Update articol:

Corina Martin, Asociația Patronală RESTO Constanța: Prețul parcării pentru o zi în Mamaia și plajele lărgite – cele mai mari probleme ale acestui sezon estival

Plaja Mamaia
  • Asociația Patronala RESTO Constanța cere ministrului mediului o întâlnire de urgență pentru ca ceea ce este pierdut în acest sezon să fie bine stabilit și pregătit pentru sezonul următor

Prețul parcării pentru o zi în Mamaia și plajele lărgite sunt cele mai mari probleme ale acestui sezon estival, consideră Corina Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța. De asemenea, aceasta semnalează că instituțiile statului nu au făcut cunoscut faptul că apa mării este adâncă după 3-5 pași, ajungând direct la 2-3 metri, ca urmare a faptului că plaja a înaintat cu 300 de metri în largul mării.

Corina Martin a detaliat pentru Financialintelligence.ro: “În acest an, cea mai mare nemulțumire din partea turiștilor care au ales litoralul românesc se referă la disconfortul creat de modul cum au fost finalizate lucrările de extindere a plajelor. Turiștii sunt nemulțumiți că plajele sunt lărgite până la 250 de metri, chiar 300 de metri lațime.

Până la 1 iulie, turistii nu au beneficiat de sezlonguri sau de umbrele pe plajă pentru că operatorii plajelor vechi nu au avut acest drept, nefiindu-le predate sectoarele de plajă pentru care au plătit chirie de la 1 mai.

După 1 iulie, operatorii de plajă au primit sectoarele administrate în anii anteriori, dar în fața acestor sectoare de plajă, cu care eram obișnuiți, atât noi, cât și turiștii noștri, au apărut aceste plaje extinse pe care timp de 5 ani, așa cu ne-a anunțat, din păcate prea târziu, Administrația Română -Dobrogea Litoral, nu se vor monta facilitățile pe care turiștii le așteaptă și de care au nevoie într-o vacanță pe litoral.

Asta face ca turiștii să aibă o distanță foarte mare de parcurs până la locul în care pot intra în mare. Ei nu pot avea facilități și nici nu pot comanda produse alimentare sau băuturi răcoritoare pe aceste plaje, nefiind permisă nici o activitate comercială pe aceste sectoare.

Aceste lucruri nu le-am cunoscute nici noi, nici operatorii de turism de pe litoral, cu atât mai puțin au fost cunoscute de către turiștii români care au ales litoralul din România, în acest an.”

Mai sunt două aspecte complementare, potrivit doamnei Martin: “Calitatea nisipului s-a depreciat foarte mult. Nu mai avem nisipul fin de altă dată, pe care îl lăudam atât noi, promotorii de turism românesc, cât și turiștii noștri.

În al doilea rând, un aspect cu grad mare de risc asupra căruia noi, patronatul Resto Constanța, insistăm foarte mult, este faptul că nu a fost anunțat și nu s-a făcut nici un fel de informare sau de prevenție în privința faptului că dacă intrăm, pentru îmbăiere, în apa mării, riscăm să intrăm direct, după trei sau cinci pași, la adâncimi de 2-3 metri, pentru că plaja a înaintat cu 300 de metri în largul mării și asta face ca, în momentul în care noi intrăm în mare, repet, să ajungem direct la această adâncime.

Din punctul nostru de vedere, instituțiile statului nu au facut cunoscute aceste aspecte. Noi le-am aflat din ianuarie, moment în care am demarat imediat dialogul cu autoritățile statului, respectiv Apele Române- Dobrogea Litoral și Ministerul Mediului, cu care încercăm și acum să avem o întâlnire, pănă în acest moment, 21 iulie, fără succes.

Reprezentanții ministerului mediului nu vin la dialog și, evident, pe noi ne deranjează foarte mult pentru că turiștii au ajuns să sune la hotel și să întrebe dacă hotelul respectiv se afla situat într-o zonă unde plaja este extinsă. Dacă, din fericire, hotelul respectiv nu se afla într-o zonă extinsă atunci turiștii fac rezervări la acel hotel.

