Update articol:

Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR – sfaturi pentru cei care vor să-şi protejeze economiile: “Cea mai bună modalitate e să o dai în consum. 80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe” – video

Banca Națională a României și Fundația Culturală „Magazin Istoric” au organizat, în perioada 7-8 iunie 2022, cea de-a XXX-a ediție a Simpozionului de istorie şi civilizație bancară “Cristian Popișteanu”, având ca temă Frontiere, instituții și aur în vremuri de război.

Cu această ocazie, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, moderator al dezbaterii, a oferit mai multe sfaturi pentru cei care vor să-şi protejeze economiile. Domnia sa a declarat că discuţia este neoficială, dar BNR a postat prezentarea video pe site-ul propriu.

Cristian Păunescu a spus: “Aveam marele patrulater aurifer cu capitala la Brad, aveam producţie de aur a României, apoi prelucrare în uzinele din zona Baia Mare. De la un timp, BNR nu mai cumpără aur de la producători români care nu mai sunt, a pierdut dreptul de good-delivery de la London Stock Exchange si nu mai avem lingouri proprii, poansonate cu simbolul BNR. Suntem cumpărători net de aur.

În clipe de recesiune, de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 2,5% -3%, deci 10% pierzi.

Acum câteva zile, Ministerul Finanțelor, a lansat emisiunea Fidelis. Pentru un an îți dă 7,2%. Inflația e 14%. La 3 ani îți dă 7,8%. Nu știm care va fi inflația. Ai avantajul că e total garantată de stat această emisiune și nici nu plătești impozit pe profitul pe care-l încasezi”.

Ce poți să mai faci?, a mai spus Cristian Păunescu, explicând:

„Să joci la Bursa de Valori cu riscurile aferente jocului pe bursă.

Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții longourile de aur? Acasă – e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ, să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori. Când de uiți la prețul lunar, vezi că aproape ți se termină câștigul pe care-l estimai.

Unii cu pregătire artistică superioară fac investiții în bunuri de artă. Văd care e cotația artiștilor. De exemplu, dacă-l cumpărai pe Ghenea (Lucrarea lui Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitaţie, în Hong Kong, pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului, a anunţat, recent, Christie’s)  la început, dădeai lovitura. Acum vinde cu 50 de milioane o piesă.

Sau Cumperi terenuri sau case.

Astea sunt modalitățile.

Cea mai bună e să o dai în consum. 80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe”, a spus el în glumă.

Cristian Păunescu a continuat: “Cumperi valută, dar ați văzut că le-a dat BNR o lovitură. Toți se bucurau că vor sări dolarul și euro la peste 5 – 5,5. Când colo, Banca a coborât și a reușit. Vă dați seama ce înseamnă prăbușirea cursului de schimb în condițiile măririi exagerate a prețului la electricitate, combustibililor, benzinei? Dacă și cursul se duce, atunci țăranii în piață ați văzut ce spun: “Domnule, a crescut euro”. Nu are o legătură directă, dar au deja explicații.”

 

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022