Update articol:
Sorin Boza, preşedintele Directoratului CE Oltenia, reacţionează la informaţiile privind posibila intrare în insolvenţă a companiei :

“Costul certificatului de carbon va afecta drastic cash-flow-ul companiei, însă sunt sigur că vom găsi soluţiile salvatoare”

Sorin Boza Sorin Boza

CE Oltenia estimează pentru acest an un necesar de circa 13 milioane de certificate de CO2, iar validarea numărului acestora se face de către un auditor autorizat, în conformitate cu prevederile legislative, după expirarea anului calendaristic, susţine, într-un comunicat de presă, conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Sorin Boza, preşedintele Directoratului CE Oltenia a scris pe Facebook: “Am pregătit zilele trecute acest comunicat de presă împreună cu toți colegii mei și consider că acum, cine își dorește să înțeleagă acest «fenomen» ce a creat în ultimele zile destule întrebări, o va face. Iar dacă altădată vor fi și alte întrebări, suntem aici să răspundem tuturor celor ce își doresc un răspuns corect și oficial în același timp . Așa cum am spus nu de puține ori, costul certificatului de carbon va ajunge să ne afecteze drastic cash-flow-ul companiei, însă prin tot ceea ce întreprindem în aceste momente sunt sigur că soluțiile găsite vor ajuta acest complex să meargă mult timp de acum încolo. Sistemul energetic național are nevoie de noi! Acest mesaj trebuie să fie clar pentru toți cei ce își doresc binele acestei companii și, chiar dacă sunt unii care se bucură la orice impediment pe care îl avem, îi asigur pe toți cei 13.300 de colegi că vom trece și peste aceste probleme. Astăzi am ajuns la Strasbourg unde, mâine, împreună cu echipa de conducere Euracoal vom participa la invitația ministrului energiei din Polonia la o masă rotundă după votul din Parlament , subiectul fiind unul foarte important pentru noi toți: VIITORUL energie pe cărbune. De asemenea un grup mare de jurnaliști europeni vor pune întrebări despre soluțiile pe care le propunem noi ca asociație pentru a depăși această situație dificilă nu numai pentru noi, ci și pentru celelalte 8 țări din EU care produc energie folosind cărbune”.

Acum câteva zile, fostul premier Victor Ponta a spus că, în acest moment, Complexul Energetic Oltenia a ajuns din nou în pragul falimentului, iar o intrare în insolvenţă va provoca efecte negative din punct de vedere energetic pentru toate judeţele din zonă: “Complexul Energetic Oltenia în 2018 a ajuns din nou în pragul unei crize foarte grave. Îi lipsesc doar vreo 80 milioane de euro pentru certificatele de emisii de carbon şi nu mai e clar la CE Oltenia cine conduce: conduce PSD, conduce ALDE?! Important e că o intrare în insolvenţă a CE va afecta toată Oltenia. Dacă n-are cine să salveze CE Oltenia, îl vom salva noi, de la Pro România, aşa cum am salvat CE Oltenia în 2012, o să îl salvăm şi în 2018”.

Oficialii CE Oltenia spun acum că HG nr.780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră nu impune conformarea lunară/trimestrială/semestrială a operatorului economic privind achiziționarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
Conform noilor Reglementări contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr.2844/2016, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2018, CE Oltenia arată că are obligația, la închiderea exercițiului financiar al anului, să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziţionate în cursul anului, la prețul de achiziție valabil la 31 decembrie.
CE Oltenia scrie: “Astfel, politica contabilă a societății a fost adaptată în mod obligatoriu la noile reglementări IFRS care modifică modalitatea de prezentare a informaţiilor aferente situațiilor financiare, pentru a putea fi comparabile la nivel internațional.
Conform prevederilor IFRS, «un provizion este recunoscut numai în momentul în care: o entitate are o obligație curentă generată de un eveniment anterior, este probabil că o ieșire suplimentară de resurse să fie necesară pentru a onora obligația respectivă și se poate realiza o estimare credibilă a valorii obligației» (pe baza datelor din ultima zi a anului bugetar).
Raportarea contabilă a primului semestru 2018 a fost postată pe site-ul companiei, la secțiunea INVESTITORI/GUVERNANȚĂ CORPORATIVĂ/RAPOARTE FINANCIARE, în conformitate cu prevederile legale de transparență și raportare, după depunerea acesteia la Ministerul Finanțelor.
Creșterea prețului certificatelor de CO2 este una dintre cauzele care au determinat diminuarea profitului CE Oltenia în primul semestru 2018 față de primul semestru 2017, alte cauze fiind:
– scăderea producției de energie electrică în conformitate cu solicitările Dispeceratului Energetic Național pentru intrarea în sistem a energiei produse pe baza de cărbune;
– scăderea prețurilor medii pe piața de energie electrică;
– înregistrarea de pierdere financiară din diferențele de curs valutar (la creditele accesate pentru proiectele de mediu implementate pentru conformarea cu prevederile directivelor europene);
– creșterea amortizării mijloacelor fixe, ca urmare a aplicării noilor reglementări contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS începând cu 01 ianuarie 2018.
Creșterea accelerată a prețurilor certificatelor de CO2 va genera pierderi pentru orice producător de energie pe baza de cărbune, în special în actuală structura (monosursă) a sistemului energetic din România, unde cota energiei pe baza de cărbune este de circa 25% și nu influențează prețul pieței, spre deosebire de Polonia, de exemplu, unde energia pe baza de cărbune acoperă circa 70% din piață și poate dicta prețul pieței.
Menționăm că pierderile vor putea fi recuperate începând din trimestrul I 2019, pentru care CE Oltenia are deja încheiate contracte la prețuri care vor echilibra lichiditățile companiei”.

În august,- Complexul Energetic Oltenia anunţa că a plătit către bugetul de stat 270 de milioane de lei în prima jumătate a acestui an, după ce, la nivelul întregului an trecut, a virat circa 630 de milioane de lei.

Oficialii companiei arătau că deţin certificate de atestare fiscală emise de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală, din care reiese că nu figurează cu datorii restante: “De asemenea, reamintim că, datorită unui comportament echilibrat in gestionarea resurselor, CE Oltenia a înregistrat profit şi în anul 2017, şi în primul semestru al anului 2018, în condiţiile achitării tuturor obligaţiilor faţă de stat, faţă de băncile finanţatoare privind rambursarea de rate, dobânzi şi comisioane, precum şi faţă de furnizori, în termenele scadente de plată conform prevederilor contractuale”.

Complexul Energetic Oltenia a obţinut anul trecut un profit net de 180,8 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 139,8 milioane de lei din anul 2016.  Compania şi-a planificat pentru acest an un buget de investiţii de 810 milioane de lei.

BVBStiri BVB