Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Cristian AGALOPOL, Citibank: Portofoliile investitorilor locali și nerezidenți, cu dețineri pe termen lung, se apropie de 10 miliarde de dolari; Idealul nostru – să creăm din România cea mai importantă piață emergentă regională din Europa Centrală și de Est – VIDEO

Piața de capital din România are un moment favorabil, la ora actuală, a spus Cristian AGALOPOL, Securities Services Head pentru Europa Centrală, Citibank, la FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie.

 Agalopol a explicat: „Suntem peste Cehia și Slovacia, ca lichiditate, în regiune, si foarte aproape de Ungaria. Deși lichiditatea din Ungaria este superioară, aceasta pivotează doar în jurul a 3-4 companii. Avem un vânt din pupă bun și sper să folosim inteligent această fereastră de oportunitate, pentru a reuși să creăm din România cea mai importanta piață emergentă regională. Să nu uităm că Polonia este o piață dezvoltată acum și a lăsat în urmă, în acest spațiu geografic, un loc important pentru piețele emergente. În această competiție de a ocupa locul întâi în zona piețelor emergente în Europa Centrală și de Est concurează România și Ungaria. Sper ca inițiativele și cooperarea noastră să susțină idealul nostru de a vedea România ca piața emergentă principală pentru Europa Centrală și de Est”.

Potrivit lui Cristian Agalopol, la ora actuală, există o desincronizare între institituțiile de clasificare a piețelor de capital: “Pe de o parte, mă bucură anunțul prin care FTSE Russell a mai inclus 2 companii în indicii globali de piață emergentă – Petrom și Teraplast, pe de altă parte, există, în continuare, eticheta de piață de frontieră pe care ne-o pune MSCI, etichetă pe care cu toții ne dorim să o schimbăm. (…) Am avut așteptări legate de această promovare în vară, dar nu mi-au fost îndeplinite și înțeleg de ce.

Discuțiile noastre cu investitorii internaționali au pivotat în jurul lichidității.

O inițiativă care a pus o frână acestui moment bun pe care noi, ca piață, l-am avut prin accesarea statutului de piață emergentă sub FTSE Russell a fost chiar acea lege care a stopat listările companiilor de stat la bursa de valori (n.n. prin care au fost interzise vânzările de participații ale statului, pentru doi ani). Am constatat cu regret aprobarea de către Parlament a acestei propuneri legislative.

Am considerat, la vremea respectivă, că o astfel de inițiativă nu aduce beneficii statului român, ci dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piața de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor, capitalizarea societăților, întârziind, în același timp, procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului statului. A fost dovedit deja în timp că eficiența și profitabilitatea companiilor listate la Bursa de Valori București s-a îmbunătățit semnificativ prin aderarea la principiile de guvernanță corporativă.

Există îngrijorare cu privire la mesajele din zona mediulu politic referitoare la susținerea abrogării acestei legi. Am primit aceste mesaje încă de la finalul anului trecut, de la nivel de prim ministru, ministru de finanțe și tot aparatul guvernamental, însă la un an de zile de la alinierea noastră verbală, vedem că această lege este în continuare activă.

Dat fiind faptul că expiră în 2022, părerea mea este că va fi foarte greu să vedem o lege în Parlament care să abroge o lege care practic nu va mai fi în vigoare de drept la sfârșitul lunii iunie 2022.

Ceea ce mă îngrijorează și mai mult este că există o altă inițiativă legislativă, la nivel de parlamentar, care a fost înaintată de o formațiune politică, care dorește să prelungească această limitare de listări pentru încă o perioadă de cinci ani. Sper ca această inițiativă să nu treacă, pentru că ne-ar pune într-un con de umbră”.

În opinia lui Cristian Agalopol, pentru îmbunătățirea lichidității, pe lângă listarea companiilor, este nevoie și de alte măsuri importante, una dintre ele fiind împrumutul de acțiuni: “În ultima perioadă vedem un număr mare de investitori locali, dar și internaționali care concentrează, în portofoliile lor pe termen lung, foarte multe acțiuni listate la BVB. Din punctul meu de vedere, portofoliile investitorilor locali și investitorilor internaționali nerezidenți care au ca scop buy and hold se apropie cu pași repezi de 10 miliarde de dolari.

Toate acestă situație își pune amprenta pe freefloat-ul pieței de capital din România. Trebuie să vedem cum putem debloca acțiunile din portofoliile investitorilor internaționali, pentru a fi reincluse în circuitul de tranzacționare. Din punctul nostru de vedere, unul dintre cele mai bune mecanisme este împrumutul de acțiuni. La ora actuală, există tranzacții, nu foarte multe, de împrumuturi de acțiuni făcute de investitorii internaționali.”

Referitor la inițiativele fiscale, cu privire la reținerea la sursă și impozitarea pe criterii de timp, Cristian Agalopol apreciază că pot aduce complexitate la nivelul intermediarilor: “Sper ca aceste aspecte să fie discutate și să ajungem la un consens cu privire la aceasta inițiativă. Dorința noastră – atât a băncilor, cât și a comisiilor de piață de capital din Asociația Română a Băncilor și AmCham este ca această inițiativă să se oprească doar la nivel de investitori locali și să nu fie extinsă la nivelul investitorilor internaționali, pentru că acest lucru ar avea un impact și ar aduce îngrijorare la nivel de investitori. Ne menținem dorința de a discuta cu Bursa și Depozitarul Central pentru a găsi o soluție optimă.”

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)