Update articol:

COTAR: Noua lege ASF, un prim pas către supravegherea efectivă şi eficientă a pieţei asigurărilor auto

Cotar Facebook Cotar Facebook

Noua lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) poate fi un prim pas către supravegherea efectivă şi eficientă a pieţei asigurărilor auto, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, COTAR salută promulgarea de către Preşedintele României a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

“Sperăm ca noua lege, care transmite şi mai clar responsabilităţile pe care ASF trebuie să le exercite, va stopa deriva în care ‘sectorul cheie’ în domeniu din ASF a permis să se intre pe piaţa asigurărilor. Amenzile pe care ASF le va da vor merge direct la bugetul de stat, ceea ce va creşte nevoia de aplicare a legislaţiei şi implicit gradul de aplicare şi colectare a amenzilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, ASF este obligată să sancţioneze asiguratorul, dacă acesta nu achită la timp şi integral despăgubirea, iar nerespectarea acestui articol – 37 din Legea 132/2017 – constituie încalcarea legii. Sperăm ca această nouă lege să fie un prim pas către supravegherea efectivă şi eficientă a pieţei asigurărilor auto, pentru respectarea drepturilor asiguraţilor şi stoparea practicilor ilegale ale unor actori importanţi de pe piaţa asigurărilor’, susţin reprezentanţii COTAR.

Aceştia precizează că, de mulţi ani, operatorii şi transportatorii autorizaţi din România semnalează “abaterile grave de la lege şi abuzurile comise din cauza lăcomiei unor asiguratori”.

“Au fost afectaţi mulţi dintre cei aproape 9 milioane de şoferi români care plătesc asigurări şi respectă legea, iar când au nevoie de banii de despăgubiri se lovesc de obstacole chiar din partea unora dintre companiile la care şi-au plătit poliţele. Aşa am ajuns la o medie zilnică de 500 de plângeri împotriva firmelor de asigurări. În acest ritm, se va depăşi recordul recent de peste 50.000 de plângeri pe an”, se mai spune în comunicat.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)