Update articol:
ROMÂNIA DIGITALĂ ONLINE FORUM

Cristian HERGHELEGIU: Statul trebuie să crească viteza de implementare a proiectelor digitale pentru a păstra specialiştii (VIDEO)

Cristian_herghelegiu Dendrio Bittnet digitalizare Forumul Romania Digitala Cristian Herghelegiu, VP of Technology – Bittnet Group și CEO – Dendrio Solutions
  • Paradoxul României – generăm mai mulți absolvenți de facultăți tehnice decât media europeană, suntem a 6- a țară din lume ca număr de specialiști de IT certificați pe cap de locuitor, dar suntem pe penultimul loc în Clasamentul DESI (indicele economiei și societății digitale)

  • Dendrio Solutions a elaborat un chestionar care îți arată, la final, unde te afli din punct de vedere al digitalizării – dendrio.com/RomaniaDigitala

Statul român trebuie să crească viteza de implementare a proiectelor digitale pentru a păstra oamenii, există pericolul ca mulţi specialişti să părăsească proiectele locale și să producă pentru firme din străinătate, a declarat Cristian HERGHELEGIU, VP of Technology – Bittnet Group și CEO – Dendrio Solutions, la cea de-a treia ediție a Forumului România Digitală organizat de Financial Intelligence.

Acesta a explicat: “Se tot vorbeşte de autostrăzile digitale și putem vedea, din informațiile care ne vin de la Uniunea Europeană, că putem discuta chiar de niște supra-autostrăzi. Suntem pe un loc fruntaș în zona de colaborare, comunicare, așa că putem spune că autostrăzile digitale funcționează. Dar trebuie să ne întrebăm ce fel de mașini circulă pe aceste autostrăzi. Din punctul nostru de vedere, ca țară, ca o companie care lucrăm în zona de business privat, este extrem de important ca toate serviciile pe care le utilizăm să capete note digitale. Poate nu vor fi niciodată 100% digitale, dar ar trebui să înceapă să fie cât mai mult digitale.

Transformarea digitală înseamnă să reconfigurezi o companie astfel încât produsele și serviciile tale să devină mult mai smart, modul în care adresezi piața să devină mult mai digital – mă refer la canale, direcții de discuție, mecanismele din spate să devină mult mai digitale, să folosească informații, sa ajungă să ia decizii bazate pe date etc.

Nu în ultimul rând, transformarea digitală înseamnă să devii cel puțin de două ori mai eficient din de vedere operațional. Cred că această definiție corespunde și se aplică pentru orice companie, indiferent de mărime, sau că este organizație guvernamentală.

Am remarcat că din ce în ce mai mult companiile devin companii de software. Din ce în ce mai mult necesar de talent și de resurse umane în zona aceasta nu vine din zona companiilor de tehnologie, ci din zona companiilor din diverse alte domenii, din zona de producție sau alte tipuri de servicii.
Suntem într-un paradox.

În România, în acest moment, generăm mult mai mulți absolvenți de facultăți tehnice decât media europeană, avem 40% absolvenți de facultăți tehnice versus 30% media europeană. Anual, intră în ecosistem peste 8.500 de absolvenți de facultăți tehnice. Mai mult decât atât, suntem a 6- a țară din lume ca număr de specialiști de IT certificați pe cap de locuitor. Efectiv avem din punct de vedere statistic cifre mai mari decât Statele Unite, China, India. Ne bucurăm de acest clasament.
Şi cu toate acestea, suntem pe locul 26 din 27 în clasamentul DESI (indicele economiei și societății digitale).

În timpul pandemiei, pe lângă faptul că a avut loc o digitalizare rapidă, s-a şi deschis foarte mult piața muncii. Acești oameni foarte bine specializați au în acest moment o oportunitate extraordinar de mare să lucreze de la ei de acasă pentru companii aflate oriunde lume.

Există extrem de mare presiune pe forța de muncă capabilă, certificată, să lucreze pe resurse financiare foarte bune, pentru orice companie din această lume.
În acest caz, se întâmplă ca firmele românești, care oricum au o mentalitate mai așezată, să fie văduvite într-un viitor apropiat de abilitatea acestui pool de specialişti, fiindcă ei vor prefera să livreze pe mult mai mulți bani pentru companii aflate în alte țări”.

E foarte important să schimbăm mentalitatea în cultura românească, să gândim pe termn lung, de la o simplă  alergare la conceptul de marathon, este de părere Cristian HERGHELEGIU, menţionând: “Dacă mâine vine PNRR, o să ne trezim cu niște miliarde de euro în anumite proiecte care nu-şi vor arăta roadele, dacă mentalitatea noastră este de genul: “au venit banii, livrăm orice se poate, numai să-i luăm.

Mentalitatea pe care trebuie să o avem este de joc infinit, nu se termină niciodată, și ar trebui abordat atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul celei mai mici companii.

Foarte des, întâlnim în mediul de business întrebări de genul: Cât mă costă ca să mă digitalizez? Nu cred că aceasta este întrebarea corectă.

Putem da orice cifră, de la câţiva euro, pentru că investiția minimă ca să te protejezi într-o zonă de security este de 20 de euro, până la sute de mii de euro și am terminat. Dar trebuie să gândim la o investiție recurentă, în cultură, în educare, în abilitatea oamenilor de a utiliza tehnologia și de a înțelege potențialul ei”.

  • “Unde mă aflu astăzi din punct de vedere al digitalizării”.

Dendrio face parte din grupul Bittnet şi are tot spectrul de clienți, de la clienții cei mai mici până la clienții guvernamentali, pe proiecte naționale.

Cristian Herghelegiu spune: “Noi credem că zona de companii mici și medii este expusă unor anumite riscuri și au mai puține instrumente la îndemână ca să se apere în fața acestor riscuri.

Un pas important pentru companiile mici și mijlocii este evaluarea nivelului de digitalizare. Orice companie ar trebui să îşi pună întrebarea: unde mă aflu astăzi din punct de vedere al digitalizării.

Dendrio Solutions a elaborat un chestionar care îți arată, la final, unde te afli din punct de vedere al digitalizării. Avem clienți mari care au fost atacați în perioada aceasta și care au fost la limită să își piardă toate informațiile. Practic, le-au fost criptate toate datele, nemaiputând emite nici măcar facturi. Degeaba devin digital, dacă nu mă asigur, by design, că infrastructura mea este și securizată.

Toți cei care intră pe dendrio.com/RomaniaDigitala pot trece printr-o evaluare foarte simplă și ulterior le vom da, gratuit, și o evaluare din zona de cybersecurity, o scanare pe care o pot face online, neintruzivă. Dacă am înțeles unde suntem din punct de vedere al digitalizării, care este statutul nostru în acest moment, dacă ne-am propus și o direcție spre unde să ne îndreptăm, următorul pas este să ne asigurăm că putem finanța într-o mentalitate de investiție recurentă, care sa permită scalarea”.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie