Update articol:
TENSIUNI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Cresc preţurile la petrol, după anunţul atacului cu drone la două staţii de pompare din Arabia Saudită

oilprice.com oilprice.com

Preţurile petrolului au crescut brusc marţi dimineaţă, în urma unui atac cu drone la două staţii de pompare, lângă capitala saudită Riad, ceea ce a forţat gigantul petrolier Aramco să-şi suspende operaţiunile la un oleoduct important, potrivit presei internaţionale.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a catalogat incidentul drept “un act de terorism” 

Contractele futures ale țițeiului Brent au crescut cu 1,3%, la 71,14 dolari / baril, în creștere cu 90 de cenți. Petrolul US West Texas Intermediate (WTI) a fost de 61,67 dolari / baril la 12:40 ora Londrei, cu 1,03% mai mare.

Într-o declaraţie difuzată de agenţia oficială saudită SPA, Falih a anunţat că două staţii de pompare au fost vizate marţi de “drone armate”, ceea ce a provocat un “incendiu” şi “pagube minore” la una dintre staţii, înainte ca incendiul să poată fi stăpânit. Compania Aramco “a luat măsuri temporare şi a întrerupt provizoriu operaţiunile la oleoductul” Est-Vest care leagă Provincia orientală, o regiune saudită bogată în petrol, de Marea Roşie, a declarat Falih.

Totuşi, Al-Falih a afirmat că producția de petrol nu a fost întreruptă. Aramco a declarat că livrările sale de petrol și gaze către Europa nu au fost afectate și că nimeni nu a fost rănit.

“Acest act de terorism și sabotaj, pe lângă actele recente din Golful Persic, nu vizează numai Regatul, ci și securitatea aprovizionării petroliere mondiale și a economiei globale”, a afirmat al-Falih.

Nimeni nu a fost încă acuzat în mod direct de efectuarea atacului, dar postul de televiziune Al-Massirah, aflat sub controlul rebelilor în Yemenul vecin, a informat în legătură cu o “operaţiune militară majoră” împotriva unor ţinte saudite, cu “utilizarea a şapte drone” împotriva unor “instalaţii vitale” saudite.

Al-Falih a declarat: “Aceste atacuri dovedesc din nou că ne confruntăm cu entități teroriste, inclusiv miliţiile Houthi din Yemen, care sunt susținute de Iran”.

“Atacuri de sabotaj” și tensiuni cu Iranul

Tadaw, indicele principal al acțiunilor din Arabia Saudită, Tadawul, a scăzut cu 1,5% la ora Londrei. Bursa, care a aderat la indicele pietelor emergente MSCI în acest an ca parte a agendei de diversificare economică a ţării, a scăzut luni cu 2,7% în urma rapoartelor guvernamentale potrivit cărora două petroliere din Arabia Saudită se află printre cele patru nave vizate de un “atac de sabotaj” pe coasta Fujeirah a EAU.

În timp ce nimeni nu a fost acuzat oficial de atacul asupra navelor, oficialii americani au sugerat că ar putea fi Iranul sau unul dintre aliaţii săi, rebelii Houthi din Yemen care se luptă cu saudiţii. 

Donald Trump avertizează Iranul: ”Dacă fac ceva, vor suferi enorm”

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021