Update articol:

Coronavirus: Premierul Slovaciei susţine că Rusia este gata să anuleze contractul pentru livrarea de vaccinuri Sputnik V

Igor Matovic Sursa foto: facebook.com/igor.matovic

Premierul slovac Igor Matovic, a declarat joi că partea rusă este gata să anuleze imediat contractul pentru livrarea de doze de vaccin Sputnik V din cauza divergenţelor din cadrul coaliţiei guvernamentale din Slovacia asupra oportunităţii utilizării vaccinului rusesc, informează TASS, care citează Radio Slovakia.

“Producătorul vaccinului Sputnik V este gata să anuleze contractul pentru livrarea de vaccinuri (în Slovacia). El (producătorul vaccinului) va anula contractul fără penalităţi pentru Slovacia”, a spus şeful guvernului slovac, potrivit Agerpres.

Premierul Matovic a anunţat că a primit miercuri seara propunerea de anulare a contractului încheiat pe 27 februarie. El a spus că îi va informa în legătură cu acest lucru pe membrii coaliţiei guvernamentale, în contextul în care o parte din ei s-au pronunţat împotriva achiziţionării serului rusesc, şi că se va adresa opiniei publice slovace cu propunerea ca populaţia să se pronunţe cu privire la oportunitatea ca republica să utilizeze Sputnik V.

“Înţeleg perfect poziţia producătorului (vaccinului Sputnik V). Dacă aş fi fost în locul lui, nici mie nu mi-ar plăcea ca cineva să se folosească în scop politic de un preparat ce salvează vieţi. Cu atât mai mult într-o perioadă în care alte 40 de ţări roagă să li se livreze cât mai repede Sputnik V”, a subliniat Igor Matovic.

Coaliţia guvernamentală cvadripartită din Slovacia trece prin tensiuni după ce premierul Igor Matovic a dispus cumpărarea unor doze de vaccin rusesc Sputnik V fără acordul partidelor aflate la guvernare.

Un avion militar slovac a fost trimis în weekend la Moscova pentru a aduce 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, prima tranşă din comanda de două milioane de doze anunţată de premierul Matovic. Acesta din urmă a şi întâmpinat sosirea transportului, iritându-şi astfel şi mai mult partenerii din guvern.

Slovacia este, după Ungaria, a doua ţară membră a UE care apelează la achiziţia vaccinului rusesc ca urmare a creşterii infectărilor şi sosirii în cantităţi reduse şi cu întârzieri a vaccinurilor contractate de Comisia Europeană.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat recent cea mai ridicată rată din lume a deceselor asociate COVID-19 şi sistemul său sanitar a ajuns la limită odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014