Genericele au adus vânzări de 1,4 miliarde de euro pentru Stada Group, rezultat prin care compania germană își consolidează poziția de al patrulea mare furnizor de medicamente generice ca valoare în Europa. Ca noutate, STADA continuă să introducă în mai multe țări europene medicamentul Lecigon, o terapie eficientă în cazurile avansate ale bolii Parkinson, de care suferă aproape 10 milioane de oameni în întreaga lume, potrivit unui comunicat de presă.
Grupul german Stada, prezent și în România prin subsidiara Stada România, și-a menținut în 2022 creșterea de două cifre, marcând vânzări de 3,8 miliarde de euro (creștere de 11%) și EBITDA de 875 de milioane de euro (creștere de 17%). Este un avans mai rapidă decât cel al segmentelor de piață în care activează – consumer healthcare, generice și medicamente pentru terapii speciale. Grupul și-a diversificat portofoliul, iar divizia de Consumer Healthcare a devenit principalul centru de vânzări în grup, cu volume de 1,62 de miliarde de euro (43% din totalul vânzărilor).
În ciuda turbulențelor geopolitice și macroeconomice care au perturbat lanțurile de aprovizionare globale și au crescut presiunea inflaționistă, Stada a reușit să-și crească producția – a furnizat 1,2 miliarde de cutii de produs farmaceutic în aproape 120 de țări. Pentru a-și consolida reziliența în materie de lanțuri de furnizare, Stada a demarat investiția de 50 de milioane de euro din România. Când va fi gata în 2024, va consolida un lanț care include 20 de facilități de producție în Europa, Eurasia, Asia și o rețea de 16.700 de parteneri și furnizori locali.
În toamna anului trecut, Stada România anunța începerea lucrărilor la această nouă unitate de producție. Va fi prima fabrica de medicamente construită de la zero în România de o companie internațională în ultimii trezeci de ani. Fabrica este poziționată strategic într-o regiune cheie pentru Grupul Stada – aproape de depozitul grupului din Timișoara, aproape de unitățile de producție pe care le are în Serbia și de laboratorul de testare care deservește întregul grup la nivel global, după cum remarca în toamna trecută Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.
Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă până la 12 linii de producție. Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și, la fel, permite o dezvoltare ulterioară prin construcția unor noi clădiri. Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă (RX), cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală (OTC) – vor fi comercializate în primul rând pe piața din România, cât și în Europa.