Update articol:

COP26: Summitul climatic se apropie de „momentul adevărului”

Președintele Summit-ului COP26 privind schimbările climatice a spus că discuțiile au ajuns la „un moment al adevărului pentru planeta noastră”, potrivit BBC. În condiţiile în care summit-ul mai are câteva ore până la final, el a căutat cu disperare să-i convingă pe delegați să cadă de acord cu un proiect comun, menit să prevină încălzirea globală periculoasă.

Dar el s-a confruntat cu obiecții din partea Indiei și a altora la o clauză privind reducerea combustibililor fosili, solicitându-se mai mult ajutor financiar pentru țările în curs de dezvoltare. Încă nu este clar ce trebuie să se întâmple pentru ca aceste probleme să fie rezolvate, potrivit BBC.

„Știți cu toții că lumea dorește să fim îndrăzneți – să fim ambițioși”, a spus Alok Sharma din Marea Britanie, care conduce discuțiile. „Aceasta se bazează foarte mult pe deciziile pe care le luăm în mod colectiv astăzi”, le-a spus el delegaților, îndemnându-i să accepte un proiect de plan publicat mai devreme sâmbătă.

Principalele realizări ale proiectului de până acum sunt includerea unui angajament de eliminare treptată a cărbunelui, revizuirea planurilor de reducere a emisiilor în mod mai regulat și ajutor financiar sporit pentru țările în curs de dezvoltare. Dar ministrul Indiei de Mediu, Bhupender Yadav, a declarat la întâlnire că „acest consens rămâne evaziv”.

Într-o referire la text despre eliminarea treptată a cărbunelui, el a spus: „Vizarea unui anumit sector nu este necesară. Fiecare țară va ajunge la zero emisii în funcție de circumstanțele sale naționale”.

„Țările în curs de dezvoltare au dreptul la cota lor echitabilă din bugetul global de carbon și au dreptul la utilizarea responsabilă a combustibililor fosili”, a adăugat el. El s-a opus, de asemenea, la propunerile de a pune capăt „subvențiilor ineficiente pentru combustibili fosili” – beneficii financiare oferite producătorilor de petrol, gaze și cărbune.

China, care şi ea a exprimat îngrijorări referitor la redactarea planului, a spus că speră că „toate părțile vor da dovadă de o flexibilitate excelentă”.

Negociatorul Africii de Sud a susținut obiecțiile cu privire la secțiunea privind combustibilii fosili, spunând: „Nu credem că o singură dimensiune este o abordare bună”.

Dar Sharma a spus că textul este un „pachet echilibrat”.

Promisiunile de la Glasgow nu vor fi suficiente pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C. Este o parte cheie a acordului de la Paris din 2015 la care au semnat majoritatea țărilor. Oamenii de știință spun că limitarea creșterii temperaturii la 1,5 ° C în comparație cu nivelurile preindustriale ne va proteja de efectele cele mai periculoase ale schimbărilor climatice.

Îndeplinirea obiectivului necesită reducerea emisiilor globale cu 45% până în 2030 și la zero până în 2050. Un exemplu de impact al creșterii temperaturii globale cu peste 2°C este moartea tuturor recifelor de corali tropicali, spun oamenii de știință.

 

Ce s-a convenit la COP26? Până acum au fost anunțate o serie de acorduri între grupuri de țări:

  • Într-un anunț surpriză, SUA și China au convenit să colaboreze în acest deceniu pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C.
  • Peste 100 de lideri mondiali au promis să pună capăt defrişărilor și să facă plantări până în 2030, inclusiv Brazilia, unde se află pădurea tropicală amazoniană.
  • SUA și UE au anunțat un parteneriat global pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 – reducerea metanului în atmosferă este văzută ca una dintre cele mai bune modalități de a reduce rapid încălzirea globală.
  • Peste 40 de țări s-au angajat să renunțe la cărbune – dar cei mai mari utilizatori ai lumii, cum ar fi China și SUA, nu s-au înscris.
  • A fost lansată o nouă alianță care obligă țările să stabilească o dată pentru încetarea utilizării petrolului și gazelor – și oprirea acordării de noi licențe de explorare.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (07/12/2021)

Numire administratori provizorii si Convocare AGA O & E 12/13 Ianuarie 2022