Update articol:

Cotația petrolului, în urcare, după un atac suspect asupra unor tancuri din Golf

Sursa Twitter Al Arabiya

Petrolul și-a revenit de la cel mai mic nivel din ultimele aproape cinci luni, după ce două tancuri au fost lovite într-un atac suspectat în Golful Oman, la doar câteva săptămâni după un incident anterior în regiune, relatează Bloomberg.

Petrolul Brent a crescut cu 4,5%, ca urmare a unui atac asupra navelor din apropierea strâmtorii Hormuz, o rută critică pentru mărfurile din Orientul Mijlociu. Proprietarul japonez al uneia dintre nave a declarat pentru presa locală că a fost lovit de un “obuz”. Cel de-al doilea tanc petrolier, aflat în proprietatea Frontline din Norvegia, a suferit trei detonări, a declarat Autoritatea Maritimă din Norvegia. Ambele nave au fost evacuate.

Incidentul apare la doar o lună după ce alte patru nave, inclusiv două nave petroliere din Arabia Saudită, au fost sabotate, SUA catalogând incidentele ca fiind un atac iranian, care utilizează minele navale. Teheranul a negat acuzația și nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru ultimul atac.

Tensiunile au apărut în regiune, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să stăvilească veniturile din petrol ale Iranului cu sancțiuni mai stricte și se îndreaptă către adversarii politici ai Republicii Islamice – saudiții – pentru a menține piețele globale de țiței alimentate în mod adecvat.

Acest ultim incident ar putea crea tensiuni la întâlnirea din următoarele săptămâni a  OPEC – din care fac parte atât Arabia Saudită, cât și Iranul –  pentru a decide nivelurile de producție a petrolului pentru a doua jumătate a anului.

Contractele futures pe petrolul Brent, cu decontare în luna august au avansat cu 3,4%, până la 62,03 dolari / baril la bursa londoneză ICE Futures Europe, la ora locală 11:13, după ce a atins 62,64 dolari anterior.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014