PIB-ul din primul trimestru a depășit așteptările sondajului Reuters pentru o creștere anuală de 5,1%, bazându-se pe o redresare care a început la sfârșitul anului 2024, datorită unei ample politici de stimulare.
În martie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,9% anual, depășind cu mult estimările analiștilor pentru o creștere de 4,2%. Producția industrială a crescut cu 7,7% față de anul precedent, față de estimările medii de 5,8%.
Rata șomajului în mediul urban a scăzut la 5,2% în martie, după un maxim al ultimilor doi ani de 5,4% în februarie
Economia Chinei a înregistrat o creștere peste așteptări de 5,4% în primul trimestru, menținând un impuls puternic, chiar dacă amenințările tarifare din SUA au determinat principalele bănci de investiții să reducă perspectivele de creștere anuală ale țării, scrie CNBC.
PIB-ul din primul trimestru a depășit așteptările sondajului Reuters pentru o creștere anuală de 5,1%, bazându-se pe o redresare care a început la sfârșitul anului 2024, datorită unei ample politici de stimulare.
În martie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,9% în ritm anual, potrivit datelor furnizate miercuri de Biroul național de statistică, depășind cu mult estimările analiștilor privind o creștere de 4,2%. Producția industrială a crescut cu 7,7% față de anul precedent, față de estimările medii de 5,8%.
Investițiile în active fixe au crescut cu 4,2% în primul trimestru, față de estimările unui sondaj Reuters privind o creștere de 4,1%. Cu toate acestea, investițiile în active fixe s-au înrăutățit din cauza sectorului imobiliar, înregistrând o scădere de 9,9% la nivelul anului până în martie, în timp ce investițiile în infrastructură și industria prelucrătoare au accelerat ritmul.
Rata șomajului urban a scăzut la 5,2% în martie, după un maxim al ultimilor doi ani de 5,4% în februarie.
Biroul de statistică a descris economia chineză drept „un început bun și constant” și a subliniat modul în care „inovarea joacă un rol din ce în ce mai important”. Start-up-ul chinez DeepSeek a dezvăluit în ianuarie descoperirea sa în domeniul IA, care rivalizează cu tehnologia OpenAI din SUA.
Dar biroul a avertizat că „mediul extern devine mai complex și mai sever” și că cererea internă rămâne insuficientă.
În ciuda datelor lunare optimiste din martie, „daunele cauzate de războiul comercial vor apărea în datele macro luna viitoare”, a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef la Pinpoint Asset Management, menționând că „indicatorii de înaltă frecvență sugerează că exporturile [au] încetinit brusc în regiune”.
Conducerea chineză a stabilit un obiectiv ambițios de creștere anuală de „aproximativ 5%” în acest an, un obiectiv considerat mai greu de atins având în vedere perspectivele unei escaladări a războiului comercial și persistența unui consum intern lipsit de strălucire.
„Trebuie să implementăm politici macro mai proactive și mai eficiente, să extindem și să consolidăm economia internă … și să răspundem activ la incertitudinile mediului extern”, a declarat biroul de statistică într-un comunicat în limba engleză.
Războiul tarifar reciproc cu SUA a dus totalul taxelor impuse de președintele american Donald Trump asupra mărfurilor chineze la 145%, atrăgând represalii din partea Beijingului de a crește taxele asupra mărfurilor americane la 125%. Se așteaptă ca astfel de niveluri ale taxelor de import să afecteze exporturile Chinei și să elimine câteva puncte procentuale din expansiunea economiei în acest an.
„Este probabil ca creșterea să se deterioreze rapid începând cu trimestrul al doilea, având în vedere posibilitățile reduse de negociere bilaterală pe termen scurt pentru a stabili o cale de ieșire pentru majorarea tarifelor la 125%”, a declarat o echipă de economiști de la Morgan Stanley într-o notă la începutul acestei săptămâni.
Mai multe bănci de investiții au redus previziunile de creștere ale Chinei în acest an, majoritatea economiștilor punând la îndoială faptul că Beijingul își va atinge obiectivul oficial, citând vânturile potrivnice generate de creșterea substanțială a tarifelor americane pentru bunurile chinezești.
Marți, UBS Group a adăugat la o serie de retrogradări ale creșterii cea mai pesimistă prognoză dintre marile bănci, estimând că economia Chinei va crește cu doar 3,4% în acest an, deoarece tarifele SUA sufocă exporturile. Banca de investiții estimează că exporturile Chinei către SUA vor scădea cu două treimi în trimestrele următoare, iar exporturile totale vor scădea cu 10% în dolari în acest an.
Oficialii chinezi au fost presați să adopte măsuri de stimulare mai energice pentru a sprijini consumul intern și piața imobiliară, reducând în același timp dependența economiei de exporturi și investiții.
Economistul șef al Morgan Stanley pentru China, Robin Xing, se așteaptă ca autoritățile chineze să accelereze măsurile de relaxare monetară în trimestrul al doilea, cu o reducere de 50 de puncte de bază a ratei rezervelor obligatorii și o reducere de 15 puncte de bază a ratelor dobânzilor.
Potrivit Morgan Stanley, este probabil ca Beijingul să accelereze emiterea și utilizarea obligațiunilor locale pentru construcții și să intensifice programul de schimb de bunuri de consum cu o acoperire mai largă sau cu subvenții mai generoase, precum și să încurajeze administrațiile locale să reducă stocurile de locuințe.
Xing se așteaptă, de asemenea, ca Beijingul să dezvăluie un stimul fiscal suplimentar de 1-1,5 trilioane de yuani în a doua jumătate a anului pentru a oferi o compensare parțială a șocului tarifar.