiedicând dezvoltarea afacerilor.

Încălcarea drepturilor contribuabililor: Modificările legislative frecvente și impredictibile afectează planificarea pe termen lung și creează o stare de incertitudine în mediul de afaceri.

Solicitările participanților la protest includ:

  • Predictibilitate legislativă: Stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum șase luni înainte de implementare, pentru a permite firmelor să se adapteze.
  • Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale: Implicarea reală a mediului de afaceri și a specialiștilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale.
  • Simplificarea procedurilor fiscale: Eliminarea declarațiilor redundante și a cerințelor birocratice inutile, care consumă timp și resurse valoroase.
  • Oprirea abuzurilor fiscale: Asigurarea unui tratament echitabil pentru toate companiile și respectarea prezumției de nevinovăție în relația cu ANAF.

Potrivit comunicatului, în fruntea echipei de inițiativă se află Valentina Saygo, una dintre cele mai vizibile reprezentante ale experților și antreprenorilor contabili din România. Valentina Saygo este o voce constantă și puternică în comunitatea de afaceri, pledând pentru transparență și echitate fiscală. Alături de ea, în echipa de organizare se regăsesc membri ai Patronatului Antreprenorilor Contabili din România și mulți alți specialiști recunoscuți în domeniu.

Mai mult, mișcarea de protest beneficiază și de sprijinul Asociației Patronale a Medicilor de Ambulator (APMA). Într-un comunicat recent, APMA și-a exprimat susținerea față de demers, subliniind faptul că România se confruntă cu un amestec legislativ lipsit de coerență, care afectează atât mediul economic, cât și cel medical. APMA evidențiază pericolele legislației deficitare și ale celei formulate rapid, care țintește obiective politice specifice, în detrimentul ameliorării condițiilor pentru cetățeni.

Programul protestului:

➡️ 08:15 – 08:30 – Adunarea participanților la protest, în Piața Victoriei

➡️ 08:30 – 09:30 – Protest în Piața Victoriei

➡️ 09:30 – 10:45 – Marș către sediul Piața Constituției, partea cu sediul Ministerului de Finanțe

➡️ 10:45 – 13:30 – Adunare publică de protest în Piața Constituției, partea cu sediul Ministerului de Finanțe

Protestul „Fără haos în legislația fiscală” reprezintă un strigăt de ajutor din partea contabililor români și a mediului de afaceri românesc, care solicită transparență, stabilitate și respect din partea instituțiilor statului. Prin acest demers, participanții doresc să transmită un mesaj clar că schimbările frecvente și impredictibile ale legislației fiscale nu sunt sustenabile și că este nevoie de o reformă reală pentru a sprijini dezvoltarea economică a României.

Protestul urmărește să atragă atenția asupra necesității unor politici fiscale predictibile și echitabile, care să sprijine dezvoltarea durabilă a afacerilor și să asigure o relație de respect reciproc între stat, contabili și contribuabili. De asemenea, se dorește eliminarea măsurilor abuzive și a birocrației excesive, care sufocă inițiativa antreprenorială și inhibă inovația.

”Acesta este CONTEXTUL care ne transformă în SUPRAVIEȚUITORI, nu în ÎNVINGĂTORI. Ne chinuim, zi de zi, să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menținem locurile de muncă și să nu călcăm pe „becul” pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl țineți aprins ziua și stins noaptea. Să mai vorbim de îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică? Nici vorbă! Este clar că lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor 50.

Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care chiar viața devine imposibil de tolerat. Dacă VREM SĂ CONSTRUIM, dacă dorim să progresăm pentru că ne trebuie, nu pentru că așa ne cer alții, acum este momentul să implementăm o politică de dezvoltare adevărată”, a declarat Valentina Saygo, Expert contabil, Consultant fiscal.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024