Update articol:

Cripto ar putea provoca o criză la nivelul celei din 2008, avertizează un oficial al Băncii Angliei

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

Criptomonedele ar putea declanșa o criză financiară globală, dacă nu vor fi introduse reglementări dure, a avertizat Guvernatorul adjunct pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei, Jon Cunliffe, potrivit CNBC.

Într-un discurs miercuri, Cunliffe a comparat rata de creștere a pieței cripto-activelor, de la 16 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani la 2,3 trilioane de dolari astăzi, cu piața de ipotecare subprime de 1,2 trilioane de dolari din 2008.

„Când ceva din sistemul financiar crește foarte rapid și crește într-un spațiu în mare parte nereglementat, autoritățile de stabilitate financiară trebuie să se ridice și să ia act”, a spus el.

Cunliffe a recunoscut că guvernele și autoritățile de reglementare trebuie să aibă grijă să nu reacționeze excesiv sau să clasifice noile abordări drept „periculoase” pur și simplu pentru că sunt diferite și a menționat, de asemenea, că tehnologiile criptografice oferă o perspectivă de „îmbunătățiri radicale” în serviciile financiare.

Cu toate acestea, el a susținut că, deși riscurile de stabilitate financiară rămân limitate pentru moment, aplicațiile actuale ale cripto-activelor reprezintă o preocupare de stabilitate financiară, deoarece majoritatea „nu au valoare intrinsecă și sunt vulnerabile la corecții majore de preț”.

Bitcoin și ethereum, cele mai mari două criptomonede, au scăzut cu peste 30% din valoare la începutul acestui an, înainte de recuperare, și s-au dovedit extrem de volatile de la crearea lor. Prețurile sunt susceptibile la o varietate de factori declanșatori externi, de la comentariile CEO-ului Tesla, Elon Musk, la represiunile reglementare ale guvernului chinez.

„Lumea criptografică începe să se conecteze la sistemul financiar tradițional și vedem apariția jucătorilor cu levier. Și, în mod crucial, acest lucru se întâmplă într-un spațiu în mare parte nereglementat ”, a spus Cunliffe.

Comentariile sale fac ecou celor ale guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey, din luna mai, care a avertizat că investitorii în criptomonede ar trebui să fie pregătiți să-și piardă toți banii din cauza lipsei de „valoare intrinsecă” a activelor.

Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie a avertizat, de asemenea, cu privire la natura riscantă a investițiilor criptografice.

Cunliffe a declarat că riscul pentru stabilitatea financiară ar putea crește rapid dacă piața continuă să se extindă într-un asemenea ritm, dar amploarea acestor riscuri va fi determinată de viteza de răspuns a autorităților de reglementare și a guvernelor.

Prețul bitcoin a scăzut cu 10% într-o singură zi, în aproape 30 de ocazii în ultimii cinci ani, a subliniat el, dintre care cea mai mare a fost o scădere de aproape 40% după un incident cibernetic la bursa de bitcoin și criptomonede din Seychelles BitMEX.

„Întrebarea de perspectivă este ce ar putea rezulta din astfel de evenimente, dacă aceste cripto-active continuă să crească la scară, dacă continuă să se integreze mai mult în sectorul financiar tradițional și dacă strategiile de investiții continuă să devină mai complexe?”, a spus Cunliffe.

Dacă corecțiile majore ale prețurilor pot fi absorbite de sistem, cu pierderi dureroase pentru unii investitori, dar evitând un impact direct asupra economiei reale, depinde în primul rând de interconectare și levier, a susținut Cunliffe.

Ambele au fost prezente pe piața creditelor ipotecare subprime înainte de 2008, permițând efectele knock-on care au adus în cele din urmă economia globală în genunchi și ambele devin din ce în ce mai proeminente în spațiul criptografic, a sugerat Cunliffe. El a spus că va reveni autorităților să gestioneze acest risc în creștere și să se asigure că sistemul este rezistent la corecții majore.

“Deși finanțarea criptografică funcționează în moduri noi, standarde și reglementări bine concepute ar putea și ar trebui să permită gestionarea riscurilor în lumea criptografică, așa cum sunt gestionate în lumea finanțelor tradiționale”, a spus Cunliffe.

Multe autorități de reglementare din întreaga lume au început să lucreze pentru a stabili un cadru de politici publice prin care să gestioneze creșterea exponențială a criptocosurilor, dar Cunliffe a spus că acest lucru trebuie urmărit de urgență.

„Tehnologia și inovația au condus la îmbunătățirea finanțelor de-a lungul istoriei. Tehnologia criptografică oferă o mare oportunitate. Așa cum a spus [Ralph Waldo] Emerson: „dacă construiești o capcană de șoareci mai bună, lumea va bate drumul către ușa ta”, a spus el. „Dar trebuie să fie o capcană de șoareci cu adevărat mai bună și nu una care funcționează pur și simplu la standarde mai mici – sau la niciun standard”.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA