Update articol:

CRE, LIBERTY, MTAG, ICSI și ADREM stabilesc un cadru de colaborare tehnică și de cercetare

CRE, LIBERTY, MTAG, ICSI and ADREM stabilesc un cadru de colaborare tehnică și de cercetare
  • Acordul creează un cadru pentru colaborarea în vederea utilizării de noi tehnologii de producere a energiei și combustibili
  • Parteneriatul paneuropean își propune să se implice în dezvoltarea durabilității și a decarbonizării, precum și includerea tinerilor în programele sale de cercetare și dezvoltare
  • Acordul este un pas important către realizarea angajamentului UE privind neutralitatea carbonului, prin dezvoltarea unei strategii de integrare a tehnologiilor și combustibililor alternativi în procesele industriale și decarbonizarea industriilor grele

Centrul Român al Energie (CRE), o asociație profesională a companiilor publice și private care operează în sectorul energetic românesc, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a crea un cadru de colaborare tehnică și de cercetare (Acordul) cu LIBERTY Steel Group, parte a GFG Alliance deținută de Sanjeev Gupta, lider în industria durabilă, MTAG Switzerland, corporația internațională de inginerie, ICSI Rm. Vâlcea, institut românesc de cercetare și dezvoltare și Adrem, compania de servicii energetice orientată spre inovație, eficiență și sustenabilitate. Acordul va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de afaceri a noilor tehnologii de producere a energiei și a combustibililor, au anunțat oficialii CRE în cadrul unui eveniment.

Companiile membre ale proiectului, care este inițial de cinci ani, intenționează să colaboreze într-o serie de moduri, inclusiv:

  • Proiecte comune de cercetare și proiecte pilot;
  • Servicii de consultanță tehnică și comercială comune, servicii de instruire, studii de caz și posibile activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogenul verde, oțelul verde, sursele regenerabile de energie și stocarea energiei, printre altele;
  • Participarea și diseminarea comune a informațiilor de cercetare în ateliere și / sau zile de conferință;
  • Predarea și / sau supravegherea comună a elevilor.
Corneliu Bodea_CEO Adrem_Presedinte CRE_
Corneliu Bodea, CEO Adrem și Presedinte CRE

Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al Adrem, a declarat: „Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele unui viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfășurăm activitatea fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta iremediabil mediul, putând astfel să satisfacem nevoile generațiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare-dezvoltare-inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori și credințe. Acest proiect reprezintă un efort comun, în direcția corectă pentru a sprijini sustenabilitatea economică, de mediu și socială, astfel ne propunem să identificăm și să alegem acele acțiuni care au sens tehnologic și economic. ”

Sanjeev Gupta, Președinte executiv al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a declarat: „Trebuie să reinventăm și să decarbonizăm rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă în contextul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Hidrogenul verde și fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă și credem că acești parteneri, care împărtășesc angajamentul nostru de a include mai mulți tineri în acest domeniu critic de cercetare, ne vor ajuta pe noi și industria largă să ajungem la GREENSTEEL mai repede.”

Mihai Varlam, Președintele Consiliului ICSI Rm. Vâlcea a spus: „Este o „premieră” pentru România că un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, se unesc pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. Și, ca orice inițiativă nouă, este plină de aspirații și depinde de fiecare dintre noi ca aceste dorințe sa fie transformate în realitate. Este o „revoluție” globală care se întâmplă în fața noastră și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional.”

Adrian Bodea, CEO MTAG Switzerland, a declarat: „Preocuparea globală în creștere față de schimbările climatice determină deja industriile cheie, care generează amprentă masivă de CO2, să se decarbonizeze prin modernizarea tehnologiei și optimizarea proceselor lor industriale. Marile sectoare industriale, si altele in afara metalurgiei, investesc eforturi și resurse uriașe pentru a deveni VERZI, ținta pentru acest deceniu fiind atingerea amprentei de carbon „zero”. Scopul nostru este să transformăm ceea ce este acum cercetare în acest domeniu, într-o tehnologie industrială viabilă la scară largă.”

Centrul Român al Energie (CRE) funcționează ca o organizație neguvernamentală, non-profit și non-politică care identifică, susține și reprezintă în mod egal interesele membrilor săi. Obiectivul principal al CRE este promovarea participării active a companiilor energetice de stat și private din România în parteneriatele europene, în proiectele europene cofinanțate și, mai important, în procesul decizional european.

LIBERTY Steel Group este o companie globală de siderurgie și minerit cu o capacitate de rulare de peste 20 de milioane de tone pe an (mtpa), o capacitate de oțel lichid de peste 14mtpa și are în jur de 30.000 de angajați și contractori cu sediul în peste 200 de locații din întreaga lume. LIBERTY este acum al optulea cel mai mare producător de oțel la nivel global (cu excepția Chinei). LIBERTY face parte din Alianța GFG, un grup de afaceri globale și investiții axate pe sectoarele metalelor și energiei regenerabile deținute de Sanjeev Gupta și familia sa. GFG Alliance este un lider în industria durabilă cu misiunea de a deveni carbon neutru până în 2030 (CN30).

MTAG Switzerland este o corporație de inginerie internațională specializată în dezvoltarea de soluții inovatoare, eficiente și modernizate pentru industria siderurgică. Experiența sa îi permite să ofere clienților săi soluții și produse tehnologice inovatoare. A devenit lider în soluțiile tehnologice de metalurgie secundară prin sprijinirea producției de oțel de înaltă calitate timp de aproape 30 de ani.

ICSI este Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea este o unitate de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică sub coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării. Viziunea ICSI este de a deveni un centru internațional de cercetare și dezvoltare și un lider regional cunoscut pentru dezvoltarea și promovarea tehnologiilor curate și eficiente în utilizarea izotopilor pentru (i) realizarea obiectivelor noii strategii energetice a țării și (ii) îmbunătățirea calității de mediu, viață și siguranță alimentară.

Adrem reprezintă trei companii românești cu specific energetic, orientate către inovație, eficiență energetică și servicii sustenabile: Adrem Engineering, Adrem Invest și Adrem Link. Împreună, companiile Adrem oferă produse, servicii și soluții care acoperă domeniul energetic precum: soluții complete pentru infrastructura energetică, de la lucrări complexe de antreprenoriat general și echipamente dezvoltate în cadrul companiei (Adrem Engineering); la servicii precum smart metering, administrare grupuri de măsură, mentenanța infrastructurii electrice și operarea rețelelor de distribuție de energie (Adrem Invest); și la activități de citiri contoare, soluții în eficiență energetică, vizibilitate și informare, optimizare operațională, automatizare și control și produse smart home (Adrem Link).

 

BVB | Știri BVB