Corina Popescu a câștigat concursul pentru Consiliul de Administrație al Moldelectrica, lista celor admişi fiind completată cu Bogdan TONCESCU, Oleg STIOPCA şi Eugen GHILEȚCHI, potrivit Ministerului energiei din Moldova.
Corina Popescu este o personalitate extrem de cunoscută şi apreciată în sectorul energetic din România, a fost director al Transelectrica și Electrica, dar şi secretar de stat în Ministerul Energiei. Bogdan Toncescu a fost Președintele Directoratului Transelectrica în perioada iunie – decembrie 2021, membru în Directoratul companiei, în perioada aprilie 2022 – octombrie 2024. În prezent este director al Direcției Guvernanță Corporativă în cadrul Transelectrica.
Comisia de selectare a candidaților pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” din afara administrației publice și întreprinderii de stat, instituită în cadrul Ministerului Energiei, prin Ordinul Ministerului Energiei nr. 11 din 13 februarie 2025, a anunțat finalizarea concursului deschis privind selectarea candidaților pentru patru funcții vacante, în cadrul Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica”, care vor fi înaintați pentru a fi desemnați de către Fondator (Minister).
După un proces riguros de evaluare și selecție, conform rezultatelor concursului Comisia a decis să înainteze Fondatorului următorii 4 candidați pentru a fi desemnați în componența Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” pe un termen de 2 ani, după cum urmează:
1.Corina POPESCU (Câștigător al Concursului);
2. Bogdan TONCESCU;
3. Oleg STIOPCA;
4. Eugen GHILEȚCHI.
Proba interviului pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” s-a desfășurat la data de 8 mai 2025 la sediul Ministerului Energiei, unde au fost intervievați 12 candidați admiși după proba de evaluare a dosarelor.
Prin selectarea membrilor independenți în Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” prin concurs deschis se urmărește consolidarea practicilor de guvernanță corporativă, asigurând o mai bună supraveghere a managementului executiv, o mai mare transparență și responsabilitate în procesul decizional.
* Investiții de peste 8,1 miliarde lei pentru modernizarea rețelei de transport: Î.S. „Moldelectrica” a prezentat Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru 10 ani
Î.S. „Moldelectrica” a prezentat, la începutul lunii mai, în cadrul consultărilor publice Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2025–2034, care prevede investiții de peste 8,1 miliarde lei pentru modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova.
Planul reprezintă un document strategic, esențial pentru asigurarea securității energetice, integrarea surselor regenerabile, optimizarea fluxurilor de putere și consolidarea capacităților de interconectare cu România și Ucraina. Conform evaluărilor tehnice, o mare parte din infrastructura existentă se află la limita duratei de viață tehnico-economică, iar dezvoltarea acesteia nu mai poate fi amânată.
„Prin acest plan, ne propunem să construim o rețea de transport modernă, robustă și interoperabilă, capabilă să răspundă cerințelor pieței de energie din următorul deceniu. Este un pas concret spre întărirea securității energetice a Republicii Moldova și spre integrarea deplină în piața europeană de electricitate”, a declarat ministrul energiei, Dorin Junghietu.
Planul include proiecte majore precum modernizarea a peste 20 de stații electrice de 110/330/400 kV, construcția de noi linii de transport, inclusiv LEA 400 kV Vulcănești–Chișinău și Strășeni–Bălți, precum și introducerea de echipamente avansate de reglaj și protecție. Analiza de fundamentare s-a bazat pe scenarii de evoluție a cererii, modelări de fluxuri energetice și evaluări de adecvare a rețelei, în conformitate cu metodologiile ENTSO-E.
„Acest plan nu este doar o obligație legală, ci un instrument esențial de planificare tehnică. El reflectă atât realitatea infrastructurii actuale, cât și presiunea continuă exercitată de apariția noilor capacități de producere, în special din surse regenerabile. Lucrăm cu scenarii concrete și proiecte clare pentru a răspunde cerințelor unui sistem dinamic, tot mai descentralizat și interconectat”, a subliniat Sergiu Aparatu, director general interimar al Î.S. „Moldelectrica”.
Documentul este disponibil la: https://moldelectrica.md/files/docs/TYNDP%202025-2034%20(RO).pdf