Într-un fel, turiștii au fost alungați din stațiunea Mamaia. Evident, cel mai aproape, a fost să opteze pentru Mamaia Nord-Navodări, Eforie sau pentru stațiunile din sud, acolo unde știm că în ultimii ani au aparut resorturi cu facilități all-inclusive, mai ales în Venus și Olimp.”

În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care presupune lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, are o valoare de 3,8 miliarde de lei.

Corina Martin spune că membrii RESTO au avut mai multe întâlniri: “Ultima întâlnire a fost chiar luni. Am programat sedința la unul dintre operatorii de plajă, la ora 17, într-o după-amiză din partea a doua a lunii iulie. Am fost extrem de dezamăgită să văd plaja goală. Am 54 de ani și nu am văzut niciodată plaja atât de pustie, în 20 iulie, în Mamaia, la ora 17.

Asta ne confirmă ceea ce ne spun hotelierii și ceea ce la noi, în agențiile de turism, vedem foarte limpede. Cererea se reorientează către Mamaia Nord și către sudul litoralului. O pierdere foarte grea și foarte mare pentru stațiunea Mamaia, altă dată stațiunea fanion a turismului românesc și nu doar a litoralului.

Dorim să solicităm, în continuare, inclusiv domnului prim-ministru, o întâlnire cu ministrul mediului. Deși, noi am transmis domnului Cîțu (n.n. problemele), care s-a aflat la Constanta, undeva la începutul sezonului și am apreciat vizita sa. Am cerut, încă de atunci, ministrului mediului să vină la Constanța. Din păcate, am văzut cu toții, la televizor, că ministrul mediului a venit la Constanța, dar nu s-a întâlnit cu noi și a făcut o scurtă vizită pe plajă și a constatat că totul este bine și perfect pregătit.

Din păcate, realitatea îl contrazice pe ministrul mediului și cerem, în continuare, în adresa pe care o transmitem chiar mâine (n.n. azi) către cabinetul său, o întâlnire de urgență pentru că ceea ce este pierdut în acest sezon trebuie să fie bine stabilit și pregătit pentru sezonul următor.

Nu concepem ca pentru anul viitor turiștii noștri să nu aibă facilități pe plajă și operatorii de plaja să piardă, în continuare, venituri importante, deși plătesc chirii cu volume consistente către Apele Române, respectiv către Ministerul Mediului.

Cerem ferm, direct și din nou, Ministerului Mediului să trimită un reprezentant, dacă domnul ministru nu vine la această întâlnire cu Patronatul RESTO, care are cel mai mare număr de membri dintre operatorii de plajă, pentru că în acest moment plaja este cea mai mare nemulțumire pe care o au turiștii noștri.

Pierderea cea mai mare pe care o au operatorii de pe litoral în acest an provine exact de la operatorii de plajă.

Destinația pierde în sine foarte mult, iar noi am muncit extrem de mult. Efortul de promovare a destinației Constanța – Mamaia, de-a lungul anilor, fiind practic numai pe umerii noștri. Acest lucru s-a pierdut din cauza indiferenței și nepăsarii autorităților statului.”

Corina Martin ne-a mai precizat: “Nu sunt achiziționate încă parcometrele în stațiunea Mamaia și în oraș. Este inadmisibilă sancționarea celor care nu plătesc parcare într-o perioadă în care, repet, sezonul turistic în general, în România, este foarte afectat, cu atât mai mult cel de pe litoral.

Este motivul pentru care vom trimite o adresă către primăria Constanța pentru a cere oficial un punct de vedere, dacă, în acest moment, turiștii sunt sau nu sanționați dacă nu plătesc parcarea atâta vreme cât nu există parcometre.

Vrem ca turiștii litoralului românesc să fie bine informați. Nimeni nu face acest lucru în acest moment. Noi, Patronatul Resto, vom cere Primariei Constanța să ne transmită oficial un punct de vedere pentru ca noi să prezentăm presei cum stă de fapt problema parcărilor în stațiunea Mamaia.”

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera