Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: Marea Neagră ar putea să devină pentru România un giuvaier neprețuit, din punct de vedere energetic, și o punte pentru generațiile viitoare – Video

Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei Corneliu Bodea: ”Investitorii ar trebui să poată începe exploatarea din Marea Neagră cât mai curând, gazul este considerat o resursă de tranziție și poate contribui la reconstrucția economiei” Corneliu Bodea

Din punct de vedere energetic, Marea Neagră ar putea să devină pentru România un giuvaier neprețuit și o punte pentru generațiile viitoare, pentru noul sistem bazat pe energie curată, pentru o intrare în Uniune Europeană ca un jucător extrem de atașat valorilor Uniunii Europene, consideră Corneliu BODEA, Președintele Centrului Român al Energiei. El a vorbit despre potențialul economic al resurselor din Marea Neagră la cea de-a doua ediție a evenimentului BLACK SEA FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence, joi, 25 februarie 2021.

Corneliu Bodea a spus: “Ar fi extraordinar pentru România să poată să beneficieze de aportul economic, aportul strategic al gazului din Marea Neagră. Ar fi important pentru că ar consolida poziția strategică a României în regiune, ar putea să dea un sens sintagmei de “factor de stabilitate energetică regională”, ar putea să dea un suport economic bugetului și economiei românești.

Parțial, întârzierea acestei investiții (n.n. exploatarea gazelor din Marea Neagra) este cauzată de o inconsecvență și de impredictibilitatea unor guverne legată de legislația care vizează interesul statului în exploatarea acestei resurse. După părerea mea, un alt rol extrem de important l-a jucat și dezvoltarea proiectului concurent, mă refer la Turkstream, alimentat de gaz rusesc, care traversează Turcia, Bulgaria, cu țintă finală Ungaria.

Desigur că acest proiect este de natură de a pune puțin pe gânduri orice investitor care ar fi gata să cheltuiască peste 10 miliarde de euro în exploatarea gazului din Marea Neagră, întrucât ar intra pe o piață în care gazul rezultat ar fi la competiție directă cu gazul rusesc, competiție pe care, sigur, că amicii noștri de la est vor avea grijă să o joace foarte dur.”

În opinia domnului Bodea, o soluție a acestei probleme ar fi ca România să poată să asigure utilizarea acestei resurse într-o mare proporție pe teritoriul țării și, de ce nu, pe teritoriul unor state foarte apropiate nouă, limitrofe: “Pentru asta, ar trebui să existe o politică integrată. Sunt sceptic că simpla modificare a legii offshore va face  dintr-o dată lumină în această situație. Cred că ar fi nevoie ca România să poată asigura și alte măsuri, care să stimuleze consumul de gaze pe teritoriul național. Astăzi, România nu importă decât aproximativ 10% din necesarul de gaz. Este evident că exploatarea gazului din Marea Neagră ar aduce un surplus, din acest punct de vedere. Și pare a nu fi la fel de eficient economic precum gazul exploatat onshore. De asemenea, sunt rezerve de gaz onshore, care pot, ele singure, să rezolve această mică deficiență. De aceea, este nevoie de a crește, de a da substanță utilizării acestei resurse. Pentru aceasta, există industria chimică, industria energetică.”

Corneliu Bodea apreciază că ar fi cazul să folosim fereastra de oportunitate din partea UE – de a utiliza gazul drept combustibil de tranziție -, să fim practici și rapizi în abordarea unor proiecte extrem de concrete. El a făcut referire la proiectul de la CE Oltenia, de a înlocui cărbunele cu gaz pentru unele capacități de producție, sau alte proiecte în discuție, unele lansate de investitori privați, pentru construcția unor centrale de generare de electricitate bazate pe gaz: “Putem beneficia de finanțare din partea Uniunii Europene pentru astfel de proiecte.

Avem nevoie de pragmatism, de proiecte serioase. Proiectele serioase au nevoie de oameni și trebuie să ne concentrăm, în primul rând, pe resursa umană. Din păcate, deși suntem o țară cu o tradiție serioasă în domeniul energetic, din lipsa unor proiecte în ultimii 20-30 de ani, ne aflăm astăzi într-o situație în care resursa umană nu mai este la fel de disponibilă.”

Domnul Bodea a precizat că Marea Neagră înseamnă un potențial extrem de important, și punct de vedere al generării de electricitate din vânt în ferme eoliene.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021