Update articol:

Cristian Popa, BNR: Sistemul bancar românesc este stabil, foarte bine capitalizat și lichid

Sistemul bancar românesc este stabil, foarte bine capitalizat și lichid, ne-a declarat Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naționale a României.

El a spus, la solicitarea Financial Intelligence, în contextul în care bursele europene au fost în scădere puternică miercuri, acțiunile bancare trecând în teritoriu profund negativ, în urma impactului global al falimentului Silicon Valley Bank: “BNR este un reglemenatator destul de dur, urmărind o supraveghere prudențială strictă, iar acest lucru se poate vedea în rata creditelor neperformante, ce este pe un trend descendent de aproape un deceniu. Strictețea nu ne face să fim prea populari în rândul bancherilor sau al debitorilor, însă în vremuri de instabilitate, cum pare că trăim, își arată valoarea.”

Acțiunile mai multor bănci europene, inclusiv Credit Suisse, Societe Generale și Monte dei Paschi și UniCredit din Italia, au fost oprite de la tranzacționare, azi, pe măsură ce prețurile au scăzut. 

Credit Suisse a condus pierderile în indicele blue-chips, după ce banca a dezvăluit că au fost găsite „slăbiciuni semnificative” în raportul său de marți.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank, cea din urmă fiind o bancă mai mică şi cunoscută pentru legăturile sale privilegiate cu zona criptomonedelor. SVB, care nu a reuşit să facă faţă retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autorităţile americane.

Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) nu implică “un risc semnificativ” pentru sistemul financiar european, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

“Nu avem o contagiune directă şi posibilitatea unui impact direct este ceva ce trebuie să supraveghem, dar în acest moment nu vedem un risc semnificativ”, a declarat Gentiloni la Bruxelles.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (24/03/2023)

Finalizare achizitie Sunwind Energy SRL

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/03/2023)

Documente suport AGOA & AGEA 25.04.2023

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii parti afiliate 2021

VES SA (VESY) (24/03/2023)

Convocare AGA O & E 27-28.04.2023