Update articol:
EXCLUSIVITATE

Cosmin Ghiță: Proiectul SMR de la Doicești – unul dintre cele mai avansate din lume; există un apetit investițional în creștere pentru proiecte SMR, Polonia, spre exemplu, are în dezvoltare 24 de reactoare

* “La nivel mondial, de anul trecut și până anul acesta, numărul dezvoltatorilor de tehnologii SMR s-a dublat”.

* “În momentul în care proiectele SMR se vor răspândi la nivel regional, european, global, România va acționa ca un catalizator pentru astfel de proiecte”

* Interviu cu domnul Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica

⁠În contextul creșterii ponderii regenerabilelor pe piață și în condițiile de cost redus al acestor soluții de generare a energiei verzi, mai există potențial și loc pe piață pentru tehnologia SMR?

Cosmin Ghiță: Relația dintre energia nucleară – inclusiv cea generată de reactoarele modulare mici – și cea din surse regenerabile este una de complementaritate, nu de competiție directă și vă explic succint care este argumentația. În primul rând atât regenerabilele cât și energia nucleară produc energie curată, cu zero emisii de carbon sau noxe în atmosferă. În al doilea rând, energia nucleară este livrată în bandă și are un aport clar de securitate energetică în sistem, în timp ce regenerabilele depind fie de debitul apei, fie de condițiile de vânt, fie de momentul zilei, sezonului, dacă vorbim despre fotovoltaice.

Iar integrarea regenerabilelor cu tehnologia de tip SMR este un ”use case” foarte bun din punct de vedere electric, dar și pentru susținerea consumatorilor. Utilizarea aburului la presiuni și temperaturi crescute este un alt „use case” foarte bun cu avantaje atât pentru municipalități, cât și pentru obiectivele industriale din proximitate.

Fiecare tip de generare a energiei are desigur avantaje și dezavantaje. Rapiditatea punerii în funcțiune este un avantaj mare pentru regenerabile, dar un dezavantaj în această zonă este, spre exemplu ocuparea unei mari suprafețe de teren pentru instalarea unor capacități mari de generare a puterii electrice.

Suprafața necesară instalării și punerii în funcțiune a centralei SMR de la Doicești cu 462MW putere instalată, este între 0,5 și 1 km pătrat. Un parc eolian cu o capacitate instalată similară, de peste 450MW ocupă o suprafață de cca. 30 de km pătrați. Raportul de suprafață utilizată este 1/70 evident în favoarea centralelor care folosesc tehnologia reactoarelor modulare mici. Mai mult, în multe țări din Europa instalarea în exces a capacităților de regenerabile conduce rapid la necesitatea decuplării industriei mari, consumatoare de energie electrică, de la rețea pentru a asigura sistemul energetic național.

Așadar, tehnologia de tip SMR beneficiază și de o zonă de excludere mult redusă față de centralele să spunem clasice, datorită incorporărilor celor mai recente soluții și inovații pe partea de siguranță. În acest sens, NuScale a dezvoltat singura tehnologie autorizată de către NRC și FEMA, însă principiul acesta este țintit de mai multe tehnologii nucleare de tip SMR.

Prin proximitatea față de consumator această tehnologie poate oferi o soluție energetică și pentru încălzirea orașelor și funcționarea în continuare a activelor industriale în sistem off-grid, asigurând totodată securitatea economică. În acest sens am semnat un Memorandum cu Beltrame și suntem onorați să putem contribui la relansarea unui obiectiv industrial major.

Pentru că ați menționat tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR), care este stadiul proiectului de la Doicești? Și cum proiectează Nuclearelectrica evoluția tehnologiei?

Cosmin Ghiță: Proiectul SMR de la Doicești rămâne unul dintre cele mai avansate din lume în acest moment, dar vreau să subliniez că nu este nici pe departe singurul. Zilele trecute am participat la prima Adunare Generală a Alianței Industriale Europene pentru SMR. România, alături de alte 11 state formează această alianță. Am observat un apetit investițional în creștere pentru acest tip de proiecte, folosind tehnologii SMR și după cum știți și dumneavoastră Polonia spre exemplu are în dezvoltare numeroase proiecte SMR, 24 de reactoare, conform declarațiilor publice ale autorităților. La unul dintre proiectele dezvoltate acolo, cu tehnologie identică cu cea folosită pentru SMR-urile de la Doicești, Nuclearelectrica a semnat chiar un memorandum și ne interesează să acționăm ca structură suport pentru că experiența noastră în industrie poate și trebuie să fie valorificată inclusiv la nivel regional, dacă nu chiar mondial.

