Update articol:
Conferința „Standarde Nzeb – Eficiență energetică și materiale sustenabile”

“Coreea a fost vârful de lance în adoptarea tehnologiei ZEB; Clădirile cu energie zero sunt acum o necesitate, nu o opțiune” (Ambasadorul RIM Kap-soo)

  • Samsung Electronics și Hanwha Q Cells au anunțat că vor demara un nou proiect de construire a unui sistem de încălzire solară în Europa printr-un parteneriat strategic

 

Coreea a fost vârful de lance în adoptarea tehnologiei ZEB (Zero Energy Building), deoarece a dezvoltat un standard pentru calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră de la clădirile rezidențiale, care a fost aprobat ca mecanism de dezvoltare curată (CDM) de Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC) în 2020, a declarat Excelenţa Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea în România,  în cadrul celei de-a 4-a ediții a Conferinței „Standarde Nzeb – Eficiență energetică și materiale sustenabile”.

Domnia sa a explicat: “Clădirile și construcțiile sunt în prezent responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și pentru mai mult de 20% în Republica Coreea.

Obiectivul nostru privind NZEB este aproape identic cu cel a Uniunii Europene, de a atinge 100% independență energetică până în 2050, ceea ce este, de asemenea, în conformitate cu calendarul prezentat de Comisia Europeană.

Guvernul Coreean face un pas înainte de la NZEB actual la clădirea cu emisii zero (ZEB), pentru a alinia cerințele de performanță energetică pentru clădirile noi la obiectivul de neutralitate climatică pe termen lung.

Pe măsură ce ne confruntăm cu provocări din ce în ce mai mari cauzate de schimbările climatice, necesitatea construcției NZEB și ZEB este în creștere, reprezentând un mijloc de a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și de a promova utilizarea energiei regenerabile și curate.

Din acest motiv, Coreea  a adoptat „Legea de sprijinire a construcțiilor verzi”, care definește ZEB o clădire verde cu o performanță energetică foarte ridicată, care necesită o cantitate de energie aproape zero sau foarte mică prin utilizarea energiei regenerabile.

Guvernul Coreean și-a stabilit două obiective principale – primul este „Neutralitatea carbonului până în 2050”, care își propune să ajungă la zero net emisii prin reduceri interne până în 2050. Al doilea este reprezentat de „Contribuțiile stabilite la nivel național pentru 2030 (NDC)”, care urmărește atingerea unei reduceri de 40% a emisiilor de carbon față de nivelurile din 2018.

Cele două obiective principale conțin, la rândul lor, obiective specifice de reducere a emisiilor de carbon din clădiri cu până la mai mult de 30% prin promovarea clădirilor cu energie zero, furnizarea de sisteme eficiente din punct de vedere energetic și managementul inteligent al energiei.

Guvernul nostru intenționează să extindă treptat domeniul de aplicare a obligațiilor de construcție cu energie zero pentru clădirile nou construite, ținând cont în același timp de acceptabilitatea pieței.

Întrucât apartamentele reprezintă 64% din numărul total de unități de locuințe din Republica Coreea, obligațiile de construcție cu energie zero sunt impuse secvenţial, începând cu locuințele publice la scară largă.

În plus, guvernul nostru intenționează să extindă utilizarea energiei zero de la o clădire la un oraș, astfel încât energia zero să poată fi utilizată în diferite moduri. Instalarea de lumini stradale inteligente și energie solară în stațiile de autobuz și bariere de zgomot pe drumuri sunt primii pași către atingerea obiectivului de extindere a consumului zero de energie.

Guvernul coreean a făcut o investiție semnificativă în dezvoltarea tehnologiei pentru a îmbunătăți eficiența energetică și pentru a reduce emisiile de carbon din clădiri. În cazul clădirilor existente, guvernul nostru sprijină costurile de remodelare a acestora în clădire ecologică, oferind asistență tehnică și financiară.

De fapt, țara noastră a fost vârful de lance în adoptarea tehnologiei ZEB, deoarece am dezvoltat un standard pentru calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră de la clădirile rezidențiale, care a fost aprobat ca mecanism de dezvoltare curată (CDM) de Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC) în 2020.

În plus, pe baza „Building Energy and Greenhouse Information System DB” care ne permite să colectăm, să deținem și să gestionăm consumul de energie, am reușit să dezvoltăm primele tehnologii conexe din lume”.

Republica Coreea promovează schimburile și cooperarea cu alte țări avansate din punct de vedere tehnologic.

La „2020 Korea-EU ZEB Architecture Convergence Alliance Forum” desfășurat în octombrie 2020, experți în arhitectură ecologică din Republica Coreea și UE au împărtășit cele mai bune exemple de îmbunătățire a sistemelor de arhitectură cu energie zero. Forumul a servit ca o mare oportunitate de schimb de expertiză și tehnologie între țări și a contribuit la creșterea eficienței energetice a fiecărei țări.

Excelenţa Sa, domnul RIM Kap-soo, a mai spus că firmele coreene intră și ele pe piața ZEB: “Recent, Samsung Electronics și Hanwha Q Cells au anunțat că vor demara un nou proiect de construire a unui sistem de încălzire solară în Europa printr-un parteneriat strategic. Mecanismul proiectului folosește panourile solare de la Hanwha Q Cells și funcția de energie zero a sistemului „Smart Things Energy” de la Samsung, care ne permite să controlăm aparatele electrocasnice, inclusiv pompele de căldură.

Obținerea neutralității carbonului necesită schimbări structurale în toate domeniile economiei și societății, ceea ce o face o sarcină inevitabilă pentru viitorul durabil al întregii omeniri. Cu toate acestea, Republica Coreea depune eforturi continue pentru a atinge neutralitatea carbonului în clădiri, prin dezvoltarea tehnologiilor și îmbunătățirea sistemelor sub inițiativa „Build Green, Live Green!”

Clădirile cu energie zero sunt acum o necesitate, nu o opțiune. Guvernul nostru va continua să lucreze cu partenerii săi, cum ar fi UE, pentru a reduce consumul de energie și a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon”.

 

Oana Ozmen: “În domeniul eficienței energetice, orice intervenție legislativă trebuie făcută în urma unui amplu proces de consultare” – foto

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022