Update articol:

CP Concordia face apel către toți politicienii pentru stabilitate legislativă și predictibilitatea economiei românești

Confederația Patronală Concordia, ce reunește cele mai puternice federații sectoriale și unii dintre cei mai mari investitori din economia românească, trage un semnal de alarmă majoră și face apel către politicienii implicați în procesul legislativ pentru a reda predictibilitatea economiei românești și un cadru legislativ stabil, potrivit unui comunicat.

În data de 24 decembrie 2018, în Ajunul Craciunului, CP Concordia protesta public împotriva adoptării de către Guvernul României, fară o consultare reală cu mediul de afaceri, a deja cunoscutei Ordonanțe de Urgență a Guvernului nr.114.

În acele zile, CP Concordia sublinia faptul că “este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să inițieze, iar Guvernul să adopte pe repede-înainte, după un trist simulacru de consultare publică și dialog social, un act normativ de o asemenea importanță, care modifică nu mai puțin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment.” Se menționa cu acea ocazie inclusiv faptul că noua OUG instituia noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adăugau celor 236 modificări ale Codului Fiscal deja impuse în primele 11 luni ale anului 2018.

Deși majoritatea sectoarelor economice afectate de OUG 114 sunt formate din entități care dețin infrastructuri critice și furnizează servicii esențiale de interes național, conform legii (Legea  nr. 225/2018), prevederile respectivei ordonanțe de urgență nu au părut să țină cont de acest aspect. Din păcate, același lucru pare să se întample și acum  la nivelul dezbaterilor din Parlamentul României, arata comunicatul: “Efectele imediate ale OUG 114 au fost multiple și au fost aparent corectate însă doar parțial prin modificările și completările ulterioare introduse de OUG nr. 19 din martie 2019 și recenta OUG nr. 1 din ianuarie 2020. În asemenea condiții, caracterizate de lipsa predictibilității, companiile mari și mici deopotrivă, au trebuit să-și readapteze planurile de afaceri și investiții pe termen scurt, fără să mai poată considera România o destinație atractivă și stabilă pentru mediul de afaceri.

La circa un an de zile de la adoptarea OUG 114, modificată în martie 2019 prin OUG 19,  un alt guvern a decis practic abrogarea acesteia, tot printr-o ordonanță de urgență – OUG 1/2020, iar mediul de afaceri a trecut în mod logic la re-evaluarea noii situații, salutând în același timp această măsură. La scurt timp însă, plenul Senatului României a respins legea pentru adoptarea acestei noi ordonanțe.”

CP Concordia este o organizație patronală, iar membrii acesteia doresc să-și poată desfășura în continuare activitatea în România, fără a fi expuși permanent neclarităților actului de guvernare și/sau ale procesului legislativ. De aceea – chiar în cunoștința faptului că 2020 reprezintă un an ce va fi marcat de lupte electorale intense – CP Concordia face apel către politicieni să dea dovadă de responsabilitate, să găsească cea mai constructivă formulă pentru a păstra încrederea în mediul investițional românesc și să nu folosească acte normative de asemenea importanță în scop electoral, cu prețul deteriorării serioase și pe termen lung a stării economiei naționale.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020