Update articol:

Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat luni cu 2%, după ce Arabia Saudită a anunţat reducerea furnizării

Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2%, după ce principalul exportator, Arabia Saudită, a anunţat o reducere a furnizării în decembrie, o măsură menită să stopeze evoluţia de pe pieţe, care a dus o scădere a preţului cu 20% de la începutul lunii octombrie, transmit DPA şi Reuters.

Luni dimineaţă, barilul de ţiţei se tranzacţiona la 71,59 dolari, în creştere cu 2% faţă de şedinţa de vineri. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, în creştere cu 1,5%.

Arabia Saudită intenţionează să reducă cantitatea de petrol furnizată pieţelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie, a anunţat duminică ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuşeşte să-i convingă pe alţi producători să fie de acord cu o reducere coordonată a livrărilor.

Cantitatea anunţată de Arabia Saudită este echivalentă cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.

Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat că “OPEC se concentrează pe atenuarea riscurilor”, după ce cotaţia barilului de ţiţei a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul lunii octombrie, pe fondul majorării furnizării, în special de la principalii producători, SUA, Rusia şi Arabia Saudită.

“Declinul preţului ţiţeiului este o veste extraordinară pentru economiile din Asia care se confruntă cu dificultăţi, cum ar fi Indonezia, Filipine şi India, şi ajută şi la diminuarea inflaţiei, acolo unde aceasta este o problemă”, a declarat Robert Carnell, economist şef la ING Asia, citat de Agerpres.

Anul acesta, marile economii emergente, cum ar fi India, Indonezia şi Turcia, sunt sub presiune deoarece monedele lor s-au depreciat semnificativ faţă de dolar într-un moment în care preţul ţiţeiului a urcat, erodând cererea.

Dincolo de temerile privind cererea, un mare motiv de îngrijorare pentru Arabia Saudită şi alţi producători din OPEC îl reprezintă majorarea producţiei SUA.

În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.

În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021