Update articol:

Cristian Rosu, ASF: “Asigurările cibernetice sunt foarte slab dezvoltate”

 În țările OECD, asigurările cibernetice reprezintă doar 1,5% din asigurările generale, iar în țările dezvoltate (Germania, Franța etc) 16%

Riscurile cibernetice sunt pe primul loc pe trei continente în îngrijorările conducătorilor de companii, însă asigurările cibernetice sunt foarte slab dezvoltate, potrivit lui Cristian Roșu – vicepresedintele ASF pe asigurări.

În țările OECD, asigurările cibernetice reprezintă doar 1,5% din asigurările generale, iar în țările dezvoltate (Germania, Franța etc) 16%, a arătat acesta.

Securitatea cibernetică a fost până de curând un subiect al specialiștilor, dar acum este una din principalele preocupări ale mediului economic, de afaceri, a reglementatorilor și supraveghetorilor, a spus Cristian Roșu, adăugând: “Putem constata trei tendințe:

  1. Nevoia unei guvernanțe profesioniste
  2. Creșterea rolului asigurărilor cibernetice
  3. Creșterea atenției la riscurile aduse de tehnologiile emergente ca Inteligența Artificială, Internet of Things (IoT), Big Data și mult altele.

Să le luăm pe rând.

  1. Sunt necesare noi modele de guvernanță și sisteme de răspuns, o nouă conduită, care să facă tranziția de la abordările reactive, de la prevenția clasică, către o nouă abordare. Practic nu mai putem vorbi de răspunderi separate, există o tendință să avem o vedere integrată a răspunderilor, fie că sunt civile, profesionale sau cibernetice. Conducătorul unei societăți este responsabil de tot ce se întâmplă în jurul său. Cele mai mare riscuri sunt generate de problemele de guvernanță. 70% din conducătorii companiilor consideră că proprietarul subiectului digitalizării, a securității informatice, este IT-ul, când de fapt nu este așa. Este greșit, această abordare fiind o problemă în sine, de management. IT-ul doar previne. Tehnologiile sunt doar un mijloc pentru noi modele de afaceri și noi

servicii. Trebuie ca managerii de risc să își asume responsabilitățile, iar cei care dezvoltă produse să plece de la nevoile clienților, nu de dragul tehnologiei.

  1. Asigurările cibernetice adaugă valoare, cresc reziliența, scad impactul financiar. Firmele trebuie să fie stimulate în a-și evalua riscurile cibernetice,

dar și a monitoriza continuu păstrarea măsurilor împotriva acestor riscuri.

Asiguratorii trebuie să acorde consultanță, inclusiv legală, pe acest subiect.

  1. Inteligența artificială, Big Data, IoT, monedele virtuale reprezintă noi riscuri. În acest moment sunt 500 de milioane de echipamente interconectate, care devin din ce în ce mai inteligente!

Ecosistemul digital va crea case, mașini, orașe inteligente, digitale, care vor aduce noi riscuri. Toți suntem vulnerabili. Avem vulnerabilități interne, telefonul, calculatorul pe care le folosim au vulnerabilități. Avem amenințări, atacuri cibernetice, persoane interesate în a ne sustrage identitatea sau banii. Exact pentru ce sunt create asigurările, protejarea împotriva probabilității fructificării unei vulnerabilități de către o amenințare, care poate produce pierderi financiare”.

În opinia domnului Roșu, asigurările au un rol foarte important în viitoare lume digitală, inclusiv în a promova gestiunea riscurilor cibernetice. Asigurările cibernetice sunt foarte slab dezvoltate. Potrivit acestuia, trebuie dezvoltate colaborări public – privat și create huburi de inovație cu susținerea autorităților.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020