„În momentul actual, gazul din Marea Neagră va asigura independența energetică a României, securitatea energetică a regiunii și un impuls economic pentru România”, a spus CRISTIAN HUBATI, MEMBRU AL BOARDULUI FEDERAȚIEI PATRONALE PETROL ȘI GAZE, în cadrul emisiunii Noua Economie.
„Consumul de energie generează bunăstare pentru populație. Gazul este un mod de a converti în energie această bunăstare”, a mai spus el. Hubati a mai exemplificat: „Un search pe Google, care dă răspunsuri multiple și după aceea trebuie să cauți în continuare, versus un search cu AI. Search-ul cu AI consumă de 10 ori mai multă energie, dar îți dă răspunsuri unice, filtrează deja. Deci numai de aici, dacă începem să ne uităm, va exista o creștere exponențială a consumului. Și atunci trebuie să ținem minte că gazele, ca și combustibil de tranziție, înlocuiesc alte surse, precum cărbunele, care au emisii mult mai mari pe unitate. Proiectul Neptun Deep are emisii de carbon de 2,2 kg pe baril echivalent. Este extrem, extrem de jos față de industrie. Industria offshore este undeva la 16. România va susține tranziția cu o sursă cu emisii extrem de mici, datorită tehnologiei aplicate.”
DE CE AU GAZELE NATURALE UN VIITOR ÎN EUROPA?
„Acum producem prin tehnologie, prin motoare termice, prin turbine, din diverși combustibili. Producția de energie din gaze are un randament extrem de bun, conversia se face fără a distruge practic randament. Suplimentar, este cu 60% mai puțin poluantă decât din cărbune.”