Update articol:
ÎNCĂ UN CONFLICT ÎN PSD

Corina Creţu, în război cu Darius Vâlcov şi Codrin Ştefănescu

Niciun alt proiect major nu este depus la Comisia Europeană în afara magistralei de metrou M6, a afirmat, vineri, comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, care a adăugat că este trist că în alte state poate contribui la dezvoltarea şi deblocarea de proiecte, în timp ce în România primeşte doar acuzaţii şi insulte.

Afirmaţiile Corinei Creţu vin după o serie de acuzaţii ale unor politicieni  PSD, potrivit cărora aceasta ar fi în slujba unor interese străine. Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a spus că, potrivit BEI, costul pentru spitalul regional din Iaşi este de 530 milioane de euro, iar restul de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului român. De asemenea, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a lansat un atac extrem de dur la adresa Corinei Crețu: ”Nu am mai spus niciodată aceste lucruri și nu reprezintă poziția oficială a PSD. Corina Crețu nu mai este pro-PSD, este mai mult pro-Bruxelles. Corina Crețu nu reprezintă, în momentul de față, interesul României de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici. Ea reprezintă interesele unor cercuri de interese de la Bruxelles”.

În ultimele luni, Corina Creţu spus de la multe ori că autorităţile din România nu sunt în stare să accelereze implementarea proiectelor pentru dezvoltarea României.

Acum, Corina Creţu a scris pe Facebook: “Sunt șocată că aceste intervenții în favoarea dezvoltării României au fost exagerat de politizate. Simpla precizare că, de fapt, studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale valorează 1,8 milioane de euro (și nu 250 de milioane cât s-a spus aseară în emisiune), cifră reconfirmată de Banca Europeană de Investiții, mi-a atras critica dlui Pieleanu: «Corina Crețu nu a făcut nimic pentru România, doar stă la Bruxelles și critică PSD». E dreptul dumnealui, firește, de a avea această opinie, după cum e și dreptul meu să îmi apar munca mea și a sute de oameni din DG Regio care au încercat în acești ani să îmbunătățească lucrurile în România. Rămân în continuare la dispoziția autorităților pentru a găsi soluții și a contribui împreună la dezvoltarea României și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor”.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, declarase anterior că documentația tehnică pentru spitalele regionale costă 120 de milioane de euro, astfel încât va fi nevoie de re-etapizarea investițiilor, în condițiile în care Comisia Europeană oferă 150 de milioane de euro pentru cele 3 obiective.  “Spitalele acestea trei regionale se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atât a ieşit din studiile pe care Banca Europeană de Investiţii le-a prezentat Ministerului Sănătăţii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul că se pot face finanţări şi în parteneriat public privat”, a spus Rovana Plumb.

Corina Creţu a continuat pe Facebook: “Jignirile pornite ca la un semnal la adresa mea  și mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condițiile în care toți știu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcționarilor din România care lucrează pe fonduri europene, fazând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp și pentru  care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte. Aș fi înțeles să fiu considerată trădătoare de partid și de țară, dacă am fi avut depuse la Comisia Europeană zeci de proiecte care tergiversau sau pe care le-am fi uitat perioade lungi prin sertare.
Repet, din păcate nu mai avem în analiză proiecte majore depuse la Comisie în afara Magistralei de Metro M6, proiect în legătură cu care încă aștept un răspuns la o scrisoare adresată de câteva către Directorul General al DG Regio, Dl Marc Lemaître, Ministrului Transporturilor, fără de care regulamentele nu îmi permit să adopt o decizie.
Nici un alt proiect major nu e depus la Comisia Europeană, în condițiile în care România a depășit cu mult datele la care singură s-a angajat că le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar și pentru autostrăzile Pitești-Sibiu, Târgu Mureș-Iași, Craiova-Pitești, podul de la Brăila, Metroul Pipera-Berceni, Centură Bucureștiului etc.
E trist că reușim în alte state să dezvoltăm și să deblocăm proiecte, iar de la București primesc doar acuzații și insulte. Nu numai eu, dar și serviciile Comisiei Europene sau ale celorlalte instituții europene.
Pentru perioada 2021-2027, viitorul Buget European, m-am zbătut pentru mai mulți bani pentru România, astfel încât această să beneficieze de încă 8 miliarde față de actuală perioada de programare pentru investiții în interesul cetățenilor români.
Când reușești, în ciuda plecării celui de-al doilea mare contributor la Bugetul
UE, Marea Britanie, să obții o creștere cu 10% a fondurilor europene pentru țară ta, ești, cu siguranță, în slujba unor interese străine, nu-i așa?
Va las pe Dvs să apreciați muncă și loialitatea mea față de România și Uniunea Europeană”.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a mai precizat că este în continuare membru PSD şi a reamintit că în 2014 a condus lista de candidaţi la europarlamentare a formaţiunii social-democrate.

Aceasta a scris pe Facebook: “Fiind ziua precizărilor, aș mai vrea să adaug una de natură politică. Tocmai am aflat cu mare surprindere că domnul Marius Pieleanu, pe care îl apreciez și stimez, a afirmat aseară în cadrul emisiunii «Punctul de întâlnire» că nu sunt membru PSD. Cred că este important pentru miile de colege și colegi, prieteni cu care am împărțit ani de muncă, cu care am lucrat din 1991 și până în 2014, să spun că sunt în continuare Membru PSD.  Am fost aleasă deputat și senator pe listele PSD. În 2014, am condus lista la alegerile europarlamentare, alegeri în care partidul a câștigat 16 mandate din cele 32 care revin României.
În noiembrie 2014, am fost propusă Comisar European pentru Politică Regională de către Guvernul PSD, printr-o scrisoare transmisă de Primul Ministru al Guvernului României, Dl Victor Ponta, către Președintele Comisiei Europene, Dl Jean-Claude Juncker.
După audierea mea de către Parlamentul României și Parlamentul European, am transmis conducerii de la acea vreme a partidului o scrisoare prin care mulțumeam tuturor membrilor din județe pentru faptul că mă aleseseră la Congres Vicepreședinte al partidului, anunțând că am decis să rămân simplu membru de partid și să mă auto-suspend din funcția de Vicepreședinte al partidului pe perioada în care voi ocupă funcția de Comisar European, urmând că apoi să îmi onorez obligațiile câștigate, prin vot, la Congres.
Am explicat că am crescut în acest partid, sunt atașată valorilor social-democrate europene, dar că și Comisar European îmi doresc să lucrez cu toate Guvernele, indiferent de culoarea lor politică, ceea ce am și făcut în cei patru ani de mandat.
E adevărat, faptul că a mai rămas puțin până la încheierea mandatului de Comisar pentru politică regională, ca și a exercițiului financiar 2014-2020, toate acestea m-au determinat să intervin mai des în ultima perioadă, să discut mai des cu Prim Miniștrii, miniștrii, să vorbesc public despre necesitatea accelerării implementării proiectelor, în special în domeniul infrastructurii de transport şi sănătate, astfel încât România să își consume întreagă alocație care îi revine de la Bugetul Uniunii Europene”.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024