Proiectul SMR de la Doicești se află încă în faza intermediară dintre FEED1 și FEED2 și am aliniat resursele financiare necesare finanțării acestei faze și a atragerii de parteneri cu expertiză în acest domeniu. Avem încredere că proiectul va progresa în perioada următoare, iar atunci când va ieși din faza studiilor de fezabilitate, în mod cert vom avea o evaluare mult mai cuprinzătoare și mai clară a fiecărei componente din proiect.

La nivel mondial, pentru a da un ordin de referință întrebării dumneavoastră, de anul trecut și până anul acesta, numărul dezvoltatorilor de tehnologii SMR s-a dublat. Vorbim de o piață în formare, dar cu o creștere prognozată foarte mare. Spre exemplu, IDTechEx, o companie de cercetare britanică evaluează creșterea pieței SMR până la 72 de miliarde de dolari până în 2033. Noi avem capacitatea să fim printre deschizătorii de drum în acest domeniu, ceea ce ne plasează într-o poziție privilegiată mai ales în ceea ce privește economia concentrică formată în jurul tehnologiei. Fabricație, asamblări componente, întreg sistemul de suport tehnologic, cunoștințe specifice, specialiști. Acesta a fost și mesajul cu care m-am îndreptat către partenerii noștri de alianță industrială, zilele trecute la Bruxelles.

Există opinii divergente între Nuclearelectrica și Ministerul Energiei în ceea ce privește programul pe care îl dezvoltați la Doicești, cu tehnologie SMR?

Cosmin Ghiță:  Dimpotrivă. Opiniile noastre și ale acționarului nostru sunt mai mult decât similare. Toate părțile implicate în dezvoltarea acestui proiect susțin tehnologia, susțin proiectul în sine și investesc încredere inclusiv în potențialul de dezvoltare economic din jurul acestui proiect. Așa cum a spus și domnul ministru al Energiei, Sebastian Burduja nu avem nici un motiv să avem rezerve față de tehnologie și în momentul în care proiectele SMR se vor răspândi la nivel regional, european, global, România va acționa ca un catalizator pentru astfel de proiecte.

Ministerul prin AGA SNN a luat decizia de continuare a proiectului SMR în data de 4 decembrie 2023 prin intrarea în faza 2 a proiectului. În acest sens, este datoria noastră să continuăm FEED2, pentru a avea toate datele necesare întocmirii unui studiu de fezabilitate inclusiv identificarea lanțului de aprovizionare local și pentru a lua decizia finală de investiție asupra acestui proiect și pentru a întocmi un plan național nuclear, de ce nu, cu ramificații regionale.

⁠Are SNN în plan dezvoltarea de noi proiecte SMR în România? În Polonia se vorbește de dezvoltarea a 24 de reactoare care utilizează acest tip de tehnologie.

Cosmin Ghiță: Da. Imediat ce finalizăm etapele care ne vor da o înțelegere cuprinzătoare a acestui proiect, a costurilor sale și a lanțului de aprovizionare local și în măsura în care se dovedește a fi fezabil, este normal să explorăm această industrie pentru a putea aduce mai multă energie curată și fără emisii de carbon în sistem.

Următoarele centrale vor avea un cost mai redus și vor angrena o forță de lucru locală mai mare. Competitivitatea noastră în regiune depinde inclusiv de numărul de proiecte pe care le dezvoltăm.

Din perspectiva mea, SMR-urile au potențialul de a juca același rol,  dacă nu chiar unul mai mare având în vedere nevoile de echilibrare ale SEN pentru supraviețuirea industriei cu CET-urile de odinioară, pentru susținerea și dezvoltarea industriei și a municipalităților.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025