Update articol:
Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului Innovation Labs 2019 - Demo Day

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, lansează o temă de reflecţie: Democrația în era digitală și modul în care evoluează raporturile dintre stat și cetățean

Cosmin Marinescu

România are toate atuurile pentru a deveni un hub de inovare regional, a declarat Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, în mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului Innovation Labs 2019 – Demo Day.

Potrivit domniei sale, prin circa 6% din PIB, sectorul digital autohton este un motor important al performanțelor economice și al inovării, recunoscut, ca atare, și în afara granițelor țării.

Cosmin Marinescu a explicat: ” Produsele digitale românești sunt competitive în Europa și în Statele Unite ale Americii. Companiile IT din România au înregistrat creșteri puternice în ultima decadă. Start-up-urile s-au dublat, iar activitatea în domeniu acumulează creșteri anuale consistente. Toate acestea ne bucură, dar trebuie valorificate la scară națională.

Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de predictibilitate și încredere. Din păcate, mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate și intempestive, fără consultare și fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini și lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc. (…) Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice arată că lucrurile trebuie schimbate rapid. Guvernul nu a făcut nimic în această privință, deși suntem pe ultimul loc în Europa, inclusiv ca decalaj de acces la lumea digitală între mediul urban și cel rural.

Atrag atenția Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deșarte în anii următori, așa cum România a simțit deja anularea creșterii economice, în anii de criză”.

Potrivit lui Cosmin Marinescu, sunt foarte multe de făcut la capitolul competențe digitale: “Nu putem îmbunătăți situația fără ca sistemul de învățământ să integreze eficient educația digitală și educația antreprenorială. Universitățile noastre trebuie să devină inovative și antreprenoriale, dedicate provocărilor viitorului.

Există companii românești cu înaltă competitivitate pe piața externă și este esențial să sprijinim întreprinzătorii care dezvoltă companii și produse de vârf, care pot să facă salturi valorice în segmentul de profil. (…) Sunt pe deplin convins că e-government este o soluție de interacțiune eficientă a cetățenilor cu autoritățile statului, de stimulare a dezvoltării economiei digitale, dar și de reducere a birocrației și a corupției, care împiedică România să se dezvolte sănătos.

Îi cunoaștem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocrația și corupția. Aceștia nu își doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri și pervertirea legilor în folos personal. Însă viitorul României, ca țară democratică și euroatlantică, trebuie să arate altfel, trebuie să inspire încredere și speranță în șansa noastră!”

Cosmin Marinescu susţine că promovarea tinerilor întreprinzători și a soluțiilor inovative, în special cele care privesc economia digitală, reprezintă cheia competitivității economiei noastre: “Fără îndoială, multe dintre profesiile de mâine nu au fost încă inventate, iar multe dintre profesiile de astăzi vor fi irelevante mâine. Însă deprinderile antreprenoriale sunt atuuri esențiale pentru viitor”.

Cu ocazia evenimentului, domnia sa a lansat tinerilor şi o temă de reflecție – democrația în era digitală și modul în care evoluează raporturile dintre stat și cetățean: “Mă refer aici la aspecte esențiale precum exercitarea dreptului de vot, protejarea integrității proceselor electorale în fața populismului și a amenințărilor cibernetice, dar și la soluții de eficientizare a implicării cetățenilor și a experților în fundamentarea politicilor publice”. 

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021