China a înregistrat o creștere a PIB-ului de 0,4% în al doilea trimestru, fiind sub așteptări. Analistii chestionati de Reuters au prognozat o creştere de 1% în al doilea trimestru.
Cu toate acestea, vânzările cu amănuntul în iunie au crescut cu 3,1%, redresându-se după o scădere anterioară și depășind așteptările.
În al doilea trimestru, China continentală s-a confruntat cu cel mai grav focar de Covid de la apogeul pandemiei la începutul anului 2020.
China a înregistrat o creștere a PIB-ului de 0,4% în al doilea trimestru față de cu un an în urmă, fiind sub așteptări, deoarece economia s-a străduit să elimine impactul Covid. Analiştii chestionati de Reuters au prognozat o crestere de 1% în al doilea trimestru, potrivit CNBC.
De asemenea, producția industrială din iunie a ratat așteptările, în creștere cu 3,9% comparativ cu un an în urmă, față de prognoza de 4,1%.
Cu toate acestea, vânzările cu amănuntul în iunie au crescut cu 3,1%, redresându-se după o scădere anterioară și depășind așteptările. Principalele companii de comerț electronic au organizat un festival de cumpărături promoționale la mijlocul lunii trecute.
Vânzările cu amănuntul în iunie au înregistrat o creștere a cheltuielilor în multe categorii, inclusiv autoturisme, cosmetice și medicamente. Dar cateringul, mobilierul și materialele de construcție au cunoscut un declin. În ceea ce privește vânzările cu amănuntul, vânzările online de bunuri fizice au crescut cu 8,3% față de acum un an în iunie, mai lentă decât creșterea de 14% din luna anterioară.
Investițiile în active fixe pentru prima jumătate a anului au fost peste așteptări, în creștere cu 6,1% față de 6% prognozate.
Investițiile globale în active fixe au crescut lunar, crescând cu 0,95% în iunie faţă de mai. În timp ce investițiile în infrastructură și producție au menținut un ritm de creștere similar sau mai bun din mai până în iunie, cele din domeniul imobiliar s-au înrăutățit. Investițiile în imobiliare în prima jumătate a anului au scăzut cu 5,4% față de cu un an în urmă, mai rău decât scăderea de 4% din primele cinci luni ale anului.
Șomajul în cele mai mari 31 de orașe din China a scăzut, de la maximele dinainte de pandemie la 5,8% în iunie, dar cel pentru categoria de vârstă 16-24 de ani a crescut și mai mult, la 19,3%.
Biroul de statistică a descris cele mai recente rezultate economice drept „realizări obținute cu greu”, dar a avertizat asupra impactului „prelungit” al Covid-ului și „scăderea cererii. Biroul a remarcat, de asemenea, creșterea „riscului de stagflație în economia mondială” și înăsprirea politicii monetare în străinătate.
La o conferință de presă de vineri, purtătorul de cuvânt al biroului de statistică, Fu Linghui, a declarat că indicatorii economici din al doilea trimestru arată oprirea tendinței de scădere. El a descris impactul Covid ca fiind „de scurtă durată” și a subliniat faptul că inflația Chinei este mult sub cea a SUA și a Europei. Fu a adăugat că există „provocări” în atingerea obiectivelor economice pentru întregul an.
În al doilea trimestru, China continentală s-a confruntat cu cel mai grav focar de Covid de la apogeul pandemiei la începutul anului 2020. Ordinele stricte de ședere acasă au lovit metropola Shanghai timp de aproximativ două luni, în timp ce restricțiile de călătorie au contribuit la întreruperile lanțului de aprovizionare.
Băncile de investiții majore și-au redus în mod repetat țintele de PIB pentru întregul an din China din cauza impactului Covid.
Ținta oficială de PIB de „aproximativ 5,5%” a fost anunțată la începutul lunii martie.