Update articol:

Scăderi puternice pe piețe; Cotația petrolului se prăbușește cu peste 26%, spre 30 de dolari, iar futuresurile pe indicele S&P au atins limita de -5%; futuresurile pe indicele VIX, al volatilității, în urcare cu 16%

Prețurile petrolului s-au prăbușit după eșecul OPEC de a încheia un acord cu aliații săi în ceea ce privește reducerile de producție, ceea ce a făcut ca Arabia Saudită să-și reducă prețurile, deoarece se presupune că va crește producția, ceea ce a dus la temerile privind un război total al prețurilor, scrie CNBC.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 27,62% la 29,88 dolari pe baril începând cu 06:33 GMT luni, după ce mai devreme s-a înregistrat un nivel scăzut de 27,34 dolari pe baril. Futuresurile pe petrolul Brent, văzute ca referință internațională, au scăzut, de asemenea, cu 26,4%, până la 33,32 dolari pe baril. Futuresurile pe Brent au scăzut și cu peste 30% la nivelulurile minime.

De asemenea, pentru prima dată de la criza financiară, futuresurile pe indicele amecian S&P a atins limita de -5%.

Totodata, futuresurile pe indicele VIX, al volatilitatii (numit si al fricii), a urcar cu 16%.

Sâmbătă, Arabia Saudită a anunțat reduceri masive la prețurile sale oficiale de vânzare pentru luna aprilie, iar națiunea se pregătește să își crească producția peste 10 milioane de barili pe zi, potrivit unui raport al Reuters. Regatul pompează în prezent 9,7 milioane de barili pe zi, dar are capacitatea de a scoate până la 12,5 milioane de barili pe zi.

“Considerăm că războiul OPEC- Rusia asupra prețurilor petrolului a început fără echivoc în acest weekend, când Arabia Saudită a redus agresiv prețul la care își vinde petrolul cu cea mai mare rată de scădere în cel puțin 20 de ani”, a spus analistul Goldman Sachs, Damien Courvalin, duminică . „Pronosticul pentru piața petrolului este chiar mai dur decât în ​​noiembrie 2014, când a început un astfel de război al prețurilor, deoarece vine în odată cu creșterea semnificativă a cererii de petrol din cauza coronavirusului”, a adăugat analistul.

Goldman Sachs și-a redus prognoza pe Brent în al doilea și al treilea trimestru la 30 de dolari pe baril și a spus că prețurile ar putea scădea la 20 de dolari.

Reducerea prețurilor din Arabia Saudită a venit după o întrerupere a discuțiilor la Viena săptămâna trecută. Joi, OPEC a recomandat reduceri suplimentare de producție de 1,5 milioane de barili pe zi, începând din aprilie și până la sfârșitul anului. Dar aliata OPEC Rusia a respins reducerile suplimentare atunci când cartelul format din 14 membri și aliații săi, cunoscuți sub numele de OPEC +, s-au întâlnit vineri.

Ședința s-a încheiat, de asemenea, fără nicio directivă cu privire la reducerile de producție care există în prezent, dar care urmează să expire la sfârșitul lunii. Acest lucru înseamnă că, în curând, națiunile vor avea frâu liber asupra cât de multe pompează.

“Începând cu 1 aprilie, începem să lucrăm fără să ne gândim la cotele sau reducerile care erau în vigoare”, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, jurnaliștilor vineri la întâlnirea OPEC + de la Viena, adăugând, „dar acest lucru nu înseamnă că fiecare țară ar nu monitorizează și analizează evoluția pieței. ”

Deja prețurile petrolului erau sub presiune din cauza epidemiei de coronavirus.